Metil Alkol; odunun talaşını distile ederek elde edilir. Birçok sektörde kullanılan metil alkol endüstride boyaları inceltme de, antifiriz, cam temizleyicisi, makine sıvıları gibi maddelerin yapımında kullanılır ve gıda ürünlerinin üretiminde kullanılması yasaktır.

Metil alkol daha çok sahte içki yapımında kullanılır. Metil alkol kullanımı vücutta pek çok tahribata yol açmaktadır. Kullanım miktarlarına göre de farklı etki türleri vardır. Örneğin; 20 mg/dl nin üstünde metil alkol alınımı olursa toksik (zehir) kabul edilir ve zehirlenme başlar.

40 mg/dl ve üstü metil alkol alınımı olursa vücutta ciddi bozukluklara yol açar bunlarda körlük ve tedavi edilmez ise ölüme kadar gider. Metil Alkol zehirlenmelerinde genelde tüketiminin 10 saat ya da 24 saat sonrası etkileri görülmeye başlanır.

Bu etkiler:

  • Bilinç bulanıklığı
  • Denge ve hareket bozukluğu
  • Baş Ağrısı
  • Kusma veya bulantı
  • Geçmeyen şiddetli karın ağrısı
  • Sırt ve bacak ile kollarda ağrı
  • Görme bozuklu
  • Merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları

Tedavi edilmez ise ileri safhası körlük ve solunum durması sonucu ölüm gerçekleşir. Metil alkol zehirlenme tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Mide yıkama, Aktif karbon uygulaması ve Etil alkol ile sistemik antidot tedavisidir. Etil alkol tedavisi ise metil alkolün vücutta metabolizma sonucu toksik etki göstermesi formaldehit ve formikasit metabolitlerine dönüşümünü azaltmasına yardımcı olur. Etil alkol içkilerde kullanılan alkoldür.

Bu alkol renksiz ve acı bir tada sahip olup üzüm, arpa tahıllarının yanı sıra meyvelerin doğal içeriklerinde bulanan şekerlerin fermantasyonundan elde edilir. İçeriğindeki yağ oranına bakıldığında bir gram yağdan bile daha az kaloriye sahip olduğundan besin kaynağı olarak da kabul edilebilir.

İzleyin: Etil Alkol Ve Metil Alkol Nasıl Anlaşılır ? TEST ! Gelin Görelim!

 

Ayrıca etil alkol gıdalarda olduğu gibi ilaçlarda ve tıbbı temizlik olarak el temizliği için kullandığımız anti bakteriyel dezenfektanlarda ve jellerin içerisinde de antiseptik olarak kullanılmaktadır.

Etil alkol ve Metil alkol arasında farklara bakıldığında;

  • Etil alkol içkinin temel maddesi olarak kullanıldığından karaciğer tarafından işlenebilir olup tehlike seviyesi düşüktür ve pahalıdır.
  • Metil alkol ise vücuda girdikten sonra metabolize olmaz ve insan sağlığı için kullanımı son derece tehlikeli ve ucuzdur.
İLGİLİ MAKALE  Beyninizi en çok zorlayacak mantık soruları. Bu soruları çözebilecek misiniz?

Bu maddeler incelenerek ikisinin ayrımı sağlanır.

Ayrımı Nasıl Yapılır?

Metil alkol ve etil alkol renk, koku ve kıvam açısından birbirine çok benzemesinden dolayı herhangi bir fark görülmemekte olup çıplak gözle veya koku ile ayırt edilmesi zordur. Etil alkol ile Metil alkol su ile her oranda karışabilmektedir.

Bu kadar benzerlikleri olmasına rağmen Metil alkol, Etil alkole göre çok fazla zararlıdır. Yalnızca etil alkol tüketildiğinde sarhoş ederek keyif vermektedir. Metil alkolün tüketiminde ise ilk olarak merkezi sinir sistemi uyuşur hatta tüketimi çok fazla olursa ölüm ile sonuçlanabilir. Bu yüzden sahte alkolün içeriğinde metil alkol mü yoksa etil alkol mü olup olmadığı basit bir test ile ölçülebilir.

Ev ortamında yapılabilecek olan bu deneyi İçtiğiniz rakının içerisine belli bir miktar yemek sodası ilave ederek ve değişiklikleri gözlemleyerek yapılabilir. Renk olarak süt beyazı olacak iken bulanık bir renk oluyorsa o rakıdan şüphelenilmelidir. Çünkü bulanık renk demek içerisinde metil alkolün olduğunu göstermektedir.

Yüzde yüzlük bir test olmasa da içilmeden önce yapılan kolay bir ön test olmalıdır. Günümüzde etil alkol ve metil alkol ayrımını yapacak hızlı test kitleri var olup her insanın alacağı uygun fiyatta satılmaktadır. Örnek olarak; chromptropic asit ve kolorimetrik olarak etil alkol ile metil alkol ayrımı yapılabilmektedir.

Video: Metil Alkol Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Test ile metil alkol formaldehide dönüştükten sonra chromptropic asit ile mor renge dönüşmesi ile ortaya çıkar. Bu test tüm alkollü içeceklerde kullanılabilir şekilde yapılmış olup çok kesin sonuçlar vermeyebilir.

Ama daha ayrıntılı olarak laboratuvar ortamında metil alkol ve etil alkol ayrımı kütle kromatografisi, gaz kromatografisi, HPLC gibi birçok donanımlı alet ile daha kolay ve yüzde yüz gibi kesin sonuçlar elde edilmektedir.