Özellikle kalabalık şehirlerde araç kullanmak pek çok kişi tarafından can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Neredeyse her gün sabah ya da akşam trafik söz konusu olduğundan araç kullanmak da keyifsizleşmektedir. Dolayısıyla araç kullanmayı rahat hale getirmek için düz vitesli araba daha az tercih edilir hale gelmiş durumdadır. Pek çok kişi daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlayan otomatik vites arabalara ilgi duymaktadır. En çok da ehliyetini yeni almış kişiler, sorun yaşamamak için bu araçlara yönelmektedir. Bu arabalar ile debriyaj kullanmak zorunda bırakmaması ve stop ettirme şeklinde sorunlar yaşatmaması sebebiyle herhangi bir kaygı duymadan sürüşe odaklanmak söz konusu olmaktadır. Debriyaj derdi herkes için can sıkıcı olduğundan bu özellik son derece faydalıdır. En çok da kalabalık şehirlerdeki trafikte bu açıdan otomatik vites araçlar büyük kolaylık sağlamaktadır.

Vitesteki harflerin manasını bilmek ve bunlara uygun olarak kullanabilmek, otomatik vitesli aracı sürebilmek açısından gerekli olan noktalardır. Bu bilgileri iyice bilmek ile rahatlıkla arabayı kullanabilmek söz konusu olmaktadır. Tüm bu hayat kolaylaştıran özellikleri bağlamında otomatik vites çeşitlerini sizler için açıklıyor olacağız.

İzleyin: Otomatik Vites Sistemi Nasıl Çalışır ? | Otomatik Şanzıman Çalışma Prensibi

Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman Özellikleri

Manuel şanzımandaki ile aynı şekilde debriyaj ve vites değiştirme söz konusudur. Debriyaj konusundaki en uygun kullanımı sağlayan şanzıman çeşidi olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla çok daha dayanıklıdır. Manuel şanzımandan farklı olarak küçük motorlar ile vites değiştirilmesi görülmektedir. Bu çeşitteki şanzımanların en önemli sorunu ise vites geçişleri ile bağlantılı olarak sarsıntı yaratıyor olmasıdır. Dolayısıyla diğer çeşitlere oranla vites seçme açısından daha ağır ilerleme olmakta ve sürüş rahatlığının azalması ile karşılaşılmaktadır.

Otomatik Şanzıman

Otomatik Şanzıman

Tiptronic Şanzıman Özellikleri

Bir başka adıyla sıralı şanzıman, asıl olarak yarış arabaları için üretilmiştir. Bu şanzımanlarda vitesler arasında geçiş sıralı bir şekilde olmaktadır. Dolayısıyla örneğin yavaşlama durumu söz konusu olduğunda sıralı olarak küçülme meydana gelmektedir. Direksiyonda bulunan kulakçıklar sayesinde vites geçişlerinde değişiklik (arttırma ve azaltma) yapılabilir. Otomatikleştirilmiş debriyaj düzeneği kullanılmasından ötürü motordan sağlanan güç naklindeki güç kaybında azalma minimum düzeyde olmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Otomobilde 90 kilometre hızla giderken geri vitese takarsak ne olur?

Seyredin: Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? | Yarı Otomatik Mi? Tam Otomatik mi? | Şehir İçi Kullanım

Değişken Oranlı Şanzıman Özellikleri

İki konik kasnak arasında bulunan kayıştaki hareketin etkisi ile çalışan bir sisteme sahiptir. Vites geçişi esnasında herhangi bir sarsıntı yaratmıyor olması açısından dikkat çekici görülmektedir. Gaz tepkileri bağlamında verdiği tepki değişkenlik gösterebilmektedir. İlk esnada motor devri yükseltilir ve sonrasında bu hızın sabit kalması sağlanarak arabanın hızlanması mümkün hale getirilir. Dolayısıyla motordan alınan güç çok daha başarılı bir şekilde kullanılmış olduğundan yakıt açısından da tasarruf sağlanmaktadır. Yenilenen modelleri ile de bu şanzımanların sorunsuz bir kullanım imkanı sunduğu bilinmektedir.

Tek Kavramalı Yarı Otomatik Şanzıman Özellikleri

Dişli yapısı ile vites dişlileri bakımından manuel çeşit ile aynı olan bu şanzımanlarda diğer türlere oranla kullanım açısından daha az konfor beklenmesi gerekmektedir. Vites geçişlerinin çok daha yoğun bir şekilde hissedilmesi ve manuel model ile daha benzer olması bu durumun nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Çift Kavramalı Şanzıman Özellikleri

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ile oldukça yakın olmasına karşın çift debriyaj özelliği bakımından farklı olduğu görülmektedir. Çift debriyajlar farklı kontroller de sağlamaktadır. Dolayısıyla her iki debriyaj da farklı vitesleri yönetmektedir. Bu bağlamda ilki 1-3-5-7, diğeri ise 2-4-6 viteslerin kontrolünü mümkün hale getirmektedir. Eş zamanlı olarak çalışan bu debriyajlar vites değişim süresini oldukça kısa hale getirir. Bu da herhangi bir sarsıntı problemi ile karşılaşılmasının önüne geçmektedir. Aynı zamanda 8 milisaniyede gerçekleşen vites değişiminin söz konusu olması yakıt tasarrufu da sağlamaktadır. Pek çok avantajlı özelliği ile ilgi çekici olan bu şanzımanların tek olumsuz yönü tamir ettirme durumlarında yüksek bir ücret talep edilmesi olarak bilinmektedir.