Vişne gülgiller familyasın ait bir meyvedir. Tadı kiraza göre daha ekşidir. Vişnenin kirazdan en önemli farkı da daha ekşimsi olmasıdır. Vişne kiraz gibi yüksek şeker oranına sahip değildir. Vişne yaz aylarında sıklıkla tüketilen bir meyvedir. Genellikle temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılmaktadır. Ülkemizde özellikle Ege bölgesinde çok fazla yetiştirilmektedir. Vişnenin lezzeti kadar faydaları da çoktur. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde insan sağlığı için çok önem arz etmektedir. Bağışıklık sistemini sürekli güçlü tutmaktadır. Bunun yanında kalsiyum, demir ve fosfat içermekte ve vücudun ihtiyaç duyduğu bazı maddeleri karşılamaktadır. Kuvvetli bir antioksidan olmasının yanında uyku problemlerine de iyi geldiği yapılan araştırmalarla açıklanmıştır. Ayrıca A ve C vitamini deposudur. Onun için çok önemli ve faydalı bir bitkidir.
Vişnenin anavatanı Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge olduğu kabul edilmektedir. Dünyada en çok vişne üreten ülke hiç kuşkusuz Türkiye’dir. Yılda yaklaşık olarak 639.564 ton ile dünya vişne üretiminin büyük bir kısmını tek başına karşılamaktadır. Vişnenin ticari değeri olduğu için ekonomik olarak ta getirisi çok olan bir meyvedir. Özellikle ihracatı çok fazla olmaktadır. Vişne yaz meyvesi olduğu için yaz dışında özellikle kışın tüketilmek için reçeli yapılmaktadır. Vişne reçeli için en ideal zaman temmuz ve ağustos aylarıdır. Peki, vişne reçeli nasıl yapılır?
Vişne reçeli için gerekli malzemeler
- Ortalama 1 kilo vişne
- 1 tutam tuz limonu
- 1 ve ya 2 adet sıkılmış limon
- 500 gram toz şeker
- Yarım çay kaşığı tereyağı
Vişne reçeli tarifi
Vişne reçeli için ilk önce vişneleri yıkamakla başlanır. Ardından sapları temizlenir ve çekirdekleri bir kaşık sapı ve ya pipet yardımıyla çıkarılır. Ardından çekirdekleri çıkarılan vişneler bir tencereye alınır. Vişnelerin üstü kapatılana kadar ortalama olarak 500 gram toz şeker ilave edilir. Bu işlemin ardından vişnenin suyunu salması için 1 gün bekletilir. Vişne çok sulu bir meyve olmadığı için az su bırakabilir. Onun için 1 bardak kadar su takviyesi yapılabilir. Ardından vişnelere zarar vermeden ocağa alınır ve en kısık ateşte yavaşça kaynamaya bırakılır. Bu esnada vişnelerin çok fazla köpürmemesi için ve daha parlak gözükmesi için yarım çay kaşığı tereyağı ilave edilir. Vişne suyu hafif kıvamını alana kadar ortalama 2 saat kadar ocakta bekletilir. Ocaktan almadan önce limon suyu ve limon tuzu ilave edilir. Ardından da vişne reçeli ocaktan alınır ve bir kaba boşaltılır. Mümkün mertebe güneşli bir yerde bekletilmesi daha iyi olur. Ardından da kavanoza konulup dolapta muhafaza edilir. Özellikle sabahları kahvaltılarda tüketilmesi çok faydalıdır. Yapılan vişne reçelinin olup olmadığını test etmek için suya bir damla yapılan reçelden damlatılır. Eğer damla dağılır ve kaybolursa reçelin kıvamı olmamış demektir. Ancak suya damlatılan reçel damlası bozulmadan damla şeklinde kalıyorsa reçel tam kıvamında olmuş demektir.