Günümüzde süt fiyatları oldukça arttı. Bazı kötü niyetli süt satıcıları ise sütleri hileli yaparak, süt maliyetinden kısmaya başladı. Bu yüzden de piyasada satılan birçok farklı hileli süt bulunmaktadır. Hali hazırda süt fiyatları uçmaya başlamışken, aldığınız sütlerin hileli olması can sıkıcı bir durum olabilir. Süt herkes için oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile sağlığımızı destekleyen sütün hileli olması, belirli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yazımızda sizlere hileli sütlere neler kattıklarını anlatacağız.

Hileli sütlere neler katıyorlar?

Hileli süt içerisine birçok farklı madde katılmaktadır. Bu maddelerin bazıları süt üretiminin maliyetini düşürürken, bazıları da insan sağlığına zarar verebiliyor. Bu yüzden de hileli sütlere dikkat etmeliyiz. Çünkü her gün düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketmekteyiz. Özellikle hileli sütler, genellikle sokaklarda satılan çiğ sütlerden meydana gelmektedir. Hileli sütlerde yapılan işlemlerle, sütün besin değerlerinde birçok kayıp meydana geliyor. Hatta bazı hileli sütlerde yapılan işlemler, o sütü içen insanların zehirlenmesine kadar yol açmaktadır. Gelin hep birlikte sütlerde yapılan hilelerden bahsedelim.

Süte su katılması

Bazı üreticiler süte su katarak, süt miktarını arttırmaktadır. Bu yüzden de üreticiler süt miktarını arttırarak, maliyet oranlarını en az ayrı yarıya indirmektedir. Bu sayede üreticiler maliyetlerini azaltarak kar oranlarını arttırsalar da bu durum, tüketiciler için oldukça sıkıntılı durumlar meydana gelmektedir. Gelen bu sıkıntılar, tüketicinin zehrlenmesine kadar gidebilmektedir.

Sütün yağının alınması

Bazı üretici firmalar, sütün yağının bir kısmını almaktadır. Bu durum da sütün kalite standartlarının düşmesine neden olmaktadır. Sütün yağını alan üreticiler, maliyeti düşürebilmek için bu yağı, tereyağı yapımında kullanmaktadır. Normal bir inek sütünde yağ oranı yüzde 3,5 ile 4,2 arasında olmalı iken bir miktar yağ alınmış sütlerde yağ oranı yüzde 1,5 veya 2 oranlarına kadar düşmektedir. Bu sütler ile yapılan yoğurtlar ise az yağlı ya da yağsız olmaktadır.

Koruyucu madde kullanımı

Bazı üreticiler, sütlere koruyucu maddeler koymaktadır. Çünkü müşteriye ulaşana kadar o sütün kesilmemesi lazım. Ancak bu tür koruyucu maddelerin kullanımı, sütün kaynadığında kesilmesine neden oluyor. Bazı üretici ve satıcılar sütün içerisine, tüketiciye ulaşana kadar dayanması için soda (karbonat ve kabartma tozu), hidrojen Peroksit vb. kimyasal katkı maddeleri ekleyebilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Şeftalili süt nasıl yapılır?

Hileli süt nasıl anlaşılır?

Hileli sütü anlayabilmeniz için iki farklı kolay yol bulunmaktadır. Bu yolları deneyerek, aldığınız sütün hileli olup olmayacağını kolayca anlayabilirsiniz. Aldığınız sürün hileli olup olmadığını anlayabilmek için şu yolları denemeniz gereklidir:

Sütü kaynatınca kesiliyor mu?

Sütünüzü kaynattığınız zaman, hileli olmayan bir sütün kesinlikle kesilmemesi gereklidir. Eğer koruyucu maddelerin kullanımı yoğunsa, sütünüz normal vakitlerde kesilmeyecek fakat kaynadığında kesinlikle kesilecektir. Bu yüzden satın aldığınız sütün hileli olduğunu düşünüyorsanız, ilk önce o sütü kaynatmanızı öneriyoruz.

Kaymak oluşuyor mu kontrol edin

Normal ve hileli olmayan sütlerde, kaynadıktan sonra kaymak oluşması gerekir. Ancak hileli sütlerde kaymak oluşmayacaktır. Bunun sebebi ise bu tür sütlere su katılmasıdır. Su oranı artan sütlerde, kaymak oluşumu gerçekleşmez. Ayrıca bu tür sütlerin anlaşılmaması için nişasta ve glikoz eklenmektedir. Ayrıca sütün tadına bakmanızı öneririz. Çiğ sütler, genellikle daha acımsı bir tatta olur. Fakat satın aldığınız süt, tatlı bir tada sahipse o süt de hileli olabilir.