Dört ayetten oluşan İhlas suresi, Mekke’de indirilmiştir. İhlas kelime anlamı olarak dine Allah rızası için bağlanma, Allah rızası için dinin gerekliliklerini yerine getirme ve bir insanın samimi olması anlamlarını taşımaktadır. Namazda okunabilecek surelerden biri olan İhlas suresi, faziletleri ile sürekli olarak okunması tavsiye edilen bir suredir. Bu yazımızda sizlere İhlas suresinin Arapça yazılışı ve okunuşunu, Türkçe okunuşunu ve türkçe mealini derledik.

İhlas suresinin Arapça yazılışı

﴾قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ﴿١

﴾اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ﴿٢

﴾لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ﴿٣

﴾وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ ﴿٤

İhlas suresinin Türkçe okunuşu

Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, Lem yelid ve lem yûled, Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

İhlas suresinin Diyanet meali

De ki: “O, Allah’tır, tektir. Allah sameddir. Doğurmamış ve doğmamıştır. O’nun hiçbir dengi yoktur.”

İhlas suresinin konusu nedir?

İhlas suresi içerisinde Allah’ın bazı sıfatları yer almaktadır. Allah’ın bazı sıfatları veciz bir şekilde İhlas suresi içerisinde yer almaktadır.

İhlas suresinin faziletleri

İhlas suresi, birçok bilgin tarafından sürekli okunması gerekilen bir sure olduğu söylenmektedir. Namaz kılarken de okunması gerekilen bu dua, Hz. Peygamber tarafından da okunması tavsiye edilmiştir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) İhlas suresi için “Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir. (Buhârî, “Tevhîd”, 1)” şeklinde buyurmuştur. Yine Hz Peygamber bir sahabiye bu sureyi çok sevdiği için cennete gideceğini ve ahiret hayatının çok güzel geçeceğini müjdelemiştir. Hz. Peygamber “Onu sevmen seni cennete götürür.” diye buyurmuştur. (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 11, “Tefsîr”, 93; diğer hadisler için bk. İbn Kesîr, VIII, 539-546)

İhlas suresinin tefsiri

Hz. Peygamber, İhlas suresinin Kur’an-ı Kerim’in üçte biri olduğunu söylemiştir. Çünkü İhlas suresi, Allah’ın bir oluğunu ve onu insanlara tanıttığı için fazileti yüksek bir sure olarak söylenmektedir. İhlas suresi Allah’ın zamanın dışından olduğunu ve gücünün her şeye yeteceğini insanlara göstermektedir. Bununla birlikte bu duayı eden herkes, cennet ile müjdelenmiştir. İhlas suresi, Allah’ın “Samed” sıfatından bahsediyor. Bu sıfat, Allah’ın kimseye veya hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını belirtmektedir. Ayrıca bu sure, müşriklere Allah’ın soyunun kimseden gelmedini ve kainatın varlığından beri burada olduğunu göstermektedir. İhlas suresine geçen “Hüve” zamiri, “O” şekline çevrilmektedir. Buradaki zamir de Allah’ı temsil etmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Ayet-El Kürsi ve Ayet-El Kürsi'nin anlamı

İhlas suresi okunmadan önce ne yapılması gerek?

Eğer İhlas suresini Kur’an-ı Kerim’den okuyacaksınız, öncelikle abdest almanız gerekmektedir. Kur’an-ı Kerim’den okuyacağınız herhangi bir ayet ya da sure için de abdest almanız gerekmektedir. Bununla birlikte İhlas suresi, namaz sırasında Fatiha suresinden sonra okunabilen sureler arasındadır. Namazda kullanılabilen bu sure, günlük hayatta Allah’a kulluk etmek ve dua etmek için de okunabilmektedir. Eğer ezberinizden okuyorsanız, İhlas suresini okumadan önce abdest almanız gerekmiyor. Ancak her ne zaman bu duayı okuyacak olursanız eğer, öncelikle besmele çekmeniz gerekmektedir. Besmele çektikten sonra ise İhlas suresini doğru bir şekilde okumanız gerekmektedir.

İhlas suresi nasıl ezberlenir?

Sadece 4 ayetten oluşan İhlas suresini ezberlemek çok kolay. Bu faziletli sureyi sesli bir şekilde birkaç defa tekrarlayarak, kolaylıkla ezberleyebilirsiniz.

İhlas suresi mezarlıkta okunur mu?

İhlas suresinin mezarlıkta ölüler için okunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hatta İhlas suresinin mezarlıkta sürekli olarak okunması, İslam bilginleri tarafından tavsiye edilmektedir.

İhlas suresi şifa için okunur mu?

İslam bilginleri, genellikle İhlas suresinin maddi ve manevi yönden bolluğa geçmek için okunması gerektiğinden bahsetmiştir. Ayrıca en belalı hastalıklardan kurtulmak için de İhals suresinin okunması gerekmektedir.