Savcılık; lisans öğrenimi gerektiren hukuk fakültesi bitirildiği zaman olunabilen, özel bir sınav gerektiren ve staj ile normal çalışma dönemine ayrılan bir meslektir. Savcı olan insanlar, devlet kurumlarına bağlı olarak çalışacakları için, belirli maaş aralıklarına sahiptirler.
Ancak; staj döneminin ayrı olması, göreve başlama yerlerinin farklı olması ve normal atama ile tam olarak göreve başlanma durumlarının farklı olması nedeniyle, savcıların aldıkları maaşlar da değişken olarak gözlemlenecektir. Bu bağlamda, konu hakkında; savcıların aldıkları maaş nelere göre belirlenir, ne sıklıkta maaş alırlar ve alınan maaş aralıkları nasıldır, konuları da sorgulanmalıdır.
Savcı Maaş Belirlemesi Nelere Göre Yapılır?
Savcılık için ayrı kademelerin bulunması, savcı maaşları üzerinde değişken bir sonuca neden olmuştur.
Savcıların aldığı maaşın değişken olmasında ise:
- Savcılık kademelerinin farklı olması söz konusudur. Kimi savcı yalnızca asliye hukuk mahkemelerinde görev alırken, kimileri ise ağır ceza mahkemelerinde veya çok daha kapsamlı mahkemelerde çalışıyor olabilir.
- Stajyer savcı olmak ile normal bir şekilde atanarak savcılığa başlamak arasında bir fark bulunur. Doğal olarak da her iki durumda alınacak olan maaş miktarları arasında da bir fark söz konusudur.
- Çalışma yapılacak olan yerin şartlarında oluşan kötü durumlar, savcı olarak o alana atanmak isteyen kişi sayısını azaltır. Bu durumda devreye girecek olan teşvik unsurları içerisinde maaş faktörü de bulunur. Doğal olarak da, çalışma şartlarının değişmesi durumunda maaş üzerinde de değişmeler söz konusu olacaktır.
- Her resmi yıl başında yapılan ekonomik değerlendirmeler sonucunda, devlet kurum ve kuruluşları üzerinde çalışan insanlar için maaş düzenlemesi yapılır. Genel olarak yapılan zamlar sonucunda da maaş miktarlarında bir artışa gidilir. Belirtilmiş olan bu durumdan etkilenen savcılar için de, her resmi yıl başında maaş miktarlarında artış olduğu gözlemlenecektir.
Başlıca bu unsurlar dikkate alınır. Yapılacak olan çıkarım sonucunda, her savcının aynı maaşı almadığı anlaşılmalıdır.
Savcı Maaş Aralığı Ortalama Ne Kadardır?
Savcı maaşları için kesin olarak bir tutar belirlenemez. Belirtilecek olan tutarlar, yalnızca ortalama olarak bilinen savcı maaşlarına denk olacaktır. Bu bağlamda, staj yapan ve stajyer savcı isimlendirmesine tabi tutulan bir insan; ortalama olarak yedi bin beş yüz lira ile on bin arasında bir savcılık staj ücreti alacaktır. On iki ay olarak tamamlanacak staj süresinin ardından ise, doğrudan savcı olarak göreve başlanması ve maaş tutarlarında bir değişikliğe gidilmesi gerekecektir. Resmi olarak staj süresi dolmuş bir savcı maaşı ise; ortalama on bin liradan başlayan ve yirmi bin liraya kadar değişim gösterebilen bir aralıkta görülecektir. Yaş olarak ilerlenmesi ve görevde yaşanacak yükselmelerden sonra, alınması gereken maaşlarda artış söz konusu olacaktır.
İşte savcı ve hakim maaşları 2021;
- 8. Derece:9.636 TL
- 7. Derece:9.998 TL
- 6. Derece:10.361 TL
- 5. Derece:10.734 TL
- 4. Derece:11.076TL
- 3. Derece:11.427 TL
- 2. Derece:11.845 TL
- 1. Derece: 14.957 TL
- Birinci Sınıfa Ayrılmış Savcı 18 yıl 16.652 TL
- Birinci Sınıf Savcı 21 yıl 17.357 TL
Savcı Ne Zaman Maaş Almaya Başlıyor?
Savcıların maaş almaya başlama zamanının gelmesi için, öncelikle resmi bir ‘savcı’ statüsünün kazanılması gerekecektir. Bunun için de, hukuk fakültesinin tamamlanmasının ardından savcılık için sınava girilmesi zorunludur. Ancak, her sınava girip çıkan insan için savcı rütbesi verilmeyecektir. Sınavın başarıyla tamamlanmasının ardından mülakata girilmesi, mülakatın olumlu bir değerlendirme alınarak tamamlanması ve görev yerlerinin açıklanması gerekir.
Staj görev yeri belli olan savcı, göreve başlaması için gelen tebligat üzerine ilgili mahkemelerde görevine başlar. Bu sürecin tamamlanması ve tebligat ile göreve başlanmış olması, maaş alınması için de bir ortamın oluşmasına neden olur. Doğal olarak, her ayın on beşinde olacak şekilde stajyer savcı maaşı almaya başlayan kişi; bir yılın sonunda ise stajını tamamlamış savcı ücretlerini alacaktır.