Bitkiler genellikle suyla beslenen ve oksijen üreten canlılardır. Bitkilerin sayısız faydası bulunmaktadır. İlaç endüstrisinden güzellik alanına kadar pek çok alanda insanların hayatını kolaylaştırmaktalar. Temel yaşam enerjileri sudur. Susuz hayatta kalabilen çok az bitki çeşidi vardır. Ancak “Sinekkapan” bitkisi et yiyerek hayatta kalabilmektedir. Bu bitki ormandaki ve ya çevresindeki böcekleri yiyerek enerji ihtiyacını gidermektedir. Genellikle ağzı açık bir şekilde duran bu bitki, üzerine bir şey konduğunda ağzını anında kapatmakta ve avını yavaş yavaş sindirerek tüketmektedir.
Sinekkapan bitkisinin diğer adı İbrik otudur. Anavatanı Amerika’nın güney kesimleridir. Özellikle sulak alanlarda sıklıkla görülen bir popülasyona sahiptir. Çok uzun ömürlü bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda ortalama 20 yıl kadar yaşadığı tespit edilmiştir. Böcek ve örümcekleri avlayarak uzun yıllar yaşamaktadır. Etçil bir bitki olan sinekkapanın iç kısmı kırmızıdır. Ayrıca böcekleri kendisine çekmek için meyve nektarı salgılar. Böcekler geldiğinde kapan gibi olan ağzını kapatır ve böceği içinde yavaş yavaş sindirir. Dişleri oldukça dayanıklı olan sinekkapanından kaçmak neredeyse imkânsızdır. Sinekkapan içerisinde bulundurduğu ince tüyler sayesinde avının canlı mı cansız mı olduğunu kolaylıkla anlayabilmektedir. Eğer kapana giren nesne 20 saniyede en az 2 tane hareket etmezse kapan kapanmaz. Bu sayede cansız nesneler, dal parçaları, kum ve benzeri durumlardan kendini korumuş olur. Ancak kapana konan nesne 20 saniyede 2 kere hareket ederse kapan kapanır ve sinekkapan bunun canlı olduğunu anlar. Çene 1 saniye gibi kısa bir süre içerisinde kapanır ve avın kaçma ihtimalini en aza indirir. Ortalama olarak 5 ile 12 gün içerisinde avını sindirir ve tekrardan açar.
Sinekkapanının diğer bitkiler gibi temel besin kaynağı su değildir. Sinekkapanının temel besin ve enerji kaynağı karıncalardır. Karıncalar ile beslenmektedir. Bunun dışında böcekler, örümcekler gibi bazı hayvanları da tüketmektedir. Sinekkapanı her ne kadar enerjisini böceklerden alsa da suya mutlaka ihtiyaç duymaktadır. Genellikle de bol sulak alanlarda yetişmektedir.
Sinekkapan bitkisi çiçek açar mı? Evde yetişir mi?
Sinekkapan bitkisi her iki yılda bir çiçek açmaktadır. Çiçekleri genellikle beyaz renkte olmaktadır. Sinekkapan bitkisi biz insanların beslendiği etle beslenen bir bitki değildir. Eğer bizim beslendiğimiz bir et koyarsanız bitki kararmaya çürüyerek ölmeye başlar. Onun için evde beslemek isteyenler bu konuya çok dikkat etmeliler. Evde sinekkapan yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise toprak yapısı ve bulunduğu konumdur. Öncelikle sinekkapan bitkisini bol güneş alabileceği bir alana koymak gerekmektedir. Onun dışında toprağının kesinlikle fakir olması çok önemlidir. Mineral açısından fakir, kum ve yosun karışımı bir toprak sinekkapan için ideal bir topraktır. Toprağa hiçbir zaman gübre atılmamalıdır. Suyunu da düzeli olarak ölçülü bir şekilde vermek son derece önemlidir. Sinekkapan bitkisinin en önemli faydası ise sinekleri, böcek ve örümcekleri kendisine çekerek tüketmesidir. Son olarak sinekkapan bitkisi insanlar için herhangi bir tehlike arz etmemektedir.