Yağlı et yemeklerinin kolaylıkla hazırlandığı ve yapışmadan kolaylıkla çıkarılabildiği döküm tavalar çok kullanışlı olmakla birlikte, sonrasında bu tavaları temizlemek ise bir işkenceye dönüşebilir. Oldukça yorucu olan donmuş yağ ve yemek artığı temizlikleri tepsi, tencere ve tavaların temizlenme süresini hem uzatır hem de temizleyecek kişiyi yormaya başlar. Fakat belirli yöntemler kullanarak bu temizliği hem daha hızlı hem de daha kolay hale getirmek mümkün.

Döküm tava nedir?

Oldukça pahalı olmasıyla dikkat çeken bu mutfak malzemeleri, aldığı ısıyı eşit dağıtarak yemeğin her yerinin eşit derecede pişmesini sağlayan ve yapışmasını engelleyerek yemeği sağlıklı bir pişirme yöntemi ile sunar. Erimiş demirden dökülerek kalıp ale getirilen bu tavaların emaye kaplı ve ham döküm olmak üzere iki çeşidi bulunur. Ham döküm tavalar üzerinde herhangi bir kaplama bulunmayan ve bu nedenle küçük gözeneklere sahip tavalardır. Bu da temizlik esnasında deterjanı hapsetmesine ve bir sonraki yemek açısından sorun ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle emaye kaplama olan döküm tavaları kullanmak hem temizlik hem pişirme açısından daha doğru bir seçimdir. Döküm tavalar et pişirirken en önemli kural olan ısının eşit dağıtılması konusunda başarılı sonuç verir ve sulu, yumuşak et pişirme konusunda kolaylık sağlar. Aynı zamanda et mühürleme için de kullanılabilirler.

Döküm tava temizliği

Döküm tavaların temizliği konusunda en çok yapılan yanlışlardan biri bulaşık makinesi içerisinde yıkamaktır. Bu yöntem hem yapısına hem kullanışlı oluşuna zarar verebilir. Döküm tava temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Döküm tavaları mümkün ise elde yıkama işlemi kullanılmalı ve yüksek kimyasal içeren temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
  • Temizlik sonrasında kurulama işlemi için çok pürüzlü havlular kullanmak çiziklere neden olacaktır. Bu işlem için kağıt havlu tercih edilebilir.
  • Yemeklerinizi pişirdikten sonra tavada kalabilecek parçaları da peçete yardımı ile toplayarak daha hızlı bir temizlik sunabilirsiniz.
  • Peçete ile kalıntıları aldıktan sonra geriye kalan küçük kalıntıları alabilmek adına tavanızın yüzeyini kaplayacak kadar sıcak su ekleyerek tekrar ocakta ısıtmaya başlayabilirsiniz.
  • Su kaynarken silikon ya da tercihen tahta bir kaşık ile bu kalıntıları kazıyarak çıkarabilirsiniz. Isındıktan sonra lekeler yumuşayacağı için çıkarmak da kolaylaşacaktır.
  • Ocaktan aldığınız tavanın içerisindeki kalıntılı suyu boşalttıktan sonra bir bulaşık süngerinin yumuşak kısmına sıvı sabun dökerek hafifçe dairesel şekilde ovalayarak kalan lekeleri ve yağ izlerini alabilirsiniz.
  • Durulama işleminden sonra peçete yardımı ile kuruladıktan sonra tavalarınızı güvenle saklayabilirsiniz.
İLGİLİ MAKALE  Yatak, çarşaf ve nevresim temizliği nasıl yapılır? (Kaynak: soru.com.tr)

Döküm tavalardan koku nasıl temizlenir?

Döküm tavalar temizlense de yemek yapılırken kullanılmış olan malzemelerin güçlü kokuları üzerine sinebilir ve bu durumda bir sonraki yemek pişirme esnasında bu koku ile karşılaşabilirsiniz. Bu tarz kokuları geçirmek için öncesinde yıkadığınız döküm tavanızda limonun koku giderici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için birkaç dilim limonu tavaya koyun ve üzerine su ekleyerek kaynatmaya başlayın. Birkaç dakika bu şekilde kaynattıktan sonra suyu dökebilir ve bir bez ile kurulayarak saklayabilirsiniz.

İpuçları hayat kurtarır

Döküm tava temizliği konusunda yardım alabileceğiniz bir başka kaynak ise karbonat, sirke ve limon gibi doğal malzemelerdir. Bu malzemeleri döküm tavanızın içerisine koyduğunuz suya ekleyerek asidik yapılarından faydalanabilirsiniz. Su içerisine karıştırdığınız karbonat, sirke ya da limon suyu kaynama esnasında işleyerek kalan yağları ve lekeleri daha kolay çıkarmanızı sağlar. Bu yöntemlerde yine standart temizlik gibi tahta ya da silikon kaşıklar ile lekeleri kazıyarak çıkarabilirsiniz.