Fayans ve derz aralarının temizliği, her zaman için bize zorluk çıkarmaktadır. Bu tür yerleri tertemiz yapabilmek için ise ekonomik açıdan bizlerin ceplerini zorlayacak bazı temizlik ürünleri satın alıyoruz. Fakat her temizlik ürünü de maalesef bu tür yerlerdeki kirler temizleyemeyebiliyor. Ancak her evde bulunan bazı malzemeler ile birlikte, fayans ve derz aralarını temizlerken zorlanmayacaksınız. Bu yazımızda sizlere, ceplerinizi ekonomik açıdan zorlamayacak ve fayans ile derz aralarını tamamen temizleyecek olan doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.

Fayans ile derz aralarını temizleyecek doğal yöntemler

Evimizde birçok malzeme, fayans ve derz aralarını temizlemek konsunda bize yardımcı olacaktır. Bu malzmelerin en önemli özelliği ise ekonomik açıdan düşük maliyetli olması. Bu yöntemleri denedikten sonra ise marketlerde pahalı temizlik ürünlerine para vermek istemeyeceksiniz. Gelin hep birlikte fayans ve derz aralarını nasıl kolay bir şekilde temizleyebileceğiniz anlatalım.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, birçok şeyde faydalı olabilmektedir. Aynı zamanda elma sirkesi , fayans ve derz aralarının temizliği için de bizelere yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden de elma sirkesi kullanarak fayans ve derz aralarını rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Elma sirkesi içerisinde yer alan asit miktarı, bu tür yerlerin temizliğinde yardımcı olmaktadır. Fayans ve derz aralarının karaltısını ya da sararmasını ortadan kaldıran elma sirkesi, aynı zamanda fayansların olduğundan çok daha parlak görünmesini sağlayacaktır. Elma sirkesini bir bardağa alın. Aynı oranda içme suyu ekleyerek elma sirkesini güzelce seyreltin. Daha sonra ise bir bulaşık süngeri yardımı ile fayans ve derz aralarını güzelce ovalayın. Bir süre sorna fayans ve derz aralarının temizlendiğini ve olduğundan çok daha parlak bir hale büründüğünü göreceksiniz. Yüzeyi tamamen temizlediğinizde ise ılık su yardımı ile durulayın. Soğuk su ile durulamak, bu tür yerlerde belirli lekelerin oluşmasına neden olacaktır.

Limon suyu

Limon, insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Cilt ve saç bakımlarını limon suyu ile yapabildiğimiz gibi, evimizde belirli bölgelerin temizliğini de limon suyu yardımı ile yapabilmekteyiz. Bu yüzden de fayans ve derz aralarındaki kirlerden korkmanız gerek yok. Çünkü limon suyu bize yardımcı olacaktır. Limon suyunun içerisinde yer alan asidik maddler, bu tür yerlerde biriken lekelerin ortadan kalkamasını sağlayacak ve daha parlak görünmesini sağlayacaktır. Bunun için bir adet limonun suyunu sıkın. Daha sonra mikrofiber bezi sıktığınız limon suyu ile ıslatın ve temizlemek istediğiniz yerleri bu bez ile ovalayın. Fayans ve derz aralarının tamamiyle beyazlaştığını görünceye dek devam edin. İsterseniz limon suyunu yarısı kadar ılık su ile seyreltebilir ve bir sprey şişesine doldurabilirsiniz. Bu sayede tek kullanımlık yerine daha uzun bir kullanım elde edersiniz. Eğer sprey şişesine doldurduysanız, ilk önce limon suyunu temizlemek istediğiniz yere sıkın ve 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra nemli bir bez yardımı ile o bölgeyi güzelce ovalayın. Aynı zamanda fayansa direk sıkarak, banyodaki kararan fayansların parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Banyo derz ve fayanslarınızı bu yöntem sayesinde 'ayna gibi' yapın! (Kaynak: izlehaber.com)

Karbonat

Cilt ve saç sağlığı için kullanılan karbonat, diş temizliği için bile kullanılabilmektedir. Aynı şekilde karbonat yardımı ile fayans ve derz aralarındaki kararmalardan da kurtulabilirsiniz. Bunun için öncelikle 3 yemek kaşığı karbonatı bir karıştırma kabına alın. Daha sonra 1 yemek kaşığı çamaşır suyu ekleyin ve macun kıvamına getirin. Eğer çok katı bir ürün elde ederseniz, bir miktar su ekleyerek daha kıvamlı hale getirebilirsiniz. hazırladığınız macunu, temizlemek istediğiniz fayans ve derz aralıklarına sürün. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra ise bulaşık süngeri yardımı ile ovalamaya başlayın. Çamaşır suyundaki ve karbonattaki güçlü maddeler, bu tür yerlerin karaltısını ortadan kaldıracak ve kirlerden arındıracaktır. Ancak çamaşır suyu kullanırken dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü çamaşır suyu, güçlü kimyasal maddeler içermektedir. Bu yüzden de insan sağlığına zarar verebilmektedir.

Maden suyu

Özellikle kadınlar cilt bakımı sırasında maden suyundan faydalanmaktadır. Ancak maden suyunu evinizdeki zorlu bölgelerin temizliğinde de kullanabilirsiniz. Çünkü maden suyunda yer alan asidik maddler, bu tür yererdeki kirlerin sökülüp ortadan kaybolmasında oldukça etkilidir. Maden suyunu temizlemek istediğiniz bölgeye dökün. Daha sonra ise bir bulaşık süngeri yardımı ile maden suyu dökmüş olduğunuz bölgeyi güzel bir şekilde ovalayın. Temizlediğiniz fayans ve derz aralarının beyazladığını görünce de ılık su yardımı ile durulayın. Bu şekilde fayans ve derz aralarını güzelce temizleyebilirsiniz.