Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan fasulye yemeği, sevilen bir yemek olmasının yanı sıra aynı zamanda gaz problemi yaşanılmasına neden olan bir baklagil türüdür. Pilav ve cacık ile harika bir üçlü olan fasulyenin gaz problemini ortadan kaldırmak için belli başlı hususların uygulanması önemlidir. Bu hususların başında kullanılan baharatlar ve pişirme metotları gelmektedir. Protein açısından zengin kuru fasulyeyi yedikten sonra gaz probleminin ortadan kaldırmak için şu yöntemleri kolaylıkla uygulayabilirsiniz. İşte kuru fasulyenin gazını önlemek için uygulanması gereken o yöntem!
Kuru fasulye neden gaz yapar?
Baklagillerin en sevilen türlerinden biri olan kuru fasulye sevildiği kadar aynı zamanda sağlık probleminin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu gaz probleminin yaşanmasının en büyük nedeni kuru fasulye içerisinde yer alan oligosakkarit adı verilen şeker moleküllerinin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bu bileşen, bağırsak ve mide de sindirilemeyecek bir boyutta olduğundan dolayı sindirim sisteminde problem yaşanmasına neden olmaktadır. Sindirim sisteminin düzensiz çalışmasına neden olan bu molekülü bağırsak ve mideye bırakmadan evvel birkaç farklı yöntemler uygulayarak gaz probleminden kurtulabilirsiniz.
Gaz problemi olmadan kuru fasulye nasıl pişirilmeli?
Kuru fasulyeyi yedikten sonra herhangi bir şekilde gaz probleminin yaşanmaması için, pişirme esnasında uygulamanız gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususların başında şu adımlar gelmektedir;
- İlk olarak fasulyeyi pişirmeden evvel haşlama suyunu 1 çay kaşığı kimyon eklemeniz, fasulye yedikten sonra gaz probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
- Haşlama esnasında, haşlama suyunun içerisine kimyon ekleyebileceğiniz gibi aynı zamanda kekik de ekleyebilirsiniz. Kekik de aynı kimyon gibi gaz probleminin ortadan kalmasına yardımcı olmaktadır.
- Kuru fasulye yedikten sonra gaz yapmaması için kesinlikle bir gece önceden fasulyeyi su içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Bir gece suda bekletilen kuru fasulye haşlanırken, haşlanma esnasında yüzeyine çıkan köpüğün de dışarı atılması gaz probleminin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Kuru fasulyenin gaz yapmaması amacıyla kuru fasulye içerisine karbonat eklemenizde en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Fasulye suyuna eklenen karbonat, fasulyenin daha kolay haşlanmasına yardımcı olurken fasulyenin gaz problemi ortadan kaldırılmış oluyor.
- Diğer baklagillerin pişirilmesinde kullanılan patates yöntemi de, gaz probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Kuru fasulyenin besin değerleri nelerdir?
- 20.59 gram karbonhidrat
- 15.23 gram protein
- 0.95 gram yağ
- 22.52 gram lif
- 11.2 mg sodyum
- 648.9 potasyum
- 98.7 mg kalsiyum
- 46. 9 iu A vitamini
- 1.75 mg C vitamini
- 3.3 demir içermektedir.
Kuru fasulye nasıl yapılır?
Malzemeler;
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 300 gr dana kuşbaşı et
- 1 tane kuru soğan
- 1 tane sivri biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- Tuz
- 4, 5 -5 bardak sıcak su
- Çok az sıvı yağ
- 1 tane küp şeker
Yapılışı;
İlk olarak düdüklü tencere içerisinde 300 gr dana kuşbaşı eti ve sıvıyağı, etlerin rengi dönene dek karıştıralım. Ardından geceden ıslattığımız 2 su bardağı kuru fasulyeyi ve yemeklik doğranmış 1 adet kuru soğanı etlerin üzerine ilave edip şöyle bir karıştıralım. Bir miktar et ve soğanlar birlikte piştikten sonra etlerin yanına yeşil biber, 1 yemek kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçasını da ekleyelim ve karıştıralım. Tüm malzemeler birbirine karıştırdıktan sonra, 5 su bardağı sıcak su, yeteri kadar tuz ve 1 küp şekeri ilave edip karıştıralım ve düdüklünün kapağını kapatıp pişirmeye başlayın. Fasulye kaynadıktan 20 dakika sonra altını kapatın. Her düdüklü tencerenin pişirme metoduyla fasulyelerin pişme oranı farklı olacağı için kontrollü pişirmenizde fayda var. Afiyet olsun.
Video: Tam Kıvamında Etli Kuru Fasulye Tarifi – Hem faydalı hem lezzetli, herkesin favorisi