Terleme, vücudun sağlığı için temizlenme yöntemi diyebiliriz. Vücutta bulunan zararlı maddeleri kolay bir şekilde uzaklaştırmaktadır. Aynı zamanda terleme vücudun sıcaklığını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir unsurdur. Yüksek sıcaklıklarda vücut sıcaklığını koruma amacıyla terleme fonksiyonu devreye girer.
Bu da demek oluyor ki her mevsim görülen termele fonksiyonu yaz aylarında artarak rahatsızlık verebilir. Aşırı terleme yalnızca dış etkenlerle alakalı değil bazen hormonal problemler ve sağlık sorunları gibi rahatsızlıklardan da meydana gelebiliyor. Düzensiz beslenme ve stres de aşırı terlemeyi tetikleyecek unsurlardandır.
Aşırı Terleme Ne Sıklıkla Görülür? En Çok Hangi Bölgelerde Rastlanır?
Terleme fonksiyonu aşırı olduğu zaman tıp da ‘Hiperhidrozis’ olarak isimlendirilir ve 100 kişiden birisinde görülür. Bu aşırılık; genetik, hormonlarla alakalı problemler, yaşama şekili ve beslenme düzeni gibi nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Aşırı terleme sorunu daha çok; avuç içi, ayak, ayak tabanı, sırt, boyun, saç derisi, alın gibi bölgelerde görülür. Normal diyebileceğimiz terleme seviyesi bizim için sağlıklı olsa da aşırı terleme durumu kişileri rahatsız edebiliyor ve kişileri çözüm arayışına itiyor. Bazı önlemler ile terlemeyi azaltabiliriz.
İzleyin: Terlemeye Karşı Kür | Prof. İbrahim Saraçoğlu
Terlemeyi nasıl engelleriz? Terlemeye karşı doğal olarak alabileceğimiz önlemler nelerdir? Terleme günlük hayatımızı nasıl etkiliyor?
Aşırı Terlemeye Karşı Hangi Önlemleri Almalıyız?
Kişiler, hem aşırı terlemeden hem kokusunda rahatsız oldukları için bu sorunu önlemeye çalışırlar. Lakin terlemeyi tamamen durdurmak mümkün olmadığı gibi sağlıklı da değildir. Bazı önlemler ile azaltmak mümkündür.
Şu önlemler tavsiye edilir:
- Soğuk su içmek: Vücudun ısısını dengelediği için terlemenizi dengeleyecektir.
- Alkol ve sigara kullanmamak ya da azaltmak: Hem terlemenize hem de terinizin kötü kokmasına neden olurlar.
- Kafein içerikli tüketimi azaltmak: Kafein daha çok terlemeye neden olur.
- Deodorant kullanmadan önce bölgeyi kurulamak: Kötü koku ve iyi kokuyu karıştırmanızı engeller.
- Sentetik kumaşları tercih etmemek: Sentetik kumaş hem terlemenizi arttırır hem de terin kötü kokasına neden olur. Doğal kumaşları tercih etmek sizi rahatlatacaktır.
- Sık aralıklarla duş almak.
- Antiseptik duş jeli kullanmak: Haftada 3 kez kullanmanız kötü kokuların oluşmasını engeller.
- Hazır tüketimi azaltmak: İmkanınız olduğunca az baharatlı ve doğal yiyecekleri tüketin.
- Soda ve mineral su tercih etmeyin.
- Çinko içeriğini tüketmeye özen gösterin.
- Hafif sporlara yönelin
- Kilo kontrolünüzü sağlamaya çalışın.
Beslenme ve yaşam tarzının değişimi bu şikayetleri büyük ölçüde çözmektedir. Sağlıklı besleniyor ve yaşam tarzınızı iyi anlamda değiştirmenize rağmen aşırı terlediğinizi düşünüyorsanız önceliğiniz uzman hekimlere başvurmanızdır, kontrollerin ardından hekiminizin onayı ile bitkisel çözümler de size yardımcı olacaktır.
Video: Aşırı Terleme Bir Hastalık Mıdır?
Hiperhidrozis yani halk arasında bilinen adıyla, aşırı terleme, hava sıcaklığından ve vücut ısı kontrolünden bağımsız olarak vücudun özellikle yüz el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde görülen fazla miktarda terleme durumudur. Normal bir fizyolojik durum olan terlemenin hangi durumlarda aşırı terleme olarak değerlendirileceği detaylı doktor muayenesinin ardından belirlenmektedir. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen aşırı terleme tedavisinde, cerrahi yöntemler, kalıcı bir çözüm olarak başarı ile uygulanmaktadır. Güven Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Berkant Özpolat, bu videoda aşırı terlemeyi anlattı.
Terlemeyi Önleyen Bitkisel Çözümler Nelerdir?
Aşırı terlemeyi önleme amacıyla başvuracağınız bitkisel çözümler şunlardır:
- Elma sirkesi: Terleme sorununa en iyi gelen yöntemlerdendir. Güçlü bir antioksidan olması zararlı bakterileri ortadan kaldırmada etkilidir. Geceleri terleme olan bölgeyi duruladıktan sonra kurutun ve elma sirkesini tampon hareketlerle uygulayın. Sirke kuruduktan sonra giyinmeyi es geçmeyin. Sabah uyanınca bölgeyi tekrar durulayın.
- Hindistan cevizi yağı: Laurik asit içeriği sayesinde kötü kokuları önler. Duşun ardından sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Alıç çayı: Günde 1 bardak alıç çayı içmek hem terleme sorununuza hem kan basıncınıza iyi gelecektir.
- Karabaş otu: Bir tutam karabaş otunu 5 dakika kaynatıp içebilirsiniz. Kansere karı da koruyucu olan bu ot sinirsel baş ağrılarına da iyi gelmektedir.
- Yeşil çay: Bu çayı aşırı terleme olan bölgelerde temizleme suyu olarak kullanmak etkili olacaktır.
Tüm yöntemlere rağmen terleme sorununuz kronik bir hal almışsa ve normalden daha uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza danışın.