Vitamin deposu gıdalar denildiğinde akla ilk gelenler arasında havuç yer almaktadır. Havuç kadar sağlıklı gıdaların ise tüketimi kadar önemli olan bir başka konu ise nasıl yetiştirildikleri. Toprak altında yetişen bir gıda olan ve olgunlaştığı zaman yeşil yapraklarından tutularak toprak altından çıkarılan havuçların hasat dönemi ile ilgili aslında çizgi filmler dahi gerçeği yansıtmakta. Fakat hasat zamanı gelmeden toplanan havuçlar ise etkisini yeteri kadar toplayamamış olduğu için hasat boşa gidecektir. Bu neden ile havucun nasıl ve ne zaman ekileceği de önem arz eden durumlar arasında yer almaktadırlar.
Havuç ne zaman ekilir?
Öncelikle bilinmesi gereken bir bilgi şudur ki, havuçlar serin mevsim bitkileridir. Bu nedenle havuç ekmek için belirlenecek toprak sıcaklığı yüksek sıcaklıklarda olmamalıdır. Yüksek sıcaklıkta havuç dikmek olumsuz sonuçlar verecektir. Sahip olduğunuz havuç tohumlarını ekmek için ise toprak sıcaklığınızın ortalama olarak 10 derece kadar bir sıcaklığa düşmesi gerekiyor. Ayrıca havuçların yeşermek için belirli bir süreye ihtiyacı vardır fakat bu uzun bir süreç değildir.
Havuç bitkisi ortalama olarak 12-15 gün arası bir sürede yeşillenmekte. Aynı zamanda bu bitkinin olgunlaşması için de belirli bir süreye ihtiyaç duymaktadır. Bu süreden önce toplanması halinde ham, sürenin çok uzatılması halinde ise daha çürümeye yüz tutmuş olacaktır. Ayrıca ekimden sonra olgunlaşana kadar da beklemeden topraktan çıkarılan havuç için, daha sonra köklerini bağlayarak yeniden uzatma işlemi oluşturmak imkansızdır. Bu nedenle havuç ekilirken, belirlenen süreci doğru takip etmek önemlidir. Ülkemiz sınırları içerisinde havuç ekmek için en uygun dönemler bahar ayları olacaktır. Aynı zamanda ekimi daha soğuk aylarda oluşsa da çimlenmesi için sıcaklık artmaya başlamaktadır.
Havuç nasıl ekilir?
Havuç ekilirken bilinmesi gereken ilk şey ise, toprağın ne ıslak ne kuru olmaması gerektiğidir. Nemli bir toprak yapısına ulaştıktan sonra ise tırmık ile toprakta çok derin olmayan ince çizgiler açın. Daha sonra ise tohumları bu ince çizgili alana arada birkaç santim boşluk bırakarak yerleştirin ve üzerini 1 santimetre kadar ince bir boşluk kalacak şekilde örtün. Yeşerme günleri geldiğinde ise ekim ve hasat düzenine göre çok zayıf olan kısımları sökerek alın ve bu arada toprağı yenileyerek daha fazla ekim yapma şansı yakalanabilir. Aynı şekilde ekim yaparken de 15’er gün ara ile tekrar ekim işlemi yapılarak hasat sıklığı arttırılabilir ve daha sonrasında uzun bir hasat alımı sağlanır.
Havuç hangi mevsimde hasat edilir?
Havuç sebzesi daha çok yaz mevsiminin ortasında ve sonbahar mevsimi başlangıcında hasadı tamamlanan bir bitki. Temmuz ayında ilk havuç hasadı başlar ve hem yetiştirildiği bölge hem de yetiştirme sıklığına göre Ekim ayının sonun kadar devam eder. Doğru havuç hasadı için en uygun aylar ise Ağustos ve Eylül ayları olarak görülmektedir. Dikilen havuç sıklığına bağlı olarak havuç ortalama 50 ile 100 gün arasında yetiştirmesi tamamlanan bir bitki çeşididir. Ülkemizde ise Doğu Anadolu hariç tüm toprak çeşitlerinde havuç yetiştirilebilir ve en yaygın olarak Ankara ilinin Beypazarı ilçesinde görülmektedir.