Pek çok kadının en muzdarip olduğu konular arasında yer alan ve büyük bir çile gibi görünen halıya dökülen yağ lekesi oldukça inatçı bir leke gibi görünmektedir. Oysaki burum kalıplaşmış bir yanılgıdan ibarettir. Doğru uygulama ve doğru bileşenlerin karışımıyla elde edeceğiniz leke çıkarıcısı halı üzerine dökülen tüm yağ lekelerinin halının yüzeyinden temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu noktada halınıza yağ ya da herhangi bir yemek döküldüyse endişelenmeden direkt olarak bu uygulamaları yapmayı deneyin. İşte halıya dökülen yağ lekesinin çıkmasına yardımcı olan mucizevi formüller

Halıya dökülen yağ lekesi nasıl çıkar?

Halıya ya da koltuğun üzerine dökülen yağ lekeleri pek çok kişinin en korktuğu durumlar arasında yer almaktadır. Yağ lekesinin halıya dökülmesinin heyecanıyla eline geçen ilk temizlik malzemesiyle lekeyi yüzeyden temizlemeye çalışan pek çok kişi, lekenin yüzeye çok daha fazla dağılmasına neden olucu bir hamle yaparken aynı zamanda yüzeyinde deforme olmasına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda oldukça soğukkanlı davranmaya özen göstermeniz gerekir. Halınızın yüzeyine dökülen yağ lekesini temizlemek için basit birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemleri uyguladığınızda halı yüzeyinde bulunan yağ lekelerinin temizlendiğini görürken aynı zamanda halıda da herhangi bir deforme olma durumu oluşmuyor. Halı yüzeyine dökülen yağ lekesini, halı yüzeyini deforme etmeden temizlemek için ilk olarak yapmanız gereken yöntem sıcak bir su kaynatmanızdır. Sıcak suyu kaynattıktan sonra, halı yüzeyinde bulunan lekenin üzerine bir miktar toz deterjan serpin. Toz deterjanın ardından üzerine sıcak su ilavesinde bulunun ve beyaz yumuşak bir bez yardımıyla lekeyi güzelce ovalayın. Etrafa bulaştırmamaya ve tamamıyla lekenin yüzeyinde bulunmaya özen gösterin. Halı yüzeyinin deforme olmaması amacıyla, kullanacağınız bez de bir hayli önemlidir. Yumuşak ve pamuklu bir bez yardımıyla silme işlemini tamamladıktan sonra halı yüzeyinde bulunan yağ lekesinin tamamıyla temizlendiğini ve yağ lekesinden eser kalmadığını gözlemleyeceksiniz.

Yünlü halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar?

Yünlü halılar, diğer halı cinslerine oranla çok daha narin ve kolay deforme olabilen bir yapıya sahiptir. Bu halılarda bulunan yağ lekesini temizlerken de aynı oranda hassas davranılması ve yüzeyin deforme olmasına engel olunmalıdır. Yünlü halıların yapılış gereği sıkı ve dokulu bir formları bulundukları için, yanlış uygulama sonucunda yüzeyinde belli ölçülerde deforme problemiyle karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu durumun önüne geçmek için, halıdaki yağ lekesini çıkarmada kullandığımız deterjan sıcak su yöntemi gibi aynı zamanda karbonat ve kabartma tozu yöntemlerine başvurabiliriz. Yine yağ lekesinin olduğu bölgeye kabartma tozu ya da karbonat dökümünde bulunalım. Kabartma tozu ya da karbonatı döktükten sonra bir miktar bekleyelim. Bekleme süresinin ardından saf su ve yumuşak pamuklu bir bez yardımıyla güzelce ovalama işlemini tamamlayalım. Ovalamadan sonra yünlü halıdaki yağ lekesinin kısa süre içerisinde temizlendiğini ve halının temiz bir görünümde olduğunu gözlemleyeceksiniz. Halı temizliğini sağlarken, halının dokusuna zarar vermemek için kullandığınız ürün kadar, silme şekliniz de önemlidir. Deforme etmeden silmek için halıya, hırçın davranamamalı ve sert dokunuşlar bulunmamanız gerekir.

İLGİLİ MAKALE  Halı temizliği çok kolaylaşacak! İşte halı temizliğinde kullanabileceğiniz 5 püf nokta

Video: Halıdaki Inatçı Lekelere Son pratik Bilgi Videosu