Saç dökülmesi yüzyıllardan beridir insanların canını sıkan ve tam olarak çaresini bulamadığı bir problemdir. Günümüz teknolojinin ilerlemesiyle başta kök hücre tedavilerinin yanında bir sürü yeni metot bulundu ve günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Genellikle erkeklerde görülmekle beraber kadınlarda da görülen bir olaydır. İnsanların özellikle ergenlikle beraber hızlı büyümeleri saç dökülmesinin başladığı zamanlardır. Kimi için utanılacak bir şeydir. Bu durum kişide özgüven eksikliğine zemin hazırlamaktadır. Vakti zamanında Jul Sezar’ın bile saçlarının dökülmesinden dert yakınmış ve hepimizin çok iyi bildiği zeytin dallarından olan o meşhur tacını sırf bunun için taktığını iddia edenler vardır. Kimisi içinse doğal bir süreçtir ve bu durumu kabullenir. Bu tür kişiler kendileriyle barışık olan ve bunu dert etmeyenlerdir. Peki, insanın saçı neden dökülür? Saçların dökülmesinde hangi faktörler yer almakta?

İşte saçların dökülme nedenleri;

  • Genetik faktörler
  • Deri problemleri
  • Beslenmeden kaynaklı sorunlar
  • Yoğun stres ve kaygı
  • Çevresel faktörler
  • Kullanılan zararlı maddeler
  • Yoğun ilaç kullanımı
  • Hormonal sorunlar
  • Vitamin eksikliği

Saç dökülmesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Tüm bunlar saçları döktüğü gibi insan sağlığına da oldukça zarar vermektedir. Yapılan araştırmalarda günde 50 ile 100 tane saç telinin dökülmesinin doğal olduğunu ancak bunun üstü bir durumun anormal olduğu saptanmıştır. En sık karşılaşılan dökülmenin nedeni genellikle kalıtımdır. Kalıtım bizim içimizdeki kodlarımızdır. Kısacası nasıl bir insan olacağımızı, saç rengimizi, boyumuzu kalıtım belirler. Çoğunlukla kalıtım nedenli saç dökülmeleri görülmektedir. Ancak bunun dışında da çok fazla neden vardır. Anne ve babadan alınan genler insanın fenotipini yani dış görünüşünü belirlediği gibi bazı sorunların da kalıtımla geçmesini sağlamaktadır. Saçı dökülen bir insanın genellikle kalıtım yoluyla gelen bir hastalığı ya da problemi olabilir. Saçlardaki dökülmelerin en büyük nedeni kalıtımsal faktörlerdir.

Kalıtımın dışında çeşitli nedenlerde saçların dökülmesine zemin hazırlayabilir. Kalıtımdan sonra genel en büyük etken sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Yeterince besin alınmayınca vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller de karşılanmamış olur. Bunun sonucunda başta sağlıksal problemler olmak üzere saç dökülmesi kaçınılmaz olur. Yapılan araştırmalarda düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerin saçlarının daha güçsüz ve kırılgan olduğu anlaşılmıştır. Derideki bazı sorunlar da saçların dökülmesini arttırmaktadır. Bunun haricinde kullanılan zararlı maddeler başta vücuda zarar vermekte ve saçların zayıflayıp dökülmelerine neden olmaktadır. Özellikle sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin hem sağlığı bozduğu hem de saç dökülmesini tetiklediği vurgulanmaktadır. Yine çevresel uyaranlar, çevreden gelen uyarıcılar ve yaşanılan bölgede saç sağlığını etkilemektedir. sağlıksız ve olanakların çok zayıf olduğu bir ortamda saçların dökülmesi hızlı olmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Saç dipleriniz kaşınıyorsa bunu deneyin (Kaynak: soru.com.tr)

Kalıtımın, çevresel sorunların, kullanılan ilaçların ve beslenme faktörlerinin dışında hem sağlığı hem de saç dökülmesini olumsuz anlamda etkileyen psikolojik nedenler vardır. Özellikle yoğun stres ve kaygı durumları karamsarlığa, mutsuzluğa ve endişeye neden olduğu için çok ciddi hasarlara neden olmaktadır. Bu olumsuzluklara anında müdahale edilmedikçe kalıcı olmakta ve geri dönülemez boyutlar kazanmaktadır. Yoğun stres baş ağrılarına ve saç dökülmesine neden olmaktadır. Buna vitamin eksikliği ve daha bir sürü etken eşlik etmektedir. Tüm bunların sonucunda yoğun ve aşırı saç dökülmeleri görülmektedir. Günümüzde saç dökülmesini durdurmak ve yeni saç oluşumunu desteklemek için bir sürü ilaçlar, spreyler ve değişik yöntemler bulunmaktadır. Ancak çoğu cildi tahriş etmekte ve kısa vadede işe yaramaktadır.