Yaz ayları yaklaşırken klimalara rağbet artacak. Sıcak havalardan bizi kurtaran klimaların bakımları oldukça önemli. Eğer klimaların bakımları düzenli olarak yapılmazsa, ileriki zamanlarda klimanız ile ilgili birçok sorunu yaşayabilirsiniz. Bununla beraber klimanın temizliği de çok önemli. Klimanın temizliğinde, klima filtreleri temizlenmektedir. Bu sayede de daha rahat ve sorunsuz bir klimanız olur. Ancak klima temizliği yaparken, dikkat edilemsi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere, klima temizliğinizi nasıl yapabileceğinizi anlattık.
Evde klima temizliği nasıl yapılır?
Ev tipi olarak bilinen split klimaların iç ünite ve dış ünite olmak üzere 2 farklı bölümleri bulunmaktadır. İç ünite evin iç tarafına konuşlandırılmışken, dış ünite ise evin dış tarafına konuşlandırılmıştır. Dış ünitenin temizliğinin yaptırılması ve bakımlarının aksatılmaması, klima sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak dış ünitenin temizliğini, alanında uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Zira dış ünitenin temizliğinde yapılan en ufak hata bile klimanın tamamiyle çalışmamasına neden olabilir. Ancak iç ünitenin temizliğini, kendiniz evinizde rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Klimanızın iç ünitesinin temizliğini şu adımları izleyerek yapabilirsiniz:
- Klima temizliğine başlamadan önce, sigorta kutusuna giderek şalterleri indirmeniz gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir hata yapmanız durumunda, elektrik ile ilgili bir sorun yaşamayacaksınız.
- Daha sonra ise klimanızın dış kapağını açarak, içerisinde bulunan filtreleri çıkarmanız gerekmektedir. filtrelerinizin uç kısmından tuttuktan sonra kendinize doğru hafif bir şekilde çekmeniz, klimanın iç ünitesinde bulunan filtrelerin kolaylıkla çıkmasını sağlayacaktır. Ancak her klimanın kendine özgü bir tasarımı olduğu için filtrenin konumu farklı olabillir. Bu yüzden filtre temizliği yapmadan önce, klimanın kullanım kılavuzunu yanınıza almanızı öneriyoruz.
- Çıkarmış olduğunuz filtreleri suyun altında yıkayabilirsiniz. Dilerseniz elektrikli süpürge kullanabilir ve detay temizliğini de kullanmadığınız bir diş fırçası ile yapabilirsiniz.
- Filtrenizi eğer suyun altında yıkadıysanız, filtrelerin tamamen kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Çünkü ıslak bir şekilde klimanın içerisine yıkadığınız filtreleri yerleştirmeniz, klimanın iç aksamının kısa devre yapmasına neden olarak klimanızı kullanılmaz hale getirebilir.
- Klimaların filtreleri kururken de klimanızın ızgara kısmını nemli bir bez ile silebilirsiniz. Ancak daha sonra kuru bir bez ile durulamanız oldukça önemli.
- Kurumuş olan klima filtrenizi tekrardan klimanıza takın ve klimanızın kapağını kapatın. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra ise klimanızın eskisinden çok daha iyi bir şekilde çalıştığını farkedeceksiniz.
Klima temizleme işlemlerini uygularken, klimalar için özel olarak hazırlanmış klima temizleme spreylerini kullanabilirsiniz. Bu sayede oldukça kolay bir şekilde klimalarınızın filtreleriniz temizleyebilirsiniz. Ancak bu spreyler ile işiniz bittikten sonra, klima filtreleri üzerinde kalan tortuları tamamen ortadan kaldırmalısınız. Yoksa klima filtreleriniz, kalan bu tortular nedeni zarar görebilir.
Klima filtrelerinizi sirkeli su ile de temizleyebilirsiniz. Ayrıca kuruduktan sonra da klima filtrelerinize herhangi bir zarar veremeyecek olan sirke, aynı zamanda sizi ekstra bir masraftan da kurtarmış olacak. Yarım bardak sirke içerisine yarım bardak su doldurun. Daha sonra karıştırıp bu karışımı da bir sprey kutusuna boşaltın. Klima filtrelerinize hazırlamış olduğunuz bu karışımdan biraz sıkın ve nemli bir bez ile klima filtrelerinizi temizleyin. Klima filtrenizde birikmiş olan kirlerin çok kolay bir şekilde temizlendiğini göreceksiniz.