Evlerimizin duvarları hem evin görüntüsünü hem de bizleri tamamen çevreledikleri için temizliğimizi oldukça etkileyen bir durum. Boyalarla ve duvar kağıtları ile süslediğimiz duvarlarımızda oluşan lekeler ve kararmalar kadar küflerde ehem görünüm hem de sağlık açısından oldukça riskli bir durum. Zamanla küflenmeye başlayan duvarların temizliği ise hem uğraştırıcı hem de zorlayıcı bir temizlik türü olduğundan bu konuda alternatifleri aramak asla bitmeyen bir merak.
Duvar neden küflenir?
Ev içerisindeki duvarlar nem çekebilir ve çektikleri nem ile zaman içerisinde küf ve kararmalar oluşturabilirler. bu tarz küflenmelere en büyük örnek olarak üst dairelerden akan sular ile duvarların küflenmesi sayılabilir. Aynı zamanda oda içerisinde biriken nem ve su buharı nedeni ile duvarlar küf bağlayabilir. Küflenme her zaman için kötü bir görüntüdür ve aynı zamanda kükürt yapısına sahip olan küfler yaydıkları kokulu gaz ile sağlığımızı tehdit eden durumlara yol açabilirler. Ev temizliği ve akciğer sağlığı açısından küflerin kısa sürede ortadan kaldırılması ve bir daha oluşmaması adına önlemler alınması önemlidir.
Duvardaki küfler nasıl temizlenir?
Evlerde oluşan küf problemlerinin tekrarlanması karşısında bu tip küflere karşı önlem almak önemlidir. Oda sıcaklığı, odadaki oksijen ve nem oranlarının dengede bulunması ile küf oluşumu engellenebileceği gibi çoktan oluşmuş olan küflere karşı ise bazı doğal yöntemler kullanarak müdahale edebilirsiniz. İşte duvarlarda oluşan küfleri temizlemek için yöntemler:
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı özellikle duvar temizliğinde kullanılabilecek bir doğal dezenfektan türü olup oldukça etkilidir. Herhangi bir aktardan kolaylıkla temin edebileceğiniz çay ağacı yağı ile duvar küflerini temizlemek için yapmanız gereken ise 2 yemek kaşığı çay ağacı yağını 2 su bardağı su ile birlikte bir sprey şişesine eklemek. Bunu yaparken eldiven takarak oluşabilecek alerjik ve kimyasal reaksiyonlardan korunabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı küflenen noktalara sıkın ve 30 dakika bekleyin. Bekleme sonunda küflerin geçmeye başladığını göreceksiniz. Bu sürenin sonunda bir ke daha sıkarak tekrar bekleyin ve ardından kuru bir bez ile duvarı silin.
Sirke kullanımı
Sirke yüksek asidik yapısı ile doğal bir temizlik malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Cilt temizliğinden ev temizliğine birçok alanda kullanılabilen sirkeyi kullanmak için seyreltmek de oldukça önemli. Yarım bardak sirke ile yarım bardak suyu bir sprey şişesine aktararak karıştırın ve küflü bölgelere sıkın. Bu yöntemi haftada iki kez kullanarak küflerden kurtulmak mümkün.
Karbonat ve limon
Karbonat ve limon su içerisine eklenerek mutfak temizliğinde kullanılabildiği gibi doğal bir karışım şeklinde duvarlarda oluşan küflerden kurtulmak için de tercih edilebilir. Bu yöntemi kullanmak için bir limonun suyunu sıkın ve üzerine bir paket karbonatı ekleyerek karıştırın. Yarım su bardağı su eklediğiniz karışımı sprey şişesine alarak küflü bölgelere sıkın ve 15 dakika bekledikten sonra bir sünger yardımı ile bölgeye tekrar sıkarak ovalayın. Bu aşamada eldiven kullanmak ise oldukça önemli bir detay. Temizlediğiniz duvarda kalan nemi almak için kuru bir bez ile silerek temizliği tamamlayabilir ve küfler kaybolana kadar her gün bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Küf oluşması nasıl engellenir?
Küflerin oda sıcaklığı ve nem oranı gibi nedenlerden ortaya çıktığını ele alarak düşünmek gerek. Öncelikli olarak yapılması gereken küf oluşan odayı ya da küf oluşumunu engellemek istediğiniz alanı düzenli olarak havalandırmak. Ayrıca duvar temizliğinde kullanılan bezlerin ıslak olmamasına özen göstermelisiniz. Yalnızca nemli bezler kullanın ve temizlikten sonra kuru bir bez ile duvarı tamamen nemden arındırın. Ayrıca oda sıcaklığını da sabit bir dengede tutarak küften korunabilirsiniz.