Her yıl yaz aylarında düğün sezonu açılır ve insanlar kendilerine yakınlıklarına göre düğünlerine gittikleri kişilere takı almaya başlarlar. Bu yıl da yaz aylarının gelişi ile altın alımları artmaya başladı. Fakat altın alırken de tabii ki dikkat edilmesi gereken hususlar var. Özellikle kuyumcular altın alımı konusunda alışveriş yapacak bireyleri uyarıyor. Yatırım ya da hediye amaçlı alınan altınlarda en büyük tehlike altını nereden aldığınız.

Düğün sezonu açılıyor

Bilindiği gibi yaz aylarının gelişi ile organizasyon sektörü de canlanmaya başlıyor. Bu organizasyonlardan en çok karşılaştığımız türü olan düğünler için ise birçok ön hazırlık var. Ramazan ayının bitişi ile açılmaya başlayan düğün dönemi yaz boyunca sürüyor. Daha çok dış alanlarda gerçekleştirilen düğünlerin artış yaşadığı yaz aylarında düğünü gerçekleşen kişilerin yakınları da nakit para takmak yerine altın ve bilezikler tercih ederek bir geleneği yerine getiriyor ve bu geleneğe bağlı olarak onlara yakınlıklarını gösteriyorlar. Aynı zamanda yeni evlenen çiftin hayatını kurmasına yardımcı olma anlamı taşıyan bu geleneğin yerine gelmesi için ise bireyler kuyumcuların yolunu tutmaya başladı.

Altın alırken dikkat

Altın alma sezonu da düğün sezonu ile birlikte açılmaya ve altın satışlarında artışlar yaşanmaya başlarken bir uyarı da kuyumculardan geldi. Aştın ve bilezik alacakları uyaran kuyumcuların belirttiğine göre sektör bazında bir sahtecilik furyası artış göstermiş durumda. Altın adı altında insanlara altın kaplama tenekeler satıldığını belirten kuyumcular, en çok sahteciliğin çeyrek altın ve bilezikte bulunduğunu söylemekte. Aynı zamanda bijuteri türü bilezik için de sahteciliğin yaygın olduğunu dile getiren kuyumcular, bu tarz alışverişlerde genellikle altından ayırt etmesi daha zor olan bakırın kullanıldığını da belirtti.

En yaygın sahtecilik internet alışverişinde

Kuyumcular esnaftan yapılan alışverişte bu sahteciliğin ayırt edilmesi daha kolay bir durum olduğunu fakat internetten yapılan alışverişlerde ürün elinize gelene dek durumu anlamadığınızı dile getirirken, aynı zamanda ürünlerin açıklamalarının iyice okunmasını ve kaç ayar olduğu ile patentlerinin incelenmesine dikkat çekiyor. Kuyumculardan alınan altınlarda bu ayar ve patentler yazılı şekilde veriliyor fakat internet alışverişi esnasında bu gibi değerleri öğrenmek için açıklamaları iyice okumanız gerek. Aynı zamanda okuduğunuz açıklamaya da dikkat etmelisiniz. Bazı ürünlerin açıklamasında altın kaplama yazıyor ve insanlar bunu gördüklerinde altın kelimesine bakıp devamını okumuyorlar. Bu nedenle ne aldığınıza dikkat etmek çok önemli. Özellikle internet alışverişi esnasında kullanılacak kaynağın güvenilir olması gerekli.

İLGİLİ MAKALE  Altın kahininden yatırımcıya uyarılar. İslam Memiş 2000 olur dedi!

Anlaşılması oldukça zor

Kuyumcular sahte altının altın kaplama olmasından dolayı anlaşılmasının oldukça zor olduğunu belirtiyor. Kendilerinin bile bazen anlamakta zorlandıklarını aktaran kuyumcular, altın kaplamanın taşa sürülmesi halinde altın ayarı vermesinden dolayı anlaşılmasının zor olduğunu dile getiriyor. Altın alırken özellikle dikkat edilmeli ve altının gerçek olduğu anlaşılana kadar satış gerçekleşmemeli. Aynı zamanda altın alırken daha güvenilir yerlere başvurmakta fayda var.

Sahte altın nasıl anlaşılır?

Altın diğer değerli metallerden farklı olarak bükülmeye ve ezilmeye dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hani bir geleneksel altın kontrol yöntemi vardır. Isırırsınız ve ezilmez ise gerçek altındır. Aslında bu olay gerçektir. Altını ısırdığınız zaman yeterince sert ısırmanız halinde altın değil, dişleriniz kırılır. Aynı zamanda alacağınız metalin rengi kendisinin olacağından altın akma ya da renk solması yaşamaz. Oksitlenmediği takdirde altın renk değiştirmez. Bunların yanı sıra altın saf bir metaldir ve mıknatıs tarafından çekilmez. fakat altın yerine sahtecilikte kullanılan alaşımlar mıknatısa karşı çekilirler.