Dinimizde yapılan bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların belirtilen zamanda yapılması, daha caiz görülmüştür. Bu uygulamalardan biri de 7 günlük bebeğin saçının kesilmesidir. 7 günlük bebeğin saçının kesilmesi, belki de birçoğumuzun pek fazla bilmediği uygulamalardan biridir. Ancak 7 günlük bebeğin saçının kesilmesi sünnettir.

Peki, 7 günlük bebeğin saçı neden kesilir? Bazı ebeveynler, genellikle bebeklerinin saçını istedikleri zamanda kesmektedirler. Ancak 1 haftalık bebeğin saçının kesilmesinin bir anlamı bulunmaktadır. İslam dininde önemli görülen bu durum, günümüzde unutulmuş sünnetler arasında yer almaktadır.

7 Günlük Bebeğin Saçının Kesilmesi Sünnettir

7 günlük olmuş bir bebeğin saçının kesilmesi sünnettir. Bu nedenle bebekleriniz bir haftalık olduğunda saçlarını tıraş etmeniz gerekmektedir. Peygamber efendimiz, bebeklerin 7 günlük olması halinde onun adına kurban kesilmesini, saçlarının tıraş edilmesini ve bebeğe isim verilmesini söylemiştir. Hadis-i Şerif’te belirtilen bu uygulama, her Müslümanın yerine getirmesi gereken bir sünnettir.

7 Günlük Bebeğin Saçının Kesilmesi

7 Günlük Bebeğin Saçının Kesilmesi

7 Günlük Bebeğin Saçı Sonra Kesilebilir Mi?

7 günlük olmuş bir bebeğin saçı, peygamber efendimizi sözüne göre kesilmelidir. Bebeğin tıraş olması sünnettir. Bu tıraşın yanı sıra bebeğe isim koymak ve kurban kesmek de yine sünnet olan bir davranıştır. Ancak bazı insanların merak ettiği bir konu vardır. 7 günü doldurmuş bir bebeğin tıraş olamaması sonucunda ne yapmak gerekir?

Eğer belli bir mazeretten dolayı bebeğinizin saçınızı kesemiyorsanız, birkaç gün sonrasında da tıraş edebilirsiniz. Mazeretiniz olmadığı sürece bu sünneti ertelemeniz doğru olmaz. 7 günlük bebeğin o gün içerisinde tıraş edilmesi gerekmektedir. İslam alimleri, istisna durumlar haricinde bu durumun ertelenmemesi gerektiği görüşündedirler.

Saç Tıraş Edildiğinde Sadaka Verin

7 günlük bebeğin tıraş edilmesi, dinimizde uygun görülen ve yapılması önerilen bir davranıştır. Bu nedenle Müslüman olan herkesin bu sünneti yerine getirmesi lazım gelir. Peygamber efendimiz, 7 günlük bebeğin tıraş edilmesinin yanı sıra o gün sadaka verilmesini de söylemiştir. Bu sadaka miktarı, bebeğin saçının ağırlığı kadar olmalıdır. Sadakanızı muhtaç olan kimselere vermeniz gerekir. Eğer bebeğin saç ağırlığı kadar bütçeniz yok ise o zaman da elinizden gelen miktarı vermelisiniz. Sadaka vermek aynı zamanda belayı defeder. Vermiş olduğunuz sadaka sayesinde bebeğinizi kaza ve beladan koruyabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Evde yapabileceğiniz saç bakımı için kürler (Kaynak: izlehaber.com)

7 Günlük Bebeğin Saçı Nasıl Kesilmelidir?

7 günlük bebeğin saçı kesilirken şunlara dikkat etmelisiniz:

Bebeğin başına zarar vermeden kesmeye gayret edin.

  • Saçı tamamen kökünden kazımanıza gerek yoktur.
  • Tıraş ederken bol bol dua okuyun.
  • Bebeğinizin adına kurban kesin.

Bunları yaptıktan sonra bebeğinizin ismini koyabilirsiniz. İslami kurallara göre isim koymaya dikkat ediniz. 7 günlük bebeğin saçını kestiğinizde sünnet olan bir uygulamayı yerine getirmiş olacaksınız.

7 Günlük Bebeğin Saçını Kesmek Şart Mıdır?

Peygamber efendimize göre 7 günlük olan bir bebeğin saçı tıraş edilmelidir. Bunu yapmak sünnettir. Sünnet olan bir uygulamayı yapmak zorunda değilsiniz. Sünneti yapmamanın bir günahı yoktur ancak büyük sevabı vardır. 7 günlük bebeğin saçını tıraş etmek şart değildir. Bu nedenle bebeğinizin saçını kesmeyebilirsiniz. Bu ebeveynlere kalmış bir tercihtir. Ancak sünneti yerine getirmeniz, hem ebeveynler hem de bebek adına hayırlı olacaktır.

İzleyin: Sünnet üzerine yeni doğan bebeğin 7 günü saçının tras edilmesi