Son yıllarda geliştirilen insansız hava araçları ile tüm dünyanın gündemini sallayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yeni bir insansız hava aracı daha geliştirdi ve yine gündemi derinden sallamayı başardı. Türkiye’nin ilk Süpersonik insansız hava aracını geliştiren Türk havacılık ve Uzay Sanayii, geliştirmeleri yaparken yine kendi ürünleri olan ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi’ne ait bilgi ve birikimlerini kullandı. Bu kapsamda ise ortaya çıkarılan yeni Süpersonik İnsansız Hava Aracı, tamamen yerli ve milli olma özelliği taşıyor.
Türkiye’nin ilk Süpersonik İHA’sı
Türkiye Havacılık ve uzay Sanayii, bugüne kadar insansız hava aracı üretiminde önemli adımlara imza attı. Geçmişten bugüne kadar Keklik, Turna, ŞİMŞEK, ANKA ve AKSUNGUR gibi modelleri piyasaya süren ve özellikle ANKA model insansız hava aracının geliştirilmesi ile büyük yankı uyandıran Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii, yeni bir proje için kolları sıvadı. Bu proje kapsamında, Türkiye’nin ilk Süpersonik insansız hava aracı geliştirilmeye başlandı. İHA Sistem Vizyonu’nda önemli bir yeri bulunan bu çalışma sonucunda ise elde edilecek olan İHA, bir yüksek hızlı hedef uçak olarak görev yapacak. Yani bu model, hedef şaşırtmak için kullanılan bir sahte uçak.
Birden fazla prototip tamamlandı
Üretilecek ‘Yüksek Hızlı Hedef Uçak’ için Savunma Sanayii Başkanlığı birden fazla prototipin tamamlandığını ve bu prototipler üzerinde çeşitli testlerin uygulanmaya başladığını aktardı. Yapılan testlerden başarılı şekilde sonuç alınması halinde üretilecek model; elektronik taarruz, elektronik destek, hedef uçak ve sahte hedef gibi kritik öneme sahip görevlere sahip olacak. Bu görevler arasında en önemlisi sahte hedef olacak olması olduğundan aynı zamanda süpersonik insansız hava aracı için özel algoritmalar ve faydalı yükler özel olarak geliştirilecek. Faydalı yüklerin de özel olarak geliştirilmesinin sebebi de yüklerin süpersonik hızı kesmemesi amacı.
Hedef uçak olması büyük önem taşıyor
Hedef uçak özelliği ile de kullanılacak olan süpersonik insansız hava aracı, bu anlamda dışa bağımlılığın önüne geçmeyi de hedefliyor. Genel olarak ses altı hızlara sahip hedef uçaklar ile denemeleri gerçekleştirilen savunma sistemlerinde milli bir süpersonik insansız hava aracının kullanılması demek de, aynı zamanda bu testlerin de güçlendirilmesi ve bu anlamda dışa olan bağımsızlığı bitirmek.
Sahte uçak özelliği asıl görevi olacak
Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından süpersonik İHA’ya yansıtılacak olan asıl görev sahte uçak özelliğinden gelecek. Bu özellik ile düşmana ait insansız hava araçlarını süpersonik hız desteği ve radar kesit alanı arttırıcı özellikler ile kendisine kilitleyerek farklı faydalar sunabilecek. Bu özelliklerden en önemlisi dost SİHA’lar için düşman savunma sistemlerinin yerini tespit etmek olacak ve bunun yanında, düşmana ait mühimmat deposundaki taarruz ekipmanlarının boşa harcanmasını sağlayacak. Aynı zamanda bu gibi sahte uçaklar, dost SİHA2lar için havada bir kanal açarak seyir sahasını genişletir. Bir diğer faydalı desteği ise, bir seyir füzesini taklit edebilmesi sayesinde düşmanın baktığında gördüğü hava resminin bulanıklaşması ve havadaki cisimler konusunda yanıltmayı sağlaması.
Testleri devam ediyor
Test çalışmaları devam eden süpersonik İHA ile ilgili öğrenilen bir başka detay ise, ANKA ve AKSUNGUR araçları ile farklı hava platformlarından fırlatılabilir olacak olması. ŞİMŞEK insansız hava aracı da ilk çıkarıldığında bu şekilde hizmet vermekteydi ve daha sonra harp başlıklı şekilde farklı platformlardan atılabilir hale getirilmişti. Aynı zamanda süpersonik İHA’nın kontrolü, ANKA ve AKSUNGUR SİHA’larının yer kontrol merkezinden gerçekleştirilecek. Test çalışmaları devam ediyor ve bu kapsamda prototiplerden yola çıkılarak özellikleri geliştirilecek.