Lise eğitimini bitiren öğrenciler, üniversite eğitimlerine başlamak için geçmeleri gereken bir sınav bulunuyor. Bu sınav ise YKS. Üniversite sınavında belirli baraj puanını aşabilen öğreniciler, sıralamalarına göre üniversitelere yerleştiriliyor. Üniversite sınavına girecek birçok öğrenci, çalışmalarına devam ediyor. Bu yazımızda öğrencilere üniversite sınavı için çalışma tavsiyelerinde bulunacağız.
Geçmiş yılların çıkmış sorularını çözün
Üniversite sınavında çıkmış soruları, artık kolay bir şekilde bulunabiliyor. Genellikle üniversite sınavlarında çıkmış olan sorular ile benzer sorular, gelecek yılki üniversite sınavlarında sorulmaktadır. Bu yüzden de geçmiş yılların çıkmış sorularını çözmek oldukça önemli. Bu çalışma methodunu uygularken, en güncelden eski sorulara doğru ilerleyin.
Konu tekrarları yapın
Kendi notlarınızı çıkartın ve bilmediğiniz konuların tekrarlarını bu şekilde yapın. Hem kendi çıkardığınız notlar ile konular aklınızda kalacak hem de yapacağınız bu tekrarlar ile çalıştığınız konuları kolay kolay unutmayacaksınız. Fakat yeni konu çalışmaları sınava son 1 hafta kala yapılmamalı. Sınava son 1 hafta kala, sdece konu tekrarları yapılmalı ve deneme sınavları çözülmeli.
Zamanı değerlendirin
Sınavda en önemli detaylardan biri de zamandır. Konu bilmek ya da bilgiye sahip olmak, zaman kadar önemli. Bu yüzden deneme sınavları çözmeli ve zamanı ne kadar değerli kullandığınızı öğrenmelisiniz. Eğer zaman konusunda belirli sıkıntıla yaşıyorsanız, bu sıkıntıları çözebilmek amacı ile belirli çalışmalar yürütmeli ve sınavda zamanınızı en iyi şekilde kullanmalısınız.
Riskli aktiviteler yapmayın
Genellikle riskli spor yapanlar, sınava az bir zaman kala sakatlanıyor. Bu durum da öğrencide mental bir çöküş yaratıyor. Bu yüzden de sınava yakın tarihlerde riskli sporlardan uzak kalmanız gerekiyor. Halı sahaya bir süre ara verin ve sokakta arkadaşlarınız ile basketbol oynamayın. Bir kemik kırığı ya da elinizde oluşacak bir sakatlık, bir yılınızın çöpe gitmesine neden olabilir.
Uyku düzeninizi belirleyin
Çoğu öğrenci, sınava gece geç saatlere kadar çalışmaktadır. Ancak bu oldukça yanlış bir eylem. Çünkü insanın uyku düzeni, bilişsel aktivitelerin de düzenlenmesini engelliyor. Bu yüzden de öğrencilerin uyku düzenlerine ekstradan bir önem vermesi ve günlük en az 8 saat uyku çekmeleri gerekiyor.
Beslenmenize dikkat edin
Beslenme, vücudun aktiviteleri için oldukça önemli. Bu yüzden de beslenmenize ekstradan önem vermeniz gerekiyor. Sabah kahvaltılarını asla atlamayın ve gün içerisinde sağlıklı meyveler tüketmeye önem gösterin. Bu sayede zihniniz çok daha aktif olacaktır ve çalıştığınız dersten alacağınız verim ekstra artacaktır.
Kaygınızı azaltın
Üniversite ya da lise giriş sınavına girecek öğrencilerin en büyük düşmanı, sınav stresi ya da kaygı. Bu yüzden de öğrencinin kendisini psikolojik olarak da hazırlaması gerekiyor. Bunu yapabilmek için belirli adımlar atılabilir. Sınav kaygısını azaltabilmek için sınava gireceğiniz yere daha önceden gitmeli ve orayı biraz gezmelisiniz. Bu sayede sınava gireceğiniz yerlerde yabancılık yaşamayacak ve sınav sırasında çok daha rahat olacaksınız.
Yakın çevreniz ile tartışmayın
Sınav döneminde moralinizin yüksek olması lazım. Düşük mod sadece sizi değil, sınav performansını etkileyecektir. BU yüzden de yakın çevreniz ile ilişkilerinizi bir süre azaltın ve sizin değer verdiğiniz insanlar ile tartışmamaya çalışın. Bu sayede moralinizi düşürecek olan birçok etmeni ortadan kaldırmış olacaksınız.