Çarpıcı açıklamaları ve sert mizacı ile sürekli gündem olan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, yeni bir açıklaması ile dikkatleri temizlik konusuna çekti. Yaptığı açıklama ile gündemi sarsan Canan Karatay, mutfaklarda yapılan temizliklerin aslında çok yanlış bir şekilde gerçekleştirildiğini ve sağlık amacından çok uzak bir şekilde bakteri ve mikroplara kucak açtığımızı düşünmeye neden olacak bilgiler verdi. anan Karatay’ın açıklamaları genel olarak deterjan ve süngerler ile yapılan bulaşık temizliği üzerine yoğunlaşmıştı.

Asıl zehir deterjan ve süngerle temizlikte

Yaptığı açıklamalar ile daha sağlıklı yaşam adına bilgiler veren ve b-vatandaşları bilinçlendirme adına çalışmalarına devam eden Profesör Canan Karatay, yeni açıklaması ile şaşırttı. Yıllardır evlerimizde kullandığımız deterjan ve süngerler için yaptığı açıklamaların dayanağı ise Norveç’te yapılan araştırmalar oldu.

Yapılan araştırma ile sünger kullanımının bulaşıklarda bakteri ve virüs birikmesine neden olduğu ortaya konuldu. Canan Karatay, yaptığı açıklamada asıl zehrin deterjan olduğundan bahsetti ve ayrıca süngerlerin kullanımına devam edilse bile sürekli olarak değiştirilmesi gerektiğini savundu. Prof. Canan Karatay tarafından yapılan açıklamalara göre, deterjanlar bulaşıklardaki bakteri ve virüslerin öldürülmesine katkı sağlamıyor. Süngerler ise bakteri ve virüslerin yayılmasını engellemek yerine bu yayılmayı hızlandırıyor.

Sıcak su kullanmak yeterli

Yapılan çalışmalar ve Prof. Canan Karatay tarafından yapılan açıklamalar sonucunda ise ortaya çıkarılan asıl fikir, bulaşık temizliğinde sıcak su kullanımının yeterli olacağı. Deterjanlar bulaşıklarda biriken bakteri ve virüslerin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamıyor ve aynı zamanda insan DNA’sı için de oldukça zararlı. Deterjan içerisinde yer alan kimyasallar, yıkanan bulaşıklarda birikerek daha sonra aynı mutfak malzemesini kullanarak tüketeceğiniz yemeklere karışıyor. Bu yolla da vücudumuza giren kimyasallar ise DNA zincirinde bozulmalara neden oluyor. Hastalıkların genel sebebi olan DNA bozulmasına dikkat çeken Prof. Canan Karatay, deterjan kullanımından uzak durulması gerektiğini önerdi.

Deterjan yerine sodyum bikarbonat

Canan Karatay tarafından yapılan açıklamalar içerisinde deterjan yerine sodyum bikarbonat kullanımı yer almakta. Bulaşıklarda yer alan bakteri ve virüslerin yok edilmesi adına sıcak su ile birlikte sodyum bikarbonat yani karbonat kullanımının yeterli olacağını savunan Prof. Canan Karatay, kendisinin de bulaşık temizliğini bu şekilde gerçekleştirdiğini belirterek en sağlıklı temizliğin bu şekilde yapılacağını savundu.

İLGİLİ MAKALE  Çamaşır suyunun çeşitleri nelerdir ve 'çamaşır suyu' hangi bölgelerin temizliği için kullanılır? (Kaynak: soru.com.tr)

Hanımlar deterjanları hemen atın

Canan Karatay, evlerimizde kullandığımız deterjanlardan bir an önce kurtulmamız gerektiğini öne sürdü. Evlerde sürekli olarak kullanılan deterjanların sadece yıkadığımız bulaşık ve çamaşırlarda kalmadığını, aynı zamanda havaya da karışarak sağlığımızı tamamen tehlikeye attığını dile getiren Prof. Canan Karatay, deterjanların bir an önce çöpe atılması gerektiğini savundu. Sayın Prof. Canan Karatay’a göre evlerimizin her yanında kullandığımız deterjanlar temizlik için oldukça gereksiz ve tek yaptıkları insan hayatını tehlikeye sürüklemek. Deterjan yerine karbonat ve sabun kullanılabileceğini belirten Prof. Canan Karatay daha sağlıklı bir yaşam adına deterjanlardan kurtulmanın gerekli olduğunu dile getirdi.

Süngerlerin sürekli değişmesi gerekli

Aynı zamanda Prof. Canan Karatay tarafından yapılan açıklamalar ve Norveçli bilim insanları tarafından yapılan çalışmaların ışığında ortaya çıkan bir diğer bilgi ise sünger kullanımındaki yanlışları ortaya koyuyor. Süngerlerin deterjan ile desteklenmesi ve bu şekilde bulaşıklarsa kullanılması hem sünger içerisinde birikmiş olan bakteri ve virüslerin bulaşıklara tekrar nüfuz etmesine hem de deterjanların da süngerde birikerek daha sonra yıkanacak deterjanları etkilemesine neden oluyor. Eğer sünger kullanılacak ise, kullanılan süngerler mutlaka değiştirilmeli. Fakat Prof. Canan Karatay tarafından yapılan açıklamalar göre, etkili bir temizlik için sünger de gerekmiyor.