Ülkemizde severek tüketilen lahmacun. hemen hemen her yörede tercih edilmektedir. İncecik hamuru ve kıymalı iç harcı ile hem evlerde hem restoranlarda tüketilen lahmacunun kalorisi merak ediliyor. Bir bakıma hamur işi olan lahmacun, diyet yapan kişilerin uzak kaldığı bir yiyecektir. karbonhidrat bakımından yüksek değerler içeren lahmacunun 1 porsiyonunun kaç kalori olduğu merak ediliyor. Yuvarlak veya elips şeklinde açılan hamurun üzeri, lezzetli kıymalı harç ile doldurulur ve hamur ateşinde güzelce pişirilir. Çıtır çıtır olan bu lezzet ise herkesin ağızlarından sular akmasına neden olur. Ancak bu kadar lezzetli olmasına karşı, bazı kişiler diyet yaptıkları için lahmacun tüketmekten kaçınmaktadır. Bu yazımızda sizlere, 1 adet lahmacunun kaç kalori olduğundan bahsedeceğiz.
Lahmacun kaç kalori?
Ortalam bir lahmacun 80 gram ağırlığında olmaktadır. Ancak bazı yerlerde lahmacunun ağırlığı ve boyutları değişmektedir. 100 veya 120 gram olarak da hazırlanan lahmacunlar var. Tabii ki de hepsinin kalorisi birbirinden farklı olacaktır. Bunlara ek olarak vereceğimiz değerler, sadece lahmacunun değerleridir. İçerisine ne koyduğunuza göre lahmacunun kalorisi çok fazla değişmektedir. Bazı insanlar, lahmacun içerisine kebap koyabiliyor. Fakat bazıları ise sadece yeşillik koymayı tercih ediyor. Lahmacun tüketirken çok fazla değişken olduğu için de biz, sadece lahmacunun kendisinin kalori değerlerini aktardık. Lahmacunun kalori değeri şu şekildedir:
- 80 gramlık lahmacun 118 kalori
- 100 gramlık lahmacun 148 kalori
- 120 gramlık lahmacun 177 kalori
Fındık lahmacun kaç kalori?
Lahmacunun en çok sevilen çeşitlerinden biri olan fındık lahmacun, genellikle Mersin yöresinde çok fazla tüketilmektedir. Fındık lahmacunun hamuru, ortalama bir avuç içi kadar açılmaktadır. Bununla beraber fındık lahmacunun hamuru, normal lahmacuna göre biraz farklılık göstermektedir. Bu yüzden de fındık lahmacun için vereceğimiz değerlere şaşırmayın. Fındık lahmacunun kalorisi, normal lahmacuna göre biraz daha yüksektir. Boyutu ne kadar küçük olsa da fındık lahmacunda kullanılan hamur, normal lahmacun ile fındık lahmacun arasında ilginç bir kalori farkı oluşmasını sağlıyor. Fındık lahmacunun kalori değeri şu şekildedir:
- 55 gramlık fındık lahmacun 117 kalori
- 100 gramlık fındık lahmacun 213
- 110 gramlık fındık lahmacun 234 kalori
Ev yapımı lahmacun kaç kalori?
İnsanlar genellikle kebap salonlarında lahmacun tüketse de kendi evinde lahmacun yapan birçok insan var. Kendi evinde lahmacun hazırlayan insanlar ise malzemeleri her zaman daha bol tutmaktadır. Bu yüzden de ev yapımı lahmacunun kalorisi, kebapçılarda satılmakta olan normal lahmacunun kalorisinden daha yüksek olacaktır. Ev yapımı lahmacunun kalorisi şu şekildedir:
- 50 gramlık 1 adet lahmacun 80 kalori
- 70 gramlık 1 adet lahmacun yaklaşık 130 kalori
- 205 gramlık 1 adet lahmacun 327 kalori
Lahmacunun besin değeri
Lahmacun, besin değeri olarak oldukça sağlıklı bir yiyecektir. Yine de lahmacun tüketirken dikkat etmeniz lazım. kalorisi yüksek olan bu lezzetli yemek, çok fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir. Uzmanlar, haftada 2 ya da en fazla 3 adet lahmacun tüketilmesi konusunda ısrarcı. Yağ ve karbonhidrat bakımından yüksek olan lahmacun, kıymalı hacı sayesinde kalori bakımından da yüksektir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, lahmacun oldukça sağlıklı bir yiyecektir. A ve C vitamini içeren lahmacun, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Bütün bu besin değerlerini dikkate aldığımızda, lahmacun komplike bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte lahmacun ile beraber maydanoz ve marul tüketmek, lahmacunun sindirimini rahatlatıcaktır. Lahmacunun besin değerleri şu şekildedir:
- 5.55 gram yağ
- 9.74 gram protein
- 32.27 gram karbonhidrat
- 14.54 mg kolesterol
- 31.54 mg kalsiyum
- 268.2 mg sodyum
- 296 mg potasyum
- 26.78 mg C vitamini
- 92.28 mg A vitamini
- 1.79 demir
Listemizde verdiğimiz bu değerler 1 porsiyon lahmacun için hazırlanmıştır.
1 adet lahmacun nelere eşdeğer?
1 Adet lahmacunun eşdeğer olduğu yiyecekler şu şekildedir:
- 2 dilim beyaz ekmek
- 1,5 köfte
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı