Aloe vera dikenli yaprakları ile büyülü bir şeyler içeriyor olsa gerek… Sadece güneş yanığı için değil, cilt bakımı, vücut sağlığı için de oldukça faydalı olan bu bitkiyi artık çoğu evde görüyorsunuz. Bakımı oldukça kolay ve hızlı büyüyen aloe verayı bahçenizde, balkonunuzda, salonunuzda yetiştirebilirsiniz. Hatta bitkinizi çoğaltıp arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.
Aloe vera dikimi
Bu bitki iyi drene edilmiş killi toprağı seviyor. Eşit miktarda kil ve saksı toprağını karıştırabilir veya kaktüs türleri için özel saksı toprağı karışımı satın alabilirsiniz. Toprağın PH seviyesi 6.0 veya 8.0 olmalıdır. Saksıda drenajı arttırmak ve toprağın havalanmasını sağlamak için saksının dibine birkaç çakıl taşı koymak işe yarayacaktır. Çamurdan kil saksılara ekim yapmak suyu, plastik ve sır kaplı saksılardan daha hızlı drene ettikleri için daha elverişli olur. Bu bitki oldukça hızlı büyüdüğünden saksınızda devrilme yaşayabilirsiniz. Saksıyı kademeli olarak büyütmeniz gerekiyor, aloe vera rahat olduğu alanda hızlı ve verimli olarak büyüyor. Aydınlık ve güneş alan yerleri seven bu bitki ev içinde koridor gibi karanlık kalan alanlarda büyümeyi durduruyor.
Çok sık su istemeyen bitkinizi, toprağınızı kontrol ederek iki haftada bir saksı altından su gelene kadar sulamanız yeterli oluyor. Eğer drenajlı bir saksınız yok ise kontrollü olarak göllenme oluşturmadan sulamanız uygun oluyor. Göllenme ve aşırı sulama kaktüs ailesinin bir üyesi olan aloe veranın köklerinin çürümesine, yapraklarının fazla yumuşamasına ve kahverengiye dönmesine sebep oluyor. Bitkinizi balkonda veya bahçede yetiştirecekseniz direk güneş ışığına maruz bırakmadan konumlandırabilir veya birkaç günde bir güneş altında 1 saat bekletip geri alabilirsiniz. Bu bitkiyi yetiştirmek için, aloe vera tohumu veya yaprağı, gübreli saksı toprağı ve tahliye deliği olan sırsız kil saksı edinmeniz yeterli olur.
Bahçede aloe vera yetiştirme
Yıl boyunca ılık bir iklimde yaşıyorsanız aloe verayı bahçenize ekebilirsiniz. Kışın dondurucu soğuklar yaprakları ve kökleri öldürür ve yeni filizler yetişemez. Yaz aylarında ise uzun süreli direk güneş ışığı bitkinizi kurutacağı için, dikim öncesi doğru alanı belirlemek oldukça önemli. Bitkinizi kurak bir dönemde ekecekseniz toprağınızı iyice havalandırıp ıslatmanız gerekiyor. Ancak cıvık bir toprağa ekim yapmak uygun olmadığından ertesi gün ekmeniz gerekiyor.
Aloe vera bakımı ve çoğaltma
Bitkiniz küçük çan şeklinde çiçeklerden oluşan uzun saplar üretmeye başlayacak. Çiçekler solduğunda, kökünden kesebilirsiniz. Aloe vera bahçenizi genişletmek veya arkadaşlarınıza da hediye etmek için filizlenen küçük aloe vera yapraklarını keserek farklı saksılarda çimlendirerek bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Yapraklardan çoğaltma yapmak için yaprağın ucundan 8 cm kadar verev şekilde kesin. Bıçağınızın iyi temizlenmiş olması oldukça önemli çünkü hem kestiğiniz bitkiye hem çimlendireceğiniz yaprağa hastalık bulaştırabilir ve bitkilerinizin ölmesine sebep olabilirsiniz. Bitkiyi temiz bir alanda kesilen yer zar oluşturana kadar bekletin. Bu süre 1-2 hafta sürebilir. Ekime hazır hale gelen bitkinizi standart dikim aşamalarını takip ederek sivri ucu yukarı bakacak şekilde dikebilirsiniz.
Aloe vera hasadı
Aloe yaprakları dekoratif görünmesinin yanı sıra oldukça popüler bir ev ilacı olan berrak bir jel içeriyor. Mayo Clinic’e göre, bu madde birinci ve ikinci derece yanıkların iyileşmesini kısaltıyor ve yara iyileşmesini hızlandırıyor. Cilde aloe vera jeli uygulamak, hafif ve orta şiddette sedef hastalığının neden olduğu sivilce ve kızarıklığı azaltmaya da yardımcı olabiliyor. Bununla birlikte, aloe vera yemek, böbrek hasarına neden olabileceği için bu bitkiyi yemeniz tavsiye edilmiyor. İhtiyacınız olduğunda aloe yaprağını budayarak, kesilen ucu güneş yanığı veya ağrılı noktaya uygulayabilirsiniz. Aloe vera suyu saç kremi, makyaj temizleyici ve hatta kaş jeli olarak da kullanılmaya başlandı. Bitkinizi yaprağın gövdeye yakın noktasından verev olarak yeni temizlenmiş bir bıçak veya makasla korkmadan budayabilirsiniz, sağlıklı kaldığı sürece hızla yaprak vermeye devam edecektir!
İzleyin: Aloe Vera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir ve Çoğaltılır?