Gözler, en önemli organlardan bir tanesidir. Teknolojinin gelişimi ve buna bağlı olarak çalışırken bile teknolojinin nimetlerinden faydalandığımız için son zamanlarda bilgisayar ve telefon kullanımı oldukça arttı ve bu da gözlerde bozulmalara neden oldu. Lens kullanımı çok sık tercih edilse de zaman zaman gözde unutulması ve güneşten gelen iyi ışınları engellemesinden dolayı lens kullanımı sağlıksız bulunur. Lens, eğer gözlük ile değiştirilirse göz sağlığı için çok daha sağlıklı olur. Dr. Ayşegül Çoruhlu, lens kullanımı ve güneş ışınlarının gözle buluşmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte, Çoruhlu’nun çok konuşulacak açıklamaları.
Dr. Ayşegül Çoruhlu, “Bir çalışma yapılıyor. Yaşları 35 ile 60 arasında değişen kadın ve erkek 20 kişi seçiyorlar. Bu kişilerin önden göz muayeneleri yapılıyor. Sonrasında her birine haftada bir gün sabah saat 8.00 civarında 3 dakika boyunca kırmızı ışık tutuyorlar. Görme oranlarındaki iyileşmeye bakılıyor ve %17 gibi anlamlı bir fark bulunuyor. Gözdeki iyileşmenin etkisi geçsin diye birkaç hafta bekliyorlar. Aynı gruba aynı ışığı bu sefer öğlen 13.00’te veriyorlar. Aynı kişilere aynı şekilde yapılmasına rağmen, bu çalışmada gözde bir iyileşmeye rastlanmıyor. Uzmanlar bu araştırmanın sonucunda saate göre bir ayarlama yapıp dalga boyunun ayarlanmasıyla ev tipi iyileştirme araçları yapılabileceğini düşünüyorlar. Görünen ışığın dalga boyu 400 ile 700 nanometre arasındadır. Bizim gökkuşağı dediğimiz her renk, görebildiğimiz her şey bu aralıktadır. Dalga boyu büyüdükçe kırmızılaşır, küçüldükçe mavileşir. Dalga boyu büyüdükçe zarar azalır ancak küçüldükçe zarar artar. Kırmızı ışığı sabah saat 8.00 gibi yani güneşin yeni doğduğu ve içerisinde kırmızı ışıkların olduğu zamanlarda denedikleri için olumlu bir etki aldılar. Öğlen 13.00’te verdiklerinde ise bu etkiyi alamadılar. O saatte mavi ışık daha yaygın. Gündüz daha mavi iken gece ve sabaha karşı daha kırmızı ve turuncu bir ışık var. Kırmızı ışık gözdeki enerji oluşumunu artırır. Enerji dediğimiz şey ATP. Bu enerji sayesinde göz daha sağlıklı bir hale geldi. Sabah kalktığımızda güneşin doğuşuna gözle temas etmemiz gözdeki moleküler sistemin de aktive edilmesine yarar. Sabahları kalktığımızda biraz güneşe bakmak iyi bir yoldur. Çalışma göz için yapılsa da bu sadece göz için sağlıklı bir şey değildir. Vücuttaki bütün hücreler bu şekilde çalışırlar. Mesela fizik tedavide de kırmızı ışık kullanılır. Bunların hepsi, hücresel düzeyde daha aktif enzim sistemi ve daha çok ATP yapabildiği için iyileştirirler. Yani biz aslında güneşten ATP üretebiliyoruz.” dedi ve sözlerine devam etti.
Ayşegül Çoruhlu, “Gözü güneşle temas ettirmek lazım. Buna bir sürü itiraz gelecek olsa da bizim bahsettiğimiz saat güneşin doğuşu olduğu için o sırada sarı ve kırmızı ışık ağırlıklıdır. O süre içerisinde göze zarar veren mavi ışık yoktur. Yaz döneminde de, güneş çok parlak doğuyorsa ve saatini biraz kaçırmışsanız o zaman tabii ki güneşe bakmayın. Bakmasanız bile şapka ile güneş gözlüğü olmayarak dolaştığınızda, o ışığı alırsınız. Ben burada, sürekli kontakt lens kullanmanın çok zararlı olduğunu söylemek istiyorum. Aksini söyleseler de gözde sürekli lens kullanmak iyi bir şey değil. O lenslerin içerisinde filtreler var ve ultraviyoleden korumak istersen güneşin yararlı kısmını almamıza da engel oluyor. Bence lens kullanıyorsanız sabah evdeyken balkona veya cama çıktığınızda lenssiz olun. Gün boyu da lens yerine gözlük takarak dolaşın.” diyerek sözlerini noktaladı.
Ayşegül Çoruhlu’nun lens kullanımıyla ilgili videosu için: