Hem çiçek türü hem de bu çiçek türünün rengi olarak hayatlarımızda yer eden egzotik bir bitki ve renk olan aslanağzı çiçek olarak evlerde yetiştirildiğinde bakımı da önemli bir yer kaplamaya başlıyor. Bazı çiçeklerin bakımı oldukça kolay iken, aslanağzı bitkisi bu çiçeklerden biri olarak sayılamıyor. Güzel görüntüsü ve hoş kokusu ile balkonların yıldızı olan aslanağzı çiçeğini yetiştirmek isteyenlerin bakım konusunda hem çalışkan hem de istekli olmaları gerekiyor.

Aslanağzı çiçeği nedir?

Salkım şeklinde çiçekleri ile dikkat çeken aslanağzı bitkisi kırmızı, pembe, sarı, beyaz, lavanta ve portakal rengi çiçekler verebilen bir bitki türüdür. Boyu 40 cm ile 80 cm arasında değişen aslanağzı çiçeği kapalı tohumlular bölümüne ait ve iki çenekliler sınıfından bir çiçek türüdür. Oval yaprakları ve salkım şeklinde çiçekleri ile karşılaştığınızda mutlaka dikkat çekici etkisine kapılacağınız aslanağzı bitkisi Akdeniz yöresine ait bir çiçektir. Yaz başında sonbahar akar çiçek veren aslanağzı, güneş gören yerlerde yetiştirilmesi gereken bir çiçek türüdür. Güney yarımkürede daha çok yetiştirilmeye müsait olsa da, genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda yetiştirilmesi mümkündür.

Bir dış mekan bitkisi olan aslanağzı çiçeği tek ve çok yıllık otsu odunsu bitkilerden biridir. Hafif kireçli, geçirgen, besin maddelerince zengin ve kumlu toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen aslanağzı çiçeği çürümüş gübre ile karıştırılmış bahçe topraklarında da kolayca yetiştirilebilir. Çoğaltılması tohumlardan gerçekleşen aslanağzı bitkisi aynı zamanda ilgi isteyen bir çiçek çeşididir. İsminin aslanağzı olması sebebi ise çiçeklerinin bir aslanın ağzına benzetilmesinden kaynaklanmaktadır.

Aslanağzı çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Aslanağzı çiçeği yaz aylarında yetiştirileceği zaman bolca güneş gören ortamlarda ya da yarı gölgelik serin alanlarda yetiştirilebilir. Akdeniz bitkisi olması nedeni ile nemi ve sıcağı seven bir bitki türü olsa da, sulamasını ihmal edilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde elinizde solmuş bir aslanağzı çiçeği dışında bir verim olmayacaktır. Aynı zamanda aslanağzı bitkisinin genç olduğu dönemde gövde uçlarının sıkıştırılması çiçeklerinin ömrünü uzatacak ve bu şekilde sonbahar aylarının sonuna kadar ve kış aylarının başlangıcında çiçekli kalmaya devam edecektir.

İLGİLİ MAKALE  Kemer sardunyası nedir, bakımı nasıl yapılır?

Aslanağzı çiçeği bakımı yapılırken tam güneşte bakıma başlanmalıdır. Aslanağzı çiçeği tam güneşte çiçeklenen bir bitkidir. Çiçeklenme gerçekleştikten sonra ise yarı gölgeli alanda bakımına devam edilmesi daha sağlıklıdır. Kısmen gölgeli alanlarda aslanağzı çiçeklerinin fidesini dikmek ve bakımı ile sulamasını yapmak yaz ayları boyunca çiçeğin daha hızlı ve sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda bu şekilde sonbaharda tekrar çiçek açmasına da olanak sağlamış olacaksınız.

Aslanağzı çiçeği, pH seviyesi 6,2 ile 7,0 arasında olan nötr topraklarda yetiştirilmesi gereken bir çiçek türüdür. Besin açısından zengin toprakları seven aslanağzı çiçeğinin bakımı yapılırken toprağın doğal bir şekilde beslenmesi ile birlikte ömrü kısa olan bu çiçeklerin ömrü kış aylarına kadar uzatılabilir. Çürümüş gübre ile beslenmiş toprakta yetiştirmek bu alanda faydalı olacaktır.

Sulama konusunda ise yeterli bir sulama yapılmadığı takdirde aslanağzı bitkisi kolayca solabilen bir bitkidir. Aslanağzı çiçeğinin fideleri ilk haftalarda sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Bitki çiçeklendiğinde ise haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır. Aslanağzı bitkisi yağışsız havalarda haftada  inç kadar sıya ihtiyaç duymaktadır. Kuruduktan sonra 1 inç su ile sulamak yeterlidir.

Aslanağzı bitkisinin bakımı döneminde otlarının budanması da oldukça önemlidir. Salkımsı yapısı ile sürekli yukarı doğru çıkan otların çiçeklerin önünü kesmemesi ve topraktan çok fazla besin çekmemesi için ara ara budanması gerekmektedir. Budama işleminin narin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve çiçeklerin koparılmaması oldukça önemlidir. Çiçeklerin koparılması halinde h9ızlıca tohumlar ayrı bir yere alınarak tekrar çiçeklendirilebilir.

Aslanağzı çiçeği ne zaman çiçek açar?

Aslanağzı bitkisi bakımı doğru yapıldığı takdirde sezon boyunca çiçek açabilir. Ancak en verimli çiçeklenme dönemleri ilkbahar ve sonbahar serinliğinde gerçekleşir. Aslanağzı çiçeğinin yaz aylarının ortasında çiçeklenme dönemi yavaşlar. Bu yavaşlamanın önüne geçmek için nemli ve serin bir ortamda tutulması yardımcı olacaktır. Aslanağzı ilerleyen yıllarda kış aylarında ilk yıllarda olduğu kadar sağlam bir çiçeklenme yaşamaz. Ancak tohumlandırma ile bahçenizde kendiliğinden çiçek açmalarını sağlayabilirsiniz.