Yerli ve milli silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2, ilk aktif uçuşunu gerçekleştirdiği andan beri uluslararası bir üne sahip. Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen ve ülkemizde üretimi tamamlanan yerli üretim bir insansız hava aracı olan Bayraktar TB2 farklı ülkelerde yer alan gazete ve medya gruplarından övgüler almaya devam ederken, bu kez de gözler Amerika Birleşik Devletleri hükümetine çevrildi. ABD hükümeti Bayraktar TB2’yi araştıracak.

ABD’den Bayraktar TB2 araştırması

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi toplantısı esnasında birden fazla tasarı sunuldu. Sunulan tasarılar arasında Bayraktar TB2 araştırması yer alıyordu. Sunulan tasarıya göre, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, farklı alanlardan Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının Amerika Birleşik Devletleri silah ihracatı yasasını delip delmediği gibi konulardan ele alacak. Azerbaycan – Ermenistan arasından yaşanan Dağlık Karabağ krizi esnasında Azerbaycan hükümeti tarafından kullanılan ve birçok ülke basınına göre krizin sonuçlanmasında kilit nokta olduğu savunulan Bayraktar TB2 hakkında tam bir rapor hazırlanacak ve bu rapor Amerika Birleşik Devletleri hükümetine sunulacak.

Bayraktar TB2’de yasaklı mühimmat iddiası

Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin araştırmasını yoğunlaştıracağı alan ise Dağlık Karabağ krizi esnasında Bayraktar Tb2 silahlı insansız hava aracı bünyesinde yasaklı mühimmatların kullanılıp kullanılmadığı olacak. 2020 yılı içerisinde meydana gelen kriz esnasında Azerbaycan hükümeti tarafından satın alınan ve krizin çözülmesinde kullanılan Bayraktar TB2 için Amerika Birleşik Devletleri yönünden ortaya atılan iddia Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının Amerika Birleşik Devletleri silah ihracat yasalarını ihlal ettiği yönünde oldu. Azerbaycan tarafından kullanıldığı iddia edilen yasaklı mühimmatların kullanılıp kullanılmadığı da bu kapsamda araştırılacak.

ABD Türkiye’ye karşı adımlar atıyor

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarafından gündeme getirilen tek konu yerli ve milli Bayraktar TB2 uçaklara getirilen araştırma kararı olmadı. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisinde kabul edilen başka bir tasarı daha gündemde. Bahsi geçen tasarıya göre, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’ye F-16 satışını durduruyor. Alınan karar, Frank Pallone tarafından Temsilciler Meclisi’ne sunuldu. Tasarı eğer Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na ulusal çıkarlara hizmet ettiği ve Yunan hava sahasını ihlal etmeyeceği garantisi vermez ise, yeni model F-16 ve F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye ihracatı durdurulacağı koşulu taşıyordu.

İLGİLİ MAKALE  Bayraktar TB2'ye yoğun ilgi! Türk efsanesi Bayraktar TB2 sergilendi

179 hayır oyu, 244 evet oyu aldı

Temsilciler Meclisi’ne sunulan bahsi geçen tasarı, 14 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen oylama ile 19 hayır oyu alırken, 144 evet oyu ile kabul edildi. Birkaç gün öncesinde oylamanın kayıt altına alınması istenmesi sebebi ile ertelenen oylama, 14 temmuz 2022 tarihinde kayıtlı bir şekilde gerçekleştirildi ve tüm oy veren üyelere kaydedildi. Aktarılan bilgilere göre tasarı NDAA 2023 taslağına girecek. NDAA taslakları şuan için Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından tutuluyor. İlerleyen aylarda ise taslakların her biri toplanarak tek bir ortak taslak haline getirilecek ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na sunulacak. eğer Amerika Birleşik Devletleri Başkanı bu taslağı onaylarsa, tasarı kanun niteliği kazanacak. Ancak ABD Başkanı bu kararı veto etme hakkına sahip.