Tahtakurusu, genellikle evlerde pervaz diplerinde ve parke kenarlarında görülen bir çeşit haşeredir. Tahtakuruları evdeki eşyalara zarar verirken aynı zamanda ev içerisinde yaşayan insanları da ısırmaktadır. Isırmaları dolayısıyla alerjik reaksiyon ile birçok kişinin cildin pul pul dökülmeler gözlemlenmiştir. Sağlık olarak ekstrem bir problem yaşatmasa da tahtakurularının ev içerisinde bulunması psikolojik olarak oldukça rahatsız edici bir durumdur. Tahtakurularının temizlenmesi de oldukça meşakkatli bir durumdur. Özellikle yumurtalama dönemini ev içerisinde geçiren tahtakurularının evden çıkmasını sağlamak zorlayıcı olsa da elbette çözümü olan bir durumdur. İşte tahtakurularını evden uzaklaşmanın formülü…
Tahtakurusu neden olur?
Tahtakurusunun ev içerisinde bulunması, evin kirli ya da eşyaların eski olmasından kaynaklı olan bir durum değildir. Tahtakurusunun ev içerisinde bulunmasının tek sebebi, başka bir ortamdan evin içerisine girmesi ve ev içerisinde yumurtlama süresini tamamlayarak çoğalmasıdır. Bu durumun yaşanmasını tetikleyici unsurlar arasında seyahat esnasında bavula gelen bir böcek ya da evinizin bahçe kapısı varsa bahçeden gelmesi örnek olarak verilebilmektedir. Bu durumların yanı sıra eve alınan yeni eşyalar da tahtakurusunun eve girmesi arasında yer alan nedenler arasındadır. Bilhassa rutubetli ortamda kalmış ve deforme olmuş mobilyalarda sıklıkla yaşayan tahtakurularını temizlemeden kesinlikle ev içerisine alınmaması gerekir. Tahtakurusu istilasından evi korumak için eve alınan tüm eşyaların temizliğinden ve eve giren tüm mobilyaların dezenfekte edildiğinden emin olmak gerekir.
Tahtakurusunun evde olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Tahtakuruları gündüzleri yani güneş alan yerlerde olmadıkları için gözle görülmesi bir hayli zordur. Fakat nadir rastlansa da bazı durumlarda, güneş ışınlarında dolaşan tahtakurularını gözle görebilmek mümkündür. Larvasından yeni çıkan tahtakurularının keten kotumu büyüklüğünde olurken, şeffaf ve kahverengi rengine sahiplerdir. Yetişkin olan tahtakuruları ise, düz ve daha canlı bir kırmızı rengine sahiptir. Tahtakurularının evde olup olmadığını bıraktıkları izlerden görebilmek mümkündür. Bu izlerin en başında, kabuk değişimi sırasında eski kabukların etrafta kalması görülmektedir. Kabuk değişimiyle fark edilebileceği gibi, larvalarla da evde tahtakurusunun olduğunu tespit etmek mümkündür.
Tahtakurusu evden nasıl temizlenir?
Ev içerisinde tahta kurusunun varlığı tespit edildiğinde direkt olarak işe konulması gerekir. Ev içerisinde tahtakurusunun varlığı tespit edildiyse ilk olarak tahtakurularının hangi bölgelerde olduğu tespit edilmesi gerekir. Tahtakurusunun ev içerisinde nerede olduğunu tespit etmek için; ev içerisindeki çarşafları, halıları, çerçeveleri kontrol edilmesi gerekir. Tahtakurusunun bulunduğu tespit edilen eşyalar önemsizce kesinlikle sağa sola atılmamalı, yıkanılabilir olan eşyalar direkt olarak yüksek ısıdaki bir programda yıkanmalıdır. Yıkama işleminin tamamlanmasının ardından tahtakurularının bulunduğu bölgeleri, tahtakurusuna yönelik olan ilaçlarla dezenfekte etmek ve tüm köşeleri ilaçlamak önemlidir. Tahtakurusunun evden, ofisten, apartmandan kısacası yaşadığınız alanlardan temizlenmesi için kesinlikle uzman ekipler tarafından destek almanız gerekir. Tüm evin köşe bucak ilaçlanması, tahtakurusunun evden uzaklaşması için önemliyken evde kendi başınıza uyguladığınız yöntemlerde eksik kalan ilaçlama, tahtakurularının tekrar artmasına ve göstermiş olduğunuz emek ve gayretin çöp olmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için, bu işin uzmanlarından destek almanız çok daha etkili olacaktır. İlaçlama işleminden sonra da ev içerisinde tahtakurusunun olup olmadığını görmek için mütemadiyen kontrollü davranılması gerekir. Gözle görülmeyen bölgelerde larvaların bulunması yeni tahtakurularının oluşması anlamına geleceği için mutlak bir temizlik yapmış olmanızın önüne geçecektir.