Lüfer uluslarası sularda Bluefish yani mavi balık olarak adlandırılır. Ülkemizde de spin disiplini ile de avlanan lüfer, denizlerimizin en lezzetli balıklarındandır. Sürü halinde gezen lüferlerin göç zamanlarında avlanması mümkündür. Lüfer oldukça saldırgan bir balıktır. Bu nedenle sahte yemler ve kaşıklarla avlanması kolaydır.
Spin lüfer avında dikkat edilmesi gerekenler
- Kamış uzunluğu
- Kamış atarı
- Misina/ip kalınlığı
- Makine sarım hızı
- Sahtenin kamış atarına uyumu
Kamışınız meraya göre 2.40 metreden 2.80 metreye kadar seçilebilir. Çoğunlukla kullanılan kamış boyu Marmara için 270 cmdir. Genelde 17-21 gramlık at çek avında sahteler kullanılır. Bu nedenle seçeceğiniz kamışın atarı 10-30, 8-25, 10-45, 7-42 veya 10-40 gram civarında olabilir. Spin takımınızda ip misina kullanabilirsiniz. İpin avantajı hafif olması, gam yapmaması ve kolay salım yapmasıdır. Bu sayede daha uzağa sahtenizi atabilirsiniz.
Lüferin boylara göre isimleri
Genelde lüfer en çok duyduğumuz isimdir. Ama lüferin en küçüğüne defne, en büyüğüne ise sırtıkara denir.
- Defne (0–10 cm)
- Çinekop (15–18 cm)
- Sarıkanat (18–25 cm)
- Lüfer (28–35 cm)
- Kofana (35 – 50 cm)
- Sırtıkara (50 cm ve üzeri)
Lüfer avı için sahte seçimi
En önemli konulardandır. Sahte kutunuzda mutlaka birden fazla seçenekli rapala(sahte) bulundurmanız önerilir. Deneyerek meraya göre en doğrusunu seçebilirsiniz. Marmara’da özellikle mor kafa, limon adlandırılan renkler tercih ediliyor. Palyaço denilen karışık renki de oldukça avcıdır. Çoğunlukla 10 cm üzeri 25 cm’e kadar olabilir sahte yemleri tercih edebilirsiniz. Sinking ve floating diye iki türü bulunuyor. Dalarlı veya yüzen şeklinde bu da meranın derinliğine göre karar verilebilir. Eğer meranız derinse dalarlı sahteleri tercih edebilirsiniz. Av performansınızı arttırmak için düz sarım yerine arada jerk denilen kamışa vurma aksiyonu yapabilirsiniz. Hologramlı sahteleri de özellikle tercih etmeniz, lüferin saldırgan yapısında, farkedilmek için avantaj sağlayacaktır.
Makine seçimi
Seçeceğinz makine sürekli at-çek yapacağınız için hafif olması tercih sebebidir. 85cm ve üzeri sarım yapabilen, ortalama 6.0:1 ( bir turda altı devir ) devir hızında bir makine alabilirsiniz. Eğer avınız büyükse kofana veya sırtıkara gibi sarım hızı 90 cm olan, 4000 kafa ebatları daha uygun olabilir.
Lüfer hangi saatlerde avlanabilir?
Zaman seçimi meradan meraya değişse de çok önemlidir. En iyi av saati genelde sabah gün doğmadan 1 veya 1,5 saatlik dilimdir. Aynı zamanda yine akşam güneş batarken ve hemen battıktan sonraki 1 saat avlar oldukça verimli geçer. Rüzgarın kıyıya dik esmesi, dalgalı ve köpüklü deniz de av şansınızı arttıracaktır.
İstanbul’daki lüfer meraları
Her ne kadar amatör balıkçılar mera paylaşmasalarda, bilinen meralar şu şekildedir.
- Arnavutköy, Emirgan, Tarabya ve Haliç
- Akıntıburnu
- Kartal
- Albatros
- Bakırköy Beltur önü, Yeşilköy sahil
- Kuleli Askeri Lisesi önü
- Sarayburnu
- Karaköy ve Kabataş vapur iskeleleri
- Üsküdar Nakkaştepe sahil parkı
- Üsküdar Beylerbeyi iskelesi
- Üsküdar Paşalimanı parkı
- Üsküdar Şemşipaşa Camii önü
Yalnız Boğaz gibi akıntılı yerlerde kurşun arkası at-çek yapmanız gerekebilir. Bu biraz yorucudur. 100-200gr arasında atarlı 350-440cm arasında boylarda olan kamışları tercih edebilirsiniz.
Lüfer zamanı ne zaman? Ekim ayında göç balıklarının yazın Karadeniz’de beslenip Marmara’ya dönmeye başladığı aydır. Bu, her çeşit balığın bollaştığı aydır. Ama Eylül ayında da az da olsa lüfer için at-çek denemelerine başlanabilir.
İzleyin: Lüfer Nasıl Avlanır? Lüfer Tutmak İçin Hangi Malzemeler Kullanılır? Rıdvan Şener- Kısık Balık
Balıkçıların gözdesi Lüfer nasıl tutulur? Lüfer Nasıl Avlanır? Lüfer avının sırları nelerdir? Lüfer balıkçılığının yasakları ve asgari boyları nelerdir? Kurşun arkası nedir? Kurşun arkası atış yöntemi nedir?