Tırnak yeme alışkanlığı, 5 aydan itibaren her yaş grubundaki insanlarda görülebilen, dürtü kontrol bozukluğu olarak görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Tıp dilinde onikofaji adıyla anılır. Toplum da her 5 kişiden 4’ün de rastlanabilen oldukça yaygın bir hastalıktır.

Ailelere öneri: Davranıș iyice kalıplașmadan, erken dönemde kalıcı bir çözüm bulunmalı ve davranıș ortadan kaldırılmalıdır.

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir?

Tırnak yeme alışkanlığı, kaygı, stres, yalnızlık, korku, hüzün gibi ruhsal problemler veya davranışsal taklit yoluyla küçük yaşlarda öğrenilen bir ruhsal hastalıktır. Ortaya çıkan bu durum tedavi edilmediği veya engellenmediği halde ciddi sorunlara yol açabilir. Toplumda sıklıkla görülen tırnak yeme hastalığı, genellikle 3 yaşından itibaren ortaya çıksa da yetişkinlikte veya nadiren de olsa bebek motor gelişimi ile 5 aylıkken de görülebilir.

Ailelere öneri: Çocuğun tırnağına acı biber, oje, uhu gibi maddeler sürmek, çocuğu bu davranıșından dolayı azarlamak, eleștirmek, korkutmak, cezalandırmak doğru bir çözüm yolu değildir. Bunlar çocukta bu davranıșının pekișmesine yol açabilir.

Seyredin: TIRNAK YEMEYİ NASIL BIRAKTIM? | Cansın Ekşi

Tırnak Yeme Alışkanlığının Sebepleri Nelerdir?

Tırnak yeme davranışı, genellikle psikolojik nedenlerden dolayı meydana geldiği bilinse de başka faktörlerin etkisi de azımsanmayacak kadar etkilidir.

Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Taklit yoluyla öğrenilen davranış
  • Hiper aktivite bozukluğu
  • Gerilim, kaygı, üzüntü, stres vb. gibi anlık duygu değişimleri
  • Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu
  • Mükemmeliyetçi ebeveyn tutumu
  • Depresyon
  • Gelişimsel bozukluklar
  • Baskıcı ve otoriter bir aile
  • Enürezis

Ailelere öneri: Çocuğa duygu ve düșüncelerini rahatça ifade edebileceği bir ortam sağlanırsa bu davranıș azalabilir. Çocuk üzüntü, sıkıntı, öfke gibi duygularını anne babasıyla paylașabilirse bu duygularını dıșa vurma yolu olarak tırnak yemeyi seçmeyecektir.

Duygu-durum bozuklukları kadınlarda daha fazla görüldüğü için bu alışkanlıkta kadınlarda daha sık görülür.

Tırnak Yeme

Tırnak Yeme

Tırnak Yeme Alışkanlığının Zararları Nelerdir?

Görsel olarak kişilerin özgüven duygusunu zedeleyebilecek bu hastalık, tedavi edilmezse özellikle tırnak kenarlarında kanamaya, tırnak kenarlarındaki deriyi yeme alışkanlığında çeşitli yaralara yol açabilir. Gün boyunca ellerimizi aktif olarak kullanmamızdan dolayı bakteriler oluşur. Tırnak yeme alışkanlığı olan bu bireyler ellerinde bulunan bakterileri midesine taşır. Tırnak yeme alışkanlığı bazı vakalarda ayak tırnakları içinde görülebilir. Gırtlak borusunun yırtılmasının yanı sıra uzun süreli durumlarda mide kanamasına neden olabilir.

Ailelere öneri: Tırnak yeme davranıșının altında yatan psikolojik nedenleri ve nasıl çözülebileceğini öğrenmek için okul psikolojik danıșmanından, Rehberlik ve Araștırma Merkezlerinden veya psikologlardan yardım alınabilir.

Video: Tırnak yeme sorununun nedenleri ve çözüm yöntemleri

Tırnak Yeme Alışkanlığının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tırnak yeme alışkanlığı eğer erken çocukluk döneminde görülüyorsa ilk etapta görmezden gelinmelidir. Fakat bu durum sürekli bir alışkanlığa dönerse tedavi edilmelidir. Öncelikle çocuğunun yaşamı aile ve çocukla konuşularak araştırılır. Bu duruma sebep olabilecek neden araştırılarak olumlu konuşmalar ile kendini rahat ve güvende hissetmesi sağlanır.

İLGİLİ MAKALE  Tırnak morarmasına ne iyi gelir?

Eğer davranış tüm bunlara rağmen devam ediyorsa acı oje gibi daha ilkel engelleyici metotlara başvurulabilir. Yetişkinler için ise duygu-durum ve yaşam koşullarını düzenlemek ve destek olarak kaygıyı azaltmak etkili bir yöntem olabilir. Düzenli tırnak bakımı yapılması da bu durumu azaltacaktır.

Ailelere öneri: En kalıcı çözüm; davranıșı ortaya çıkaran sebepleri bulup onları ortadan kaldırmaktır.