İnsan sağlığının korunması adına beynimizin işlevi oldukça büyüktür. Daha sağlıklı bir vücut ve daha sağlıklı bir yaşam için beyne zarar veren alışkanlıkların ise bir kenara bırakılması gerekmektedir. Fakat zarar verdiğini bile bilmeden yaptığımız bazı alışkanlıklar, geri dönüşü olmayan ciddi zararlara yol açıyor. Tüm vücudumuzun düzenli bir çalışma içerisinde olmasını sağlayan beynimiz ise bu alışkanlıklardan kesinlikle korumamız gerekiyor.

Beyne ciddi zararlar veriyor

Gündelik hayatta alışkanlık haline getirdiğimiz ve sürekli olarak uyguladığımız bazı aktiviteler ve atladığımız bazı alışkanlıklar, beynimize ciddi zararlar verebilir. Bu gibi durumlardan kaçınarak ve daha sağlıklı bir yol izleyerek ise beyni her zaman genç tutabiliriz. İşte mutlaka kaçınılması gereken, beyne ciddi zararlar veren 12 alışkanlık:

Aşırı yemek yeme

Fazlasıyla yemek ya da abur cubur tüketimi, ciddi zararlara neden olabilecek bir durumdur. Vücudun ve buna bağı olarak beynin tembelleşmesine yol açan bu durum, beyin hücreleri arasındaki bağlantının zayıflamasına yol açarak beynin gelişimini ters yönde etkiler. Bu sorun ise ilerleyen yaşlarda kısa ve uzun süreli hafızayı kötü yönde etkiliyor.

Akıllı telefonlar

Zihne olan zararları ile her zaman ön plana çıkan akıllı telefonların zararları üzerine yapılan araştırmalar, bu iddiaların doğruluğunu kanıtlıyor. sürekli olarak mavi ışığa maruz kalmak, radyasyonun yoğun bir şekilde vücuda etki etmesi gibi sorunlar, akıllı telefonların beyne zarar vermesine yol açıyor. Telefonlarınız kullanırken mavi ışık korumalı gözlük kullanmak ve telefonla konuşurken kulaklık takmak sizi bu zararlardan koruyacaktır.

Eksik iletişim

İletişim insanların hem sosyal hayatlarını hem de zihinsel gelişimlerini etkiler. Tahmin edilemez bir iletişim içerisinde olduğunuz zaman beyin vereceği cevapları düşünürken kendini geliştirir Aynı zamanda dışarıdan edineceğiniz cümle yapıları ve bilgiler ile beyni doyurmuş olursunuz. Günde 15 dakika bile olsa sosyal bir iletişim içerisinde bulunmak beyni geliştirmeye yardımcı olur.

Uyurken yeterli oksijen alamama

Uyurken kafasını battaniye ya da yorgan gibi nesneler ile kapatan bireyler, dışarıdan alacakları oksijen miktarını azaltır ve soludukları havada bulunan karbondioksitin çoğalmasına neden olurlar. bu durum da beyne oksijen girmesini engeller ve uyku esnasında kendini geliştiren beynin bu gelişimi aksatmasına neden olur.

İLGİLİ MAKALE  Beyninizi en çok zorlayacak mantık soruları. Bu soruları çözebilecek misiniz?

Kahvaltı etmemek

Kahvaltının günün en önemli öğünü ismini alması boş yere değil ve bunu yapılan araştırmalar ortaya koyuyor. Kahvaltı alışkanlığının ortadan kalkması, kan şekerinin düşmesine ve bu nedenle de beynin aktif olarak çalışmamasına yol açıyor. Bu alışkanlık sürekli hale getirildiğinde ise, beynin gelişimi ters yönde etkileniyor.

Dondurma

Dondurma, eksi derecelerde bekleyen ve dolayısı ile soğuk olarak tüketilen bir besin. Bu kadar soğuk oluşu nedeni ile de dondurmanın insan vücuduna girmesi ile birlikte, vücut hipotermi sinyalleri algılıyor. Çünkü soğuk dondurma kan damarlarının soğuk ile daralmasına yol açıyor. Sonucunda ise vücut bu sorunla savaşmak adına beyne sıcak kan gönderiyor. Beyin de sıcak kandan etkileniyor.

Zihinsel egzersiz yapmamak

Beynin gelişimi için oldukça önemli bir yere sahip olan zihin egzersizlerinin yapılmaması, beynin kendini zorlayarak gelişmesinin önüne geçmek demek. Tıpkı kaslarımız gibi beynimiz de bazı egzersizlere ihtiyaç duyar. Strateji oyunları, bulmaca ve hafıza oyunlar ile beyninizi geliştirebilir ve genç kalmasını sağlarsınız.

Şeker ağırlıklı beslenme

Tatlı mı tatlı şeker ve çikolataların çokça tüketilmesi ne yazık ki beyne zarar veren başka bir durum. Şeker beyinde olumsuz nöronların üretilmesinde rol oynuyor. bu olumsuz nöronlar ise beyin gelişiminin önünde bir engel oluşturuyor. Dolayısı ile şekerin azaltılması sonucu beynin gelişimi hızlanacak ve beyniniz daha genç kalacak.

Sigara içmek

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Bu zararlara yeni eklenen bir başka durum ise, beyne erdiği kalıcı hasar. Sigara tüketmek, beynin erken yaşlanmasına yol açıyor. Beyinde düşünme kısmından sorumlu olan serebral korteks sigara kullanımı nedeni ile inceliyor ve beyin düşünce yetisini zamanla kaybetmeye başlıyor.

Egzersiz eksikliği

Sadece zihinsel değil, fiziksel egzersizler de beynin genç kalmasını sağlıyor. Kasların aktif olarak çalışması için beyin arka arkaya sinyaller gönderiyor ve sonucunda beyin aktif çalışarak kendini geliştirmeye doğru itmeye başlıyor. Bu da beynin genç kalmasını sağlayan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Dehidrasyon yaşanması

Vücudun her yerine ulaşarak bizlere hayat veren su, beynimizin de gelişmesi ve aktif kalmaya devam etmesi için önemli. Beynin ihtiyaç duyduğu H2O su içilerek kolaylıkla alınıyor ve beyin kendini daha dinç hissetmeye başlıyor. Aksi durumda ise beyin yeteri kadar aktif çalışamıyor ve su azlığı zamanla beyinde tembelliğe yol açıyor.

İLGİLİ MAKALE  Hafızanız bilgisayar diski gibi olsun. Odaklanmayı arttıran ve beyni güçlendiren besinler belli oldu!

Şok diyetler

Bir anda yeme içme alışkanlıklarını bırakılması, alınan gıdalarda ciddi düşüşler yaşanması gibi şekillerde karşımıza çıkan ok diyetler, daha fit bir görünüm katsa da, beyne en büyük zararı veren nedenler arasında sayılıyor. Beynin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamayı zorlaştıran şok diyetler, beyninizin ve dolaylı olarak vücudunuzun çalışma kapasitesinde ciddi bir gerileyişe neden oluyor.