En az ayçiçek çekirdeği kadar çok seveni olan ve hatta bazılarının kabukları ile birlikte tüketmeyi sevdiği nefis kabak çekirdekleri yalnızca keyifli bir kuruyemiş ya da tüketim ürünü değil. Yapılan araştırmalar kabak çekirdeği tüketmenin aynı zamanda insan sağlığı açısından birçok faydası olduğunu da ortaya koyuyor. Taze balkabağı içinden alınan ve özenle kurutulan çekirdeklerin bir de kuruyemişçilerde kavrulması ile enfes kokan hem de tadı kokusu kadar güzel olan kabak çekirdeği düzenli tüketim ile birçok faydasını bizlere sunuyor.
Kabak çekirdeği nedir?
Kabak çekirdeği bal kabağı ya da sakız kabağı olarak bilinen kabak bitkisinin iç kısmında yer alan merkeze doğru oluşan çekirdeklerin kurutulması ile ortaya çıkarılan bir kuruyemiş türüdür. Diğer çekirdeklere göre daha farklı yapısı ile dikkat çeken kabak çekirdeği, aynı zamanda diğer çekirdeklere oranla daha yüksek kalorili bir çekirdek türüdür. Sarımsı kabuk içerisinde koyu yeşil renkli yapısı ile dikkat çeken kabak çekirdeği, her ne kadar kalorili de olsa uzun yıllar boyunca insanlar tarafından ilaç olarak kullanılmış gıdalardan biridir. Dünya üzerindeki en besleyici ve sağlıklı gıdalar listesinde sekizinci sırada yer alan kabak çekirdeği, antik dönemlerde halk ilacı olarak da biliniyordu. Günümüzde ise bal kabağının iç kısımlarındaki çekirdeklerin önce güneşte kurutulması daha sonra ise kavrulması ve tuz eklenmesi ile ortaya çıkan kuruyemiş şeklinde tüketiliyor.
Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Lezzetli bir tüketim ürünü olarak bilinen kabak çekirdeği aynı zamanda antik zamanlardan beri insanlığın sağlık amaçlı kullandığı ve ilaç nitelikleri taşıya bir gıdadır. İnsan sağlığı açısından kabak çekirdeğinin faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Kabak çekirdeği antioksidan bakımından zengin bir kuruyemiştir. Bu sayede de vücuttan zararlı serbest radikallerin atılmasını sağlar. Kabak çekirdeğinin antioksidan faydası sayesinde bağışıklığınız daha güçlü hale gelir ve özellikle kış aylarında karşı karşıya kalınan dönemsel hastalıklara karşı direnciniz artar.
- Kabak çekirdeği kan şekeri seviyelerini dengeler. Aynı zamanda insülinin işlenmesini engelleyen durumlara karşı da kullanılan kabak çekirdeği hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalıklarına karşı tüketilebilir.
- Kabak çekirdeği yine içerdiği antioksidan sayesinde vücutta kanserli hüre oluşumunu önler. Aynı zamanda erken dönemlerde kullanıldığında kanserli hücrelerin çoğalmamasının önün geçen kabak çekirdeği bilinen birçok kanser türüne yakalanma riskini önemli ölçüde düşüren gıdalardan biridir.
- Kabak çekirdeği vücutta LDL isimli kötü kolesterol seviyelerinde düşüş yaşanmasını sağlar. Diğer yandan HDL yani iyi kolesterolü de yükseltesi ile vücudun kolesterol dengesini sağlar.
- Uykusuzluk sorunu çekenlerin uyku kalitesi ve dengesi için kabak çekirdeği yemeleri tavsiye edilmektedir.
- Kalorisi yüksek olsa da kabak çekirdeği bir diyet ürünüdür. Sahip olduğu sağlıklı lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran ve metabolizmayı hızlandıran kabak çekirdeğinin içerdiği kalori vücutta depolanmaz, direkt olarak işlenir.
- Parazit oluşumu sonrasında kabak çekirdeği tüketilmesi vücutta oluşan zararlı yapılan olan parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Kabak çekirdeğinin içerdiği kaloriye neden olan yağlar sağlıklı yağ asitlerinden meydana gelmektedir. Bu nedenle kabak çekirdeği kemik gelişimi için kullanılabilir. Düzenli kullanımı ile kabak çekirdeği omurga sağlığına fayda sağlar.
- Kabak çekirdeği yine içerdiği sağlıklı yağ asitleri ve özellikle yapısında bulunan omega-3 yağ asidi sayesinde saçlarınızın daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlar. Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan omega-3 saçları besler.
- Kabak çekirdeği antioksidan özelliği sayesinde iltihap söktürücüdür. Bununla birlikte enfeksiyon oluşumunu da engellediği bilinen kabak çekirdeği üst solunum yolu hastalıklarına neden olan enfeksiyonların oluşumunu önler ve akciğer sağlığını korur.