Kakule, zencefil familyasına mensup bir bitkidir. En önemli özelliği ise tüm yıl yeşil kalabilen bir bitkidir. Boyu yaklaşık 50 santim kadar uzayabilmektedir. Koyu yeşil bir renge sahiptir. Kakule ülkemizde yetişen bir bitki değildir. Kakulenin anavatanı Batı ve Güney Hindistan’dır. Özellikle Hindistan’ın bataklık ormanlarında çok fazla yetişmektedir. Kakule sadece sıcak iklimlerde yetişebilen bir bitkidir. Dünyanın sadece belli başlı yerlerinde yetişmektedir. Genel olarak Güneydoğu Asya iklimine uyum sağlayan bir bitkidir. Kakule insan sağlığı açısında adeta bir şifa deposu niteliğindedir. İçerisinde bulundurduğu maddeler ile birden çok faydası vardır. Özellikle mide sorunu yaşayan kişilerin vazgeçilmezi durumundadır. Kakulenin genel olarak faydalarını sayacak olursak;
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Sindirimi hızlandırır.
- İştahsızlığı keser.
- Hafızayı güçlendirir, zihin açıklığı sağlar
- Böbrekleri temizler.
- Metabolizmayı arttırır.
- Depresyonu, kaygı ve stresi önler.
- Kalp sağlığını korur.
- Kanın pıhtılaşmasını engeller.
- Felç riskini en aza indirir.
- Ağız kokusunu önler ve ağzın kokmamasını sağlar.
- Nezle, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Kansere karşı etkili bir koruma sağlar…
Kakulenin daha sayılmayan bir sürü faydası bulunmaktadır. Mide rahatsızlığı yaşayan insanların sıklıkla tükettiği bir bitkidir. Özellikle yemeklerde kullanılmakta ve tüketilmektedir. Bunun yanında yediğimiz besinlerin daha hızlı sindirilmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemini düzenli olarak çalıştırmaktadır. Kakule doğal bir idrar sökücüdür. Bu da böbreklerin temizlenmesini sağlamakta ve sağlığını korumaktadır. Yediğimiz besinlerin tüm vücuda dağılmasını sağlamakta ve vücudun direncini sürekli korumaktadır. Bunun dışında ağız kokularını kesmekte ve kokunun oluşumunu engellemektedir. Ayrıca iştahsızlığa da birebir gelmektedir. Yemek problemlerini düzenlemekte ve dengeli beslenmeye oldukça katısı olan bir bitkidir. Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları ilaç kullanmayı gerektirmeden doğal olarak halletmesidir. İçeriğindeki maddeler sayesinde insanı dinç tutmakta ve hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
Kakule kalp sağlığına da çok iyi gelen bir bitkidir. Özellikle içinde barındırdığı potasyum, magnezyum ve kalsiyum sayesinde çok fazla mineral barındırmaktadır. Bu da kalbin atış hızını ve kan basıncını kontrol altına aldığı için kalp sağlığına çok faydalıdır. Kakuleyi özel kılan başka bir özelliği ise düzenli kullanımda kansere karşı büyük önlemler sağlamasıdır. Düzenli ve aşırıya kaçmadan kullanılan kakule, vücuttaki hücrelerin korunmasını ve artmasını sağlamaktadır. Ayrıca kanser hücrelerinin daha az etkili olmalarını sağlamaktadır. Yani kanser hücrelerinin vücuda vereceği zararı minimuma indirmektedir. Bunun yanında felç riskini en aza indirmektedir. Kanın pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklıklarının önüne geçmektedir. Kakule günümüzün en büyük sorunlarından biri olan unutmayı da minimuma indirmekte ve hafızayı güçlendirmektedir. İçerisinde barındırdığı A vitamini ile unutmayı engellemekte sol beynin daha aktif çalışmasını sağlamaktadır. Tüm bunların yanında kakule insanların depresyona girmelerini, aşırı kaygı ve strese girmelerinin önüne geçmektedir. Sakinleştirici özelliği sayesinde kaygı, stres ve panik durumlarını önlemektedir. Ruh sağlığının korunması adına kakule tüketilebilir.
Kakule özellikle çaylarda ve kahvelerde sıklıkla kullanılmakta ve tüketilmektedir. Kakule toz halinde ve ya tüm haliyle kullanılabilmektedir. Kakulenin yanına bal, limon gibi ekstra maddeler de eklenebilmektedir. Kakule çok aşırı ve abartılı bir şekilde tüketilmedikten sonra insan sağlığına hiçbir zararı yoktur.