Kaliteli ve derin bir uyku sürecinin sağlanabilmesi için uyuduğunuz yatağın ve yastığın büyük ölçüde önemi bulurken aynı zamanda uyku pozisyonun da bir hayli etkisi bulunmaktadır. Herhangi bir hastalık problemi olmaksızın yorgun ve dinlenememiş şekilde uyanıyorsanız muhtemelen ideal konforu kendinize sağlayamıyor ve yanlış uyku pozisyonunda uyuyor olabilirsiniz. Bu durum kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olurken aynı zamanda kişinin hayatını tam manasıyla yaşamasına engel olucu faktörler taşıyabilmektedir. Uyku ve yaşam kalitenizi arttırmak amacıyla uyku pozisyonunuza dikkat edin. İşte hayat kalitesini arttıran o uyku pozisyonları

Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalı?

Doğru uyku pozisyonu şeklinde bir genelleme içerisinde bulunmak esasında yanlış bir durumdur. Her insanın fizyolojik yapısı birbirinden tamamıyla farklı olduğu için her kişinin kaliteli uyku pozisyonu da aynı doğrultuda farklıdır. Kaliteli bir uyku pozisyonunun bulunması kişinin kendi ölçmesi gereken bir durumdur. Haberimizin bu bölümünde tüm uyku pozisyonlarının avantaj ve dezavantajlarını değerlendireceğiz. Değerlendirme sonucunda kendi kaliteli uyku sürecinizi kendiniz oluşturabilirsiniz. İşte kaliteli uyku pozisyonun anahtarı…

Horlama

Sırt üstü yatmak

İnternet üzerinden kısa bir araştırma yaptığınızda sırt üstü yatmanın zararlı mı yararlı mı olduğuna dair net bir cevap bulamazsınız. Her iki durum içinde birbirinden farklı düşüncelerin oluştuğunu gözlemlemek mümkün. Bazı kaynaklarda sırt üstü uyumanın en doğru uyuyuş şekli olduğunu söylerken bazı kaynaklar bu uyku pozisyonunun insan sağlığına bir hayli zararlı olduğu söylenmektedir. Amerika Sağlık Enstitüsü’nün yapılan araştırma sonucunda sırt üstü uyumanın insan sağlığını olumlu yönde etkilediği vurgulanırken bu yatış şeklinin kişinin yaşam kalitesinin arttırdığı da söylenmektedir. Amerika da gerçekleşen bu araştırmanın sonucunda sırt üstü yatma sürecinden kaliteli bir şekilde yararlanmak için dizlerin alt kısmına koymanın önemli olduğu vurgulanmaktadır. Diz altına yastık koyma işleminin içerisinde bulunmamanız ertesi güne bel ağrısı ile uyanmanıza neden olacaktır. Bilhassa midesinde reflü problemi olan kişilerin sırt üstü yatması kişinin reflü hastalığı dolayısıyla kalitesiz bir uyku sürecinde olmasına da neden olabileceğinin bilinmesi gerekir.

Yüz üstü yatmak

Yüz üstü yatmayı genellikle uyku esnasında horlama problemi yaşayan kişilerin yaşadığı bir durum olduğu belirlenirken, yapılan araştırmalar sonucunda kişilerin uyku esnasında sadece yüz üstü yattığı belirlenmiştir. Yüz üstü uyumak uyku sürecinde kişinin soluk alıp verme sürecinin zorlanmasına neden olan bir uyku pozisyonudur. Özellikle bebeklerin uzun süre yüz üstü yatırılması, solunumda zorlanmalarına neden olmaktadır. Yüz üstü uyumada omurganın desteklenmemesinden kaynaklı olarak bel ağrılarının yaşandığı da belirlenmiştir.

İLGİLİ MAKALE  Aspir yağlarının bu faydalarını duyan kullanıyor. Zayıflatan aspir yağının yararları (Kaynak: soru.com.tr)

Sağ tarafta yatmak

Pek çok uzman tarafından onaylanan ve en sağlıklı yatış şekli olarak belirlenen yatış pozisyonlarının başında sağ tarafta uyumak gelmektedir. Sağ tarafta uyurken kan dolaşımı oldukça sağlıklı bir şekilde ilerler. Reflü probleminin kısmen rahatlamasına yardımcı olan sağ tarafta uyuma pozisyonu, horlama ve uyku felci probleminin de önüne geçmektedir. Sağ tarafta yatarken dizlerin hafif karın bölgesine doğru çekmek ve bu şekilde uykuya dalmak oldukça doğru olacaktır.

Sol tarafta yatmak

Bilhassa kalp hastaları için önerilen yatış pozisyonlarının başında gelen sol tarafta uyumak kalp hastalığı problemi olanlara iyi gelirken, reflü hastalığı olan ve hamile kadınlar için uygun olmayan bir yatış pozisyonudur.