İnsanları derinden yaralayan en büyük problemlerin başında özgüvensizlik yatıyorken, özgüvensizlik dolayısıyla pek çok kişi iş hayatında da sosyal hayatta bir takım konularda başarılı olamıyor. Özgüvensizlik probleminin açığa çıkması kişinin içerisinde yatan potansiyelin dışarı vurum noktasında çeşitli problemlerin açığa çıkmasına neden olurken, gizli özgüvensizlik probleminin tanımlanması ve kişinin bu durumu erkenden fark etmesi endi yaşamını çok daha kaliteli bir boyutta yaşayabilmesi için son derece önemlidir. Bu durum itibarıyla gizli özgüvensizlik problemini yok etmek ve özgüvensizliği tanımak için bu 5 davranışınıza çok dikkat edin!

Gizli özgüvensizliği gösteren 5 davranışsal kalıp nelerdir?

  1. Gizli özgüvensizlik olarak karşımıza çıkan en sık davranışlardan bir tanesi pasifliktir. Bu pasifliğin altında başarısızlık korkusu vardır. Kişi başarısız olmaktan hata yapmaktan o kadar çok korkmaktadır ki hiç bir duruma karışmaz. Tamamıyla kendi yağında kavrulan bu insanlardan genellikle adım atıcı ve herhangi bir olayın startını verme gibi bir durum görmemiz mümkün değildir. Bu noktada pasif insanların zihninde çalıştıkları durum ne kadar az şey yaparsam hata yapmam mantalitesinde yaşamaktadırlar. Hal böyle olduğu zamanda iş yerlerinde okul da bu durum içerisinde olan insanları fark etmek de son derece kolaydır. Hiç bir şeye karışmaz, sürekli olarak fark etmez cümlesi kurar, bir yerde mutlu değilse bile orada durmaya devam eder.
  2. Gizli özgüvensizliğin olduğunu gösteren işaretlerden bir tanesi de ertelemedir. Erteleme davranışının pek çok nedeni olsa dahi bu noktada özgüvensizlik problemi ile olan kısmını dile getireceğiz. Örneğin kişi bir ödev ya da tez hazırlaması gerekir anca bu tezi hazırlama noktasında sürekli olarak erteleme problemi yaşıyor çünkü tezi ertelemesinin nedeni o kişi o sunumu gerçekleştirdiğinde çevresinde bulunan insanlar yaptığı ödevi beğenmeyecek ve kişi de kendini son derece kötü hissedecek.
  3. Mükemmelliyetçilik ile pasiflik esasında birbirine bağlantılı olan iki terimdir. Mükemmelliyetçiliğin tabanında şu şekilde bir durum yatmaktadır. İnsanların takdirini ve onayını kazanma arzusu içerisinde olan mükemmelliyetçi insanlar, esasında özü sevgi ya da değer eksikliği yaşadığı için diğer tüm insanların kendisini onaylaması isteği içerisinde olmaktadır. Bu durum itibarıyla da diğer insanların hiç düşünmeyeceği detayların üzerinde büyük bir uğraş içerisine giriyor. Detaylara takılırken diğer insanlar bu durumu fark etmese bile mükemmelliyetçi pasif insanlar bu uğurda kendini hırpalamaya ve yormaya devam ediyor.
  4. Gizli özgüvensizlik yaşayan insanlar çok fazla can sıkıntısı problemi yaşayabilmektedirler. Cesur olma noktasında yani; yeni insanlar ile tanışma, yeni ortamlara girme, yeni arkadaşlıklar edinme gibi pek çok durum nezlinde çekingenlik hissetme problemi içerisindedirler. Bu durum itibarıyla da sosyal olmayan insanlar yeni yerler keşfetmeyi sevmeyen insanların canının sıkılması oldukça normal durumlardan bir tanesidir.
  5. Gizli özgüvensizliği bir diğer özelliği de kararsızlıktır. Karasızlıkta esasında mükemmelliyetçilikte olduğu gibi düşünmek son derece mantıklı olacaktır. Kararsızlık içerisinde olan kişiler genel itibarıyla hiç bir konuda doğru kararı verebileceğine inanmaz ve pek tabi bununla birlikte hata yapma korkusu içerisindedir. Bu hata yapma korkusu ile kendine inançsızlık bir araya gelince en basit konularda bile diğer insanların fikirlerine ihtiyaç duyar, onlardan bir yönlendirme bekler. Kendisine yapacağı bir gömlek alışverişinde bile çevresinde bulunan insanları fikirlerini almak o kişiyi çok daha mutlu etmektedir.
İLGİLİ MAKALE  Hayatında bu 5 metodu uygulayan insanlar kendi kendine yetebiliyor! İşte Psikolog Beyhan Budak'ın önem verdiği o konular

Video: Bu 7 Davranışı Yapıyorsan Gizli Özgüvensizlik Yaşıyor Olabilirsin