Türkiye’de geliştirilen Altay tankı, 3. nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte Altay tankı, normal şartlar altında 2021 yılında üretime geçecekti. Ancak Almanya2nın uyguladığı motor ambargosu nedeni ile 2021 yılında Altay tankı için seri üretime geçilemedi. 9 Kasım 2018’de, Altay ana muharebe tankının T1 ve T2 konfigürasyonlarına ilişkin geliştirme, prototip üretimi, test ve seri üretim programının temelleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasındaki imzalanmış olan seri üretim sözleşmesi ile atılmıştır. Altay taklarının teknik detsek sağlayıcısı, Güney Kore merkezli Hyundai Rotem firmasıdır. Bununla beraber “Altay” olarak adlandırılan bu ana muharebe tankının üretimi, tasarımı, geliştirilmesi ve prototip üretimi için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, savaş sanayisini millileştirmeye devam ediyor. Altay tankları ile beraber yerli üretim olan silahlı ve silahsız insansız hava araçları ile dünya gündemine giren Türkiye, bu tür savaş teknolojilerini de yavaş yavaş dış ülkelere pazarlamaya başladı.
Altay tankı nedir?
Milli Tank Üretim Projesi içerisinde Altay tankı projesi de yer almaktadır. 30 Mart 2007 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Altay tankının üretimi ile ilgili çalışmalara başlanılacağı konuşuldu. Projenin ana yükleyicisi Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A. Ş. iken teknik destek sağlayıcısı ise Güney Kore merkezli Hyundai Rotem şirketidir. İlk seri üretim kapsamında Altay, 250 adet kadar üretilerek Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecektir. Altay tankı projesi için 500 milyon dolar kadar bir bütçe ayrıldı.
Altay tankı özellikleri nelerdir?
Altay tankı, Volkan – III atış sistemine sahip olacak. Bunun yanında tank komuta muharebe bilgi sistemi de barındıracak olan Altay tankının bu sistemleri, ASELSAN tarafından tasarlanıp üretilecektir. Ana silah sistemi 1200 mm’lik 55 kalibre, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak Türkiye merkezli MKE tarafından üretilecek olup, modüler zırt paketiyse Roketsan tarafından üretilecektir. Bütün bunların yanında Altay tankının motur, 1500 beygirlik bir güç üretebilecek. Ayrıca Altay tankında bulunan süspansiyon sistemi, zorlu arazi koşullarında Altay tankının çok daha keskin dönüşler yapabilmesini sağlıyor. maksimum 70 kilometrelik hıza olaşabilen altay tankı, dizel motor ile çalışacaktır. İnternette sürekli M1 Abrams ve Leopard 2 tanklarıyla karşılaştırılan Altay tankı, karşılaştırmalardan sürekli galip ayrılmaktadır.
Altay tankı, kompozit malzemelerden üretilmektedir. Bu yüzden de kendini çok rahat bir şekilde koruyabilen Altay tankı, aynı zamanda içerisinde yeni nesil zırh tiplerini barındırıyor. Altay tankının maksimum atış menzili ise 8 kilometredir. Ayrıca 4 kişilik mürettebat ile çalışacak olan Altay tankı, 65 ton ağırlığında bir muharebe ağırlığına sahip olacaktır. 12,7 milimetre ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp gibi diğer silahları da içinde barındırmakta olan Altay tankı, yeni bilgisayar teknoloji sayesinde atış kontrol sistemi normal tanklardan çok daha üstün olacaktır.
Altay tankı ne zaman seri üretime geçecek?
Yapılan açıklamalar göre 2023 yılında Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor. Bu bağlamda Altay tankının seri üretimi, 2022 yılının sonunda ya da 2023 yılının ilk çeyreğinde yapılacaktır. Normal şartlarda Altay tankının 2021 yılında seri üretime geçmesi bekleniyordu. Ancak Almanya hükümetinin motor ambargosu nedeni ile bu tarih 2023 yılına kadar ertelenmek zorunda kaldı.