Sağlıklı bir hayat geçirebilmek için yediğiniz yemeklere dikkat etmeniz gerekiyor. Yeni hayat tarzında insanlar, zaman kazanabilmek için sürekli olarak fast food ürünlerini ya da aşırı yağ ile kızartılan yiyecekleri tüketiyor. Ancak bu tür yiyecekler, sağlık açısından büyük riskler teşkil etmektedir. Bu yüzden de yediğiniz ve içtiğiniz şeylere dikkat etmeli, sağlıklı besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Beslenme alışkanlıklarının kötü olması, birçok hastalığı da beraberinde getirecektir. Bu hastalıklardan en çok karşılaşılanı ise obezitedir.

Beslenme alışkanlığı kötü olan insanlar, genellikle yüksek kalorili besinler tüketiyor. Bu kalorileri de harcamadıkları için haliyle kilo almaya başlıyorlar. alınan kilolar vücutta yağ olarak depolandığı için de vücudumuz, kötü bir görünüm elde ediyor ve bu fazla kilolar, birçok hastalığın baş göstermesine sebep oluyor. Aşırı kilonun etkilediği bir diğer organ ise akciğerler. ancak birazdan anlaacağımız besinden günde bir avuç tüketmek, akciğerlerinizin bebeklerinki kadar temiz olabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca belirli besinleri tüketerek, birçok farklı organınızın sağlığını arttırabilirsiniz.

Akciğerleri temizlemek için üzüm

Üzüm

Üzüm

Siyah üzüm, akciğerleri temizlemek için oldukça etkilidir. Bu yüzden de uzmanlar, her gün bir avuç kadar siyah üzüm tüketilmesi konusunda ısrarcı. Ayrıca üzüm içersinde yer alan besin maddeleri, solunum yolu hastalıklarına da iyi gelmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan üzüm, aynı zamanda akciğerde gelişen kanser hücrelerini durdurmaktadır. Eğer sigara içen bir kişi iseniz, akciğerleriniz sürekli dolu olacaktır. Ancak bu sorunu ortadan kaldırabilmek için günde bir avuç üzüm tüketebilirsiniz. Fakat tabii ki de sigarayı bırakmanız gerekiyor.

Görme kaybını önlemek için havuç

Görme kaybının en önemli nedeni, görme eylemini sağlayan kasların dejenerasyonlarıdır. Ancak beta karotenler, görme kaybına neden olan kas dejenerasyonlarını engellemektedir. Havuçta ise bu beta karotenler bol miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, ileriki yaşlarda görme kaybı ile boğuşmamak ve gözlük kullanmaya mahkum olmamak için insanların günde en az 1 adet havuç tüketmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca havuç içerisinde yer alan antioksidan maddeler, yaşlanınca bile görme kaybı yaşamamanızı sağlamaktadır.

Beyin sağlığı için ceviz

Ceviz, sağlıklı yağlar açısından oldukça zengin bir kuruyemiş türüdür. Bununla birlikte omega yağ asitelerine sahip olan ceviz, bilişsel aktivitelerin devamlılığı için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Ceviz, tüketildiği esnada direkt olarak beyindeki bilişsel aktivitelerinin aktifliğini arttırmaktadır. Özellikle odaklanma ve dikkat dağınıklı problemlerine sahip olan kişiler, günde bir yada 2 adet ceviz tüketerek bu tür sorunları ortadan kaldırabilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Geniz akıntısına ne iyi gelir?

Kalp sağlığı için domates

Domates içerisinde yer alan likopenler, kalp sağlığını etkileyen besin maddesisidir. Bu likopenlerin vücuda girmesi başta kalp krizi olmak üzere birçok farklı kalp hastalığının önlenmesinde oldukça etkili olacaktır. Ancak kalp sağlığını tam anlamı ile korumak amacı ile domatesi, bir miktar zeytinyağı ile beraber tüketmeniz gerekmektedir.

Bulantıları önlemek için zencefil

Zencefil, milattan önceki yıllarda bile tıp alanında kullanılmış bir bitki köküdür Bu bitki kökü, hemen hemen her derde deva olabilecek oldukça zengin bir besin içeriğine sahip. Zencefilin en önemli faydası ise mideye olmaktadır. Mideleri hassas olan insanlar, midelerini bozabilecek ağır bir yemeği yemeden önce bir parça zencefil tüketebilir. Zencefil, hassas mideleri ağır yemeklere karşı koruyacaktır. Ayrıca midedeki asit seviyesini dengeleyen zencefil, hazımsızlık ve mide yanması gibi sorunların üstesinden kolay bir şekilde gelebilmenizi sağlayacaktır. Bütün bunlara ek olarak zencefil ile yapacağınız bir çay, mide bulantılarının önüne geçecektir. Sindirim sistemin daha verimli ve daha hızlı bir şekilde çalışabilmesinde etkili olan zencefil, metabolizmanın da hızlanmasını sağlamaktadır.

Kemik ve kas gelişimi için kereviz

Kereviz, bol miktarda kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Bu yüzden de küçük yaştaki çocukların kemik ve kas gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için kereviz tüketmeleri önerilmektedir. Ayrıca kereviz içerisinde yer alan besin maddeleri, dizlerde yer alan eklem ağrılarının da kesilmesinde temel rol oynayacaktır. Uzmanlar, özellikle yaşlılık nedeni ile dizleri ağrıyan kişilerin her gün kereviz tüketmesi gerektiğini sıklıkla tavsiye etmektedirler.