Son dönemlerin en popüler kelimelerinden bir tanesi olan vejetaryen kelimesi nereden çıktı ve vejetaryen beslenmenin sağlık açısından herhangi bir yararının olup olmadığını sizler için derledik. Vejetaryen olmanın ve tüm dünyayı adeta kasıp kavuran bu tüketilen gıdaların hayvansal olmayanlarını seçme ritüelinin sağlık açısından ne denli bir yere sahip olduğunu araştırdık. Yapılan araştırmalar sonucunda, vejetaryen olmak sağlı mıdır, sağlıksız mıdır şeklinde merak edilen tüm konuları öğrenmek ve incelemek için haberimizin detayını inceleyebilirsiniz. İşte vejetaryen olmanın sağlık açısından yeri ve önemi…

Vejetaryen olmak sağlı mıdır?

Vejetaryenin kelime anlamı ot ya da bitki yiyen demektir. Pratik anlamı ise et yemez olmaktır. Vejetaryenlik esasen dünyada bir hayli yaygın olan bir durumdur. Tüm dünya nüfusunun %6’sı yani yaklaşık 500 – 600 milyon insan vejetaryendir. Türkiye genelinde bakıldığında vejetaryen olan kişilerin oranı yüzde 1 ile 2 aralığındadır. Tüm dünyada popüler olan vejetaryen olma durumunun neden gerçekleştiğini incelemek için üç ana durum bulunmaktadır. Bu durumları şu şekilde sıralamamız doğru olacaktır;

  1. Dini ve kültürel nedenler: Hindistan ve Güney Doğu Asya da olmak üzere bu bölgenin halkları dini ve kültürel nedenlerden dolayı et tüketimi yapmamaktadır.
  2. Modern dünyada Amerika’da ve Avrupa’da vejetaryen olmanın en büyük nedeni etik nedenler dolayısıyladır. Bu insanlar gıda tüketiminde hayvanların öldürülmesine karşı olarak, vejetaryen olmayı seçmektedirler. Bilhassa son 15 – 20 yıl arasında fabrikasyon et üretiminde hayvanların oldukça kötü şartlar içerisinde ve sağlıksız şartlarda yetiştirilmelerine ve akabinde de vahşice öldürülmelerine bir tepki olarak etik nedenler göz önüne alınarak insanlar vejetaryen olmayı tercih ediyorlardı.
  3. Vejetaryen olma noktasında tercih edilme nedenleri arasındaki üçüncü neden ise sağlık dolayısıyladır. Uzun yıllar sonra anlaşılan durumların başında gelişen hayvansal proteinlerin insan sağlığıyla bir birine zıttır. Hayvansal proteinin tüketimi kanserler ve kalp damar hastalığı hatta şeker hastalığı olmak üzere birbirine paralel gidiyor. Bu durum itibarıyla da pek çok insan vejetaryen olmayı tercih ediyor.

Vejetaryen tipleri ve dereceleri nelerdir?

Vejetaryen olmanın dereceleri ve tipleri bulunmaktadır. Bunların en ekstrem en radikal formu vegan olmaktır. Veganlar hiçbir şekilde hayvan eti yemedikleri gibi hayvansal ürünlerde yemezler bu noktada ise hayvansal ürünleri süt, peynir, yumurta, yoğurt gibi her şey dahildir. Bu durum uygulanması bir hayli zor ve haliyle de radikal bir karardır. Diğer bir yandan da modern dünyada sıklıkla kullanılan vejetaryenlik formu lakto- ovo vejetaryendir. Bu vejetaryenler yine et yemezler fakat süt ürünleri ve hayvansal gıdaların tüketimini yaparlar. Bir başka vejetaryenlik formu ise peskatariyanlıktır. Peskatariyanlık formülünde ise yine et tüketimi yapılmıyor fakat balık ve hayvansal ürünlerin tüketimi yapılıyor. Bir de son dönemlerde giderek yaygınlık kazanan semi vejetaryenlik bulunmaktadır. Bu türde olan insanlar et tüketimini minimum boyuta indirmişlerdir. Haftada bir ya da iki kere balık, et tüketiminde bulunur geri kalan günlerde daha çok bitkisel ürünler tüketmeyi tercih eder.

İLGİLİ MAKALE  Göbek yağlarını bir çırpıda silmenin formülü bulundu! Her gün yiyen göbek yağlarından kurtuluyor (Kaynak: soru.com.tr)

Vejetaryenler sağlıklı beslenebiliyor mu?

İnsanların hayvansal proteine olan ihtiyacı sanılandan çok daha azdır. Özellikle çocukluk ve gençlik yılları geçtikte sonra büyüme, gelişme durumları tamamlandıktan sonra kişilerin hayvansal proteine ihtiyacı oldukça dramatik bir şekilde azalmaktadır. Öte yandan vejetaryenlerin çoğu lakto- ovo vejetaryen olduklarından dolayı gerekli hayvansal proteinleri yumurta peynir gibi gıdaların içerisinden almaktadır. Vejetaryen olup olimpik sporcu ya da vücut geliştirme sporcusu olan pek çok insan bulunmaktadır. Aynı zamanda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda vejetaryen beslenme sürecinde bulunan insanların diğer tip beslenen insanlara nazaran çok daha sağlıklı oldukları da belirlenmiştir.

Video: VEJETARYEN OLMAK SAĞLIKLI MI? – (UZUN YAŞAMIN SIRRI!) / 5 Dakikada Sağlık