Araçların trafiğe çıkabilmesi için mutlaka yaptırmış olması gereken bir sigorta çeşidi olan zorunlu trafik sigortası, araçların muayeneden geçmesi için gereklilik taşıyan şartlardan biri. Muayene dönemlerinden önce yaptırılmış olması gereken zorunlu trafik sigortasına ardı ardına gelen zamlar ise araç sahiplerini tedirgin eden durumlardan. 2022 yılı içerisinde araç sahiplerinin hem canını hem cebini yakan zorunlu trafik sigortası zamları ise tekrar güncellenerek sigorta yaptıracaklara sunulmuş durumda.

Zorunlu trafik sigortası nedir?

Zorunlu trafik sigortası, devle tarafından tüm motorlu taşıt kullanıcılarının yaptırmasını zorunlu kılınan ve herhangi bir kaza sonrasında diğer araç ve üçüncü taraflara verebileceğiniz olası zararlara karşı sizi ve aracınızı güvence altına alan bir sigorta türü olarak bilinir. Zorunlu trafik sigortası düzenli olarak yaptırıldığı takdirde, kusurlu olarak girdiğiniz trafik kazalarında hem karşı tarafın hasarını karşılamaktan kurtulmuş olursunuz hem de karşı tarafın hasarı karşılanmış olur.

Daha ağır kazalarda ortaya çıkan bedensel zarar ve ölüm gibi ciddi sonuçlarda oluşan hastane masrafları gibi masraflarda durum kusurlu araç sahibi tarafından ödenmesi gereken tazminatlar, zorunlu trafik sigortası tarafının teminatı olarak görülür. Bu sigortayı yaptırmadan trafiğe çıkış izni alamazsınız çünkü araç muayenesinde yürür onayı alma koşulları arasında zorunlu trafik sigortası bulunmaktadır.

Zorunu trafik sigortası ne zaman yaptırılmalı?

Zorunlu trafik sigortası poliçe süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir ve kanunlar gereği yıllık olarak yenilenmesi zorunludur. Poliçe bitiş süresi gelmeden önce sigortanın yenilenmesi gerekmektedir. Son gelen yeni uygulamalar ile birlikte zorunlu trafik sigortası yaptırmak için sigorta şirketleri serbestlik kullanabilir konuma geldi. buna göre sigorta yaptırılacak aracın türünden bulunduğu ile kadar farklı açılardan fiyat değişikliği yapma hakkı alan şirketler aynı zamanda sigorta primlerinde de öznel fiyatlar kullanabiliyor.

Zorunlu trafik sigortası güncel ücretleri

zorunlu trafik sigortalarında basamaklar vardır ve her araç ilk kez sigorta yaptırması halinde 4. basamaktan başlar. En üst basamak 1 ve en alt basamak 7 olarak belirlenir. Aracın kazasız geçirdiği her yıl için bir üst basamağa, kazalı geçirdiği her yıl için ise bir alt basamağa ilerleme durumu olur. Basamaklar arasında sigorta ücretleri değişiklik göstermektedir.

İLGİLİ MAKALE  Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Özel sağlık sigortasından farkları nelerdir?

1. Basamak               4. Basamak         7. Basamak

  • Otomobil                          5.757 TL                      2.303 TL             1.266 TL
  • Kamyonet                         7.526 TL                     3.010 TL              1.655 TL
  • Traktör                               1.176 TL                        470 TL                258 TL
  • Motosiklet                          2.347 TL                       939 TL                 516 TL
  • Kamyon                             16.107 TL                    6.443 TL             3.543 TL
  • Minibüs (9-15 koltuk)      10.115 TL                    4.046 TL            2.225 TL
  • Çekici                                  26.995 TL                 10.798 TL            5.938 TL
  • Otobüs (16-30 koltuk)      14.417 TL                   5.767 TL             3.171 TL
  • Taksi                                    14.903 TL                   5.961 TL            3.278 TL
İLGİLİ MAKALE  Bankadan kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?

Zorunlu trafik sigortası teminatları

Zorunlu trafik sigortası yaptırdığınız zaman anlaşmalı olarak sigorta yaptırdığınız şirket size bazı teminatlar vermektedir. Bu teminatlardan biri kişi başına ölüm ve tedavi giderlerini kapsar. Bu teminat kaza sonucunda her bir kişi için sunulacak olan tedavi ve vefat giderlerini kapsar. Bir diğeri ise kaza başına ölüm ve tedavi giderlerini ele alır. Bu hususta kaza durumunda kazaya karışan herkesin hastane ve vefat masrafları karşılanır. Bir başka teminat ise kaza anında ortaya çıkan maddi hasarı kapatmanızı sağlayacaktır.

Sigorta şirketleri her durumda yardım etmez

Sigorta şirketleri sizlere bu teminatları sunarken biryandan da bunlar için kendine ait koşullar sunmaktadır. Örneğin aracınızı ücretsiz olarak birine verirseniz ve kazayı bu kişi yaparsa sigorta kapsamına girmezsiniz. Aynı şekilde sigortayı yaptıran kişi aracı kiralarsa kiralana araç kaza yapması halinde sigortadan yararlanamaz. Bu tarz araç kullanımlarında kusurlu olan taraf kiralanan araç olursa durum sigortadan düşme ile sonuçlanır ve araç sigortadan karşılık alamaz.