Yerli ve yabancı birçok insansız hava aracı ile ilgili bilinen bilgiler yavaş yavaş popülerlik kazanmaya başladı. Gökyüzünde çıkacak çatışmaların ana kahramanları olacak olan silahlı insansız hava araçları ve keşif görevlerinin ve sahte uçak planlarının taktiksel gelişimini hızlandıran insansız hava araçları sayesinde artık savunma konusunda teknoloji çok daha işlevsel şekilde kullanılabiliyor. Bu kapsamda en çok merak edilen insansız hava araçlarından biri ise Karayel insansız hava aracı.
Karayel insansız hava aracı hakkında bilinmesi gerekenler
Vestel firması mühendisleri tarafından geliştirilen ve ilk uçuşunu 2014 yılında tamamlayarak göklerdeki yerini alan Karayel bir insansız hava aracıdır. Taktik insansız hava aracı grubuna ait bir insansız hava aracı olan Karayel, özel sektör çalışması olsa da yerli bir firma olan Vestel kapsamında üretilmesi ile ulusal köken olarak ülkemize ait bir hava aracı olarak bilinmektedir. Vestel firmasının da bünyesinde olduğu Lentatek imzası taşıyan Karayel insansız hava aracının ana kullanıcısı olarak ise Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri bilinmektedir.
Karayel insansız hava aracı teknik bakımdan hava aracı, yer kontrol istasyonu, yer veri terminali ve yer destek ekipmanlarından oluşmaktadır. Sözleşme kapsamında maksimum irtifa yüksekliği olan 18.000 feet seviyesine kadar yüksek uçuş gerçekleştirebilen Karayel insansız hava aracı, 35 kilogram faydalı yük ağırlığı ve 8 saat havada kalış kapasitesi ile hizmet vermektedir. Ancak bu standartların üzerinde geliştirilen Karayel insansız hava aracının 22.500 feet’e kadar yükselebilme, 70 kiilogram’a kadar faydalı yük kapasitesi bulundurma ve 20 saat havada kalma özellikleri bulunmaktadır. Sistem daha gelişmiş yapıda olsa da sözleşmesi gereği Karayel insansız hava aracı asgari verimi ile hizmet vermektedir.
Teknik özellikleri
Vestel Savunma tarafından açıklanan verileri ile Karayel inansız hava aracı için geliştirilen teknik özellikler şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:
- Kanat açıklığı: 10,5 metre
- Uzunluk: 6,5 metre
- Seyir hızı: 60-80 knot
- Servis irtifası: 22.500 feet
- Havada kalış süresi: 20 saat
- Toplam kalkış ağırlığı: 550 kilogram
- Motor gücü: 1×97 HP (deniz seviyesi)
- Faydalı yük kapasitesi: 70 kilogram
Karayel-SU üretilmeye başlanacak
Karayel insansız hava aracının bir türü olacak olan Karayel-SU modeli için ise çalışmalar devam ediyor. Yine Lentatek tasarımı ve imzası taşıyacak olan Karayel-SU için 2021-2025 yılları arasında üretim hedefi ise 40 adet. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri ile şimdiden Karayel-SU adına anlaşma imzalandı. Şuana kadar üretilen Karayel insansız hava araçları da silahlı insansız hava aracı olarak Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetli adına aktif hizmet vermeye devam etmektedir.
NATO standartlarına uyumlu geliştirildi
Karayel insansız hava aracının otopilot yazılımından yer kontrol istasyonu geliştirilmesine kadar her türlü yazılım ve donanım özelliği Vestel Savunma Sanayi bünyesinde geliştirilmiştir. Karayel insansız hava aracı kapasite, yazılım ve donanım gibi bakımlardan tüm dünyada etkin kabul edilen NATO STANAG 4671 standartlarına uyumlu şekilde geliştirilmiştir. Geliştirici mühendislerin tamamı Türk mühendis ekibi olan Karayel insansız hava aracı otonom iniş ve kalkış yapabilmektedir. aynı zamanda otomatik ve manuel çalışma özellikleri bulunan Karayel insansız hava aracı, buz giderme gibi teknik özellikler barındırmaktadır ve bu da zorlu hava koşullarında dahi hiç zorlanmadan hizmet verme yetisi kazanmasını sağlar. 2015 yılından beri operasyonel hizmet vermeye devam eden Karayel insansız hava aracı, sahip olduğu teknik özelliklerden biri olan hizmet veri bağının yer kontrol istasyonu tarafından uzatılabilmesi sayesinde uzak menzillerdeki düşman üslerine görev icrası yapabilmektedir.