Bazı hastalıklara bağlı olarak cildimiz belirli reaksiyonlar verir. Hastalığın vücutta bıraktığı etkilere göre bu reaksiyonlar değişim göstermektedir. Bu nedenle de vücudumuzda bazen tanımlayamadığımız izlere ve lekelere rastlarız. bu gibi durumlarda doğru davranış doktor randevusu alarak ciltte çıkan bu oluşumunun ana nedenini öğrenmek ve sorun her en ise tedavisine kısa sürede başlamak olmalıdır. Bu gibi yapılardan bir diğeri ise göz çevresinde rastladığımız yağ bezeleri olarak karşımıza çıkar ve akıllarda soru işaretleri oluşturur.

Yağ bezesi nedir?

Göz çevresinde oluşan bu bezeler beyaz ya da sarımsı renkte yapılardır. Genel olarak oluşumları ciddi hastalıklara bağlanmaz. Daha çok metabolizmada oluşan sorunlar gibi kısa sürede ve kolay şekilde tedavi edilebilecek sorunlar nedeni ile ortaya çıkan yağ bezeleri her ne kadar görüntü olarak kötü huylu dursa da, yapı olarak yağ bezeleri iyi huylu kitlelerdir. Bilimsel adı Ksantelazma olan yağ bezeleri lipom ismi ile de anılmaktadırlar. İç yapısı yağ ile dolu olduğundan yağ bezesi ismini alan bu yapıların dışı kapsül şeklinde olur. Çeşitli boyutlarda oluşumlarına rastlanabilir. Vücutta bulunan yağ hücrelerinin büyümesi ile görülmeye başlayan yağ bezeleri belirli bir boyut ve tehlike ile karlımıza çıkmadığı sürece ameliyat gerektirmezler.

Video: GÖZ KAPAĞI VE GÖZ ÇEVRESİNDEKİ YAĞ BEZELERİNDEN KURTULMA YÖNTEMLERİ..

Yağ bezesi neden olur?

Yağ bezelerinin oluşumu genel olarak ciddi hastalıkları işaret etmez. Daha çok yüksek kolesterol, kıl kökü iltihabı, genetik geçiş süreci, metabolik hastalıklar, hareket yetersizliği ve kötü beslenme alışkanlıklar ile ortaya çıkan yağ bezelerini stres de tetiklemektedir. Aynı zamanda göz çevresinde oluşan yağlanmalar bu bölgede yer alan damarların yağlanmasına bağlı olarak da ortaya çıkar ve kesin nedeni tam olarak bilinmez.

Uykusuzluk, yorgunluk, stres ve anksiyete gibi hem ruhsal hem fiziksel olarak etkisi bulunan rahatsızlıklar da yağ bezesi oluşumunu destekler. Bu gibi durumlarda yağ bezesi oluşumunun her türlü etkisini arttıracak olan kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmekte. Çünkü kafeinli gıdalar kolesterolü arttıracağından hem oluşumu destekler hem de kolesterol riskinin tavan yapmasına neden olur.

İLGİLİ MAKALE  Yüzde bulunan yağ bezeleri nasıl geçer?

Yağ bezesi oluşumuna dikkat

Yağ bezesi genel olarak iyi huylu bir kitle de olsa, belirli durumlarda yağ bezesi oluşumu dikkat edilmesi ve erken önlem alınması gereken bir durum. Yağ bezesinin göz çevresinde oluşması kişilerde diyabet hastalığı olduğunun bir işareti olabilir. Bu nedenle yağ bezesi oluşumu görülüyorsa direkt olarak uzman doktor ile temasa geçilmelidir. Bu aşamada doktor tarafından konulacak tanı le yağ bezesinin iyi ya da kötü huylu olduğuna karar verilerek tedavi edilir.

Kötü huylu yağ bezesi oluşması ihtimali çok düşüktür çünkü yağ bezelerinin yüzde 99 kadarı iyi huylu olarak tanımlanmaktadır. Fakat eğer kötü huylu olduğuna karar verilirse, bu noktada cerrahi operasyon gereklidir. Kişilerde insülin direnci olmasına bağlı olarak cilt üzerinde yağ oluşumu gerçekleşebilir. İnsülin direnci ise alınan şekerin işlenmesini zorlaştırır ve bu tip yapılar yağ hücreleri içerisinde büyümeye neden olur.

Yağ bezesinin iyi ya da kötü huylu olduğu nasıl anlaşılır?

Uygun bir tedavi yöntemi uygulanması için yağ bezelerinin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Yağ bezeleri ortaya çıktığında bölgede şişkinlik, beyaz ya da sarı renklerde kabarıklıklar ve bu kabarıklıklara dokunulduğunda oluşan hareket ediyor hissi de beraberinde ortaya çıkar. Bu gibi belirtiler ortaya çıktığında esas nokta zaman kitlede büyüme olup olmadığı ve ağrıya sebep olması olmalıdır. Ağrı, enfeksiyon, büyüme ve renk değişikliği gibi şikayetleri yanında getiren yağ bezeleri kötü huylu olarak nitelendirilir. Bu şikayetlerden en az bir tanesi görülüyor ise doktora vakit kaybetmeden başvurmalı ve tedaviye başlamalısınız.