Saçlarımız, güzelliğimizin en önemli parçalarından biridir. Bununla birlikte saçlarımızın daha iyi gözükebilmesi için birçok farklı bakım ürünü ve maske denemekteyiz. Ancak bazı durumlarda saç dökülmesinin önüne geçemiyoruz. Bunu engellemek için çabalasak bile mevsimsel saç dökülmeleri de görülebiliyor. Peki ya saçlar en çok hangi mevsimde dökülür? Bu sorunun cevabını arıyorsanız, bu yazımızı okumaya devam edin.

Saçlar neden dökülür?

Saç dökülmesinin birçok sebebi olabilir. Ancak taramaya ve yıkamaya bağlı olarak günde 100 ya da 150 tel saç dökülmesi, normal kabul edilmektedir. Fakat saç dökülmesini tetikleyecek faktörler de bulunmaktadır. Bu faktörlerden 3 ya da 4 hafta sonrasında ise saçlar dökülmeye başlar. Eğer tedavi süreci başlarsa ise 6 ile 12 hafta içerisinde saç dökülmesi normal seyrine geri döner. Saç dökülmesinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Sağlıksız beslenme
  • Stres
  • Genetik yatkınlık
  • Kimyasal maddelere maruz kalma
  • Vitamin veya mineral eksikliği
  • Yanlış saç bakım ürünleri kullanma
  • Bazı saç derisi hastalıkları (egzama vb.)

Bu tür faktörlerin gerçekleşmesi ile birlikte saç dökülmeleri, normal seyrinin üzerine çıkmaktadır. Saç dökülmesini engellemek için ilk önce saçlarınızın ne sebep ile döküldüğünü bulmanız ve buna uygun bir tedavi yöntemi izlemeniz gerekmektedir. Ancak genetik olarak saç dökülmesi yaşıyorsanız, bu durumun tek çözüm yolu saç ektirmekten geçiyor. Bununla birlikte vitamin veya mineral eksikliğinden kaynaklanmakta olan bir saç dökülme sorununuz bulunuyorsa, kan testi ile eksik olan vitamin ve mineralin yerini doldurmanız gerekebilir.

Mevsimsel saç dökülme mümkün mü?

Mevsimsel saç dökülmeleri kişilerde görülebilir. Bu dökülmeler en çok Eylül veya Ekim aylarında görülmektedir. Çünkü yaz aylarında güneş ile çok. haşır neşir olan saçlarımız, melanin üretmeyi bırakır. Melanin, saçları beslemektedir. Ancak melanin üretiminin azalması, saçlarda dökülmelere yol açabilir. Yaz aylarında melanin üretiminin durması, mevsimsel olara gerçekleşir. Güneşin zararlı UV ışınları, melanin üretimini sekteye uğratıyor. Fakat bu durumun etkilerini daha çok sonbahar aylarının başlarında görmekteyiz.

Eylül ve Ekim aylarında atan saç dökülmeleri için zamanda birazcık geriye gitmeniz gerekiyor. haziran ve Temmuz ayında güneş ışınlarına ne kadar maruz kaldığınızı düşünün. Bununla beraber güneşten gelen zararlı UV ışınları, saçlardaki melanin üretimini durdurmakta. Bu yüzden de Eylül ve Ekim aylarında saçların dökülmesi başlayabilir.

İLGİLİ MAKALE  Yağlı Saçlarla Mücadele: Doğru Bakım Rutini ile Hızlı Sonuçlar

Mevsimsel saç dökülmesi nasıl engellenir?

Mevsimsel saç dökülmesini engellemek mi istiyorsunuz? Bunun için yaz aylarının başında başlamanız gereken düzgün bir beslenme alışkanlığına adım atmanız lazım. Bu şekilde vücudunuzun doğal olarak ürettiği melatonin miktarını arttırıyorsunuz. uzmanların yaptığı bazı araştırmalara göre, birçok tropik meyve vücudun melatonin üretimini artırmakta. Bu sayede mevsimsel saç dökülmesine neden olan melatonin üretiminin durmasını engelleyebilir ve saçlarınızın ihtiyacı olan melatonini, vücudunuza sağlayabilirsiniz.

Bunu uygulayabilmek için meyve kokteyllerine başvurmanız gerekebilir. Ancak belirtmek gerekir ki, bu meyve kokteyllerini kendiniz yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü paketlenmiş olan ürünlerin birçoğunda, raf ömrünü uzatabilmek amacı ile kimyasal madde kullanılmakta. Bu tür kimyasal maddeler de saçlarda dökülmeye hatta kelliğe neden olabiliyor. Bununla birlikte saçınızı güneşten korumanız gerekiyor. Yaz aylarında açık renkli şapkalar ile kombinler hazırlayın. Bu şekilde saçlarınızı güneşin zararlı UV ışınlarından koruyabilirsiniz.