Kulak kiri vücudumuza dışarıdan gelen atık parçalar değil, vücut içinde oluşan bir salgıdır. Bu salgı aslında vücudumuzun toz, bakteri, kir gibi dış etmenlere karşı olan savunma mekanizmasıdır. Zamanla kulak içerisinde oluşan salgı işlevini kaybederek katı bir hal alır ve kulak dışına atılır. Dışa atılan bu katı salgı katmanı halk arasında kulak kiri olarak bilinmektedir.
Kulak Kiri Oluşma Sebepleri
Kulak kiri olarak adlandırılan bu salgının oluşma sebeplerinden biri çalışılan, bulunulan ortamın tozlu, kirli ortam olmasıdır. Bir diğer sebep, herkesin günlük hayatta kullandığı kulaklık, kulak tıkacı kullanımıdır. Yine aslında duymayı kolaylaştıran işitime cihazları da kulak kirini oluşturan sebeplerden biridir. Kulak temizlemek için evlerde kullanılan, pratik bir çözüm olduğu düşünülen kulak çubukları, bilinenin aksine kulak kiri oluşumuna katkıda bulunan etkenlerden biridir.
İzleyin: Kulaklar nasıl temizlenmeli?
Kulak Kirinin Neden Olduğu Rahatsızlıklar
Kulak kiri zamanla kulakta oluşturduğu ağrı, doluluk hissi, kötü koku, kulak çınlaması, kulak akması gibi sebeplerle insanı rahatsız etmektedir. Doğru ve etkin bir kulak kiri temizliği yapılmadığı taktirde çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Ciddi sonuçlar doğurmaması için uygun muayene ve tedavi şekli uygulanmalıdır.
Kulak Kiri Temizliğinde Bilinen Yanlışlar
Kulak kiri aslında ev ortamında müdahale edilemeyecek kadar ciddi bir sağlık sorunudur. Bu yüzden evde kullandığımız kulak çubukları kulak içerisine temizleme amaçlı sokulmamalıdır. Kulak içerisine sokulan kulak çubukları sadece kulağın içindeki katılaşmış sıvıyı daha da içeriye sokmaktadır. Kulak çubukları sadece kulak dış kepçesi etrafını temizleme amaçlı kullanılabilir. Son zamanlarda yine popüler olan ve kolayca ulaşılan kulak mumları da bilinenin aksine kulak kiri için herhangi bir temizleme sağlamamaktadır.
Video: Kulak temizliği nasıl yapılır?
Kulak Kiri Temizliği Yöntemleri
Profesyonel yardım almayı gerektiren kulak kiri temizliğinde uzmanların kullandığı yöntemler;
- Lavaj, aspirasyon ve kürettir.
- Lavaj en çok kullanılan yöntem olup kulak içindeki katı salgıyı solüsyonla yumuşatarak kulak yıkama yapılması işlemidir.
- Aspirasyon ise kulak içindeki katı salgıyı vakumla kulak dışına çıkarılması işlemidir.
- Küret, yine solüsyon kullanarak yumuşatılan kulak kirinin küret adı verilen aletle dışarıya çıkarılma işlemidir.
- Uzman hekimlerin kontrolünde yapılan bu temizleme işlemleri en doğru ve en etkin kulak temizliğini sağlamaktadır.
Ayrıca son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya çapında en sık kullanılan kulak temizleme araçları da pratik bir yöntemdir. Genlede eczanelerde satılan bu kulak temizleme cihazları, silikon bir başlığa sahiptir. Vakumlu olmaları nedeniyle biriken kirlerin orta kulağa doğru itilmesi önlerler.
Kulak kepçesi; yani kulak dışı ise duş akabinde bir peçete ya da kağıt havlu ile silinmelidir.
Yazıyı dikkatli bir şekilde okudum ama kulağımızı nasıl temizleyeceğimiz belli değil
Sorun büyüdüğü zaman doktorun temizlik yapacağı belirtiliyor
Doktor aşamasına kadar kulak çubuklarının kullanılmaması öneriliyor,bu doğru.
Çubuk tehlikeli,peki kulağı nasıl temizlemek gerekiyor
Pamukla mı kağıtla mı