Geniz akıntısı pek çok kişinin yaşadığı bir sorun. Tedavisi mümkün olan bu sorun ile ilgili detaylara makalede yer verilmiştir.

Geniz Akıntısı Nedir?

Alınan hava üst solunum yollarına uğrar ve buradan akciğerlere doğru ilerler. Burun boşluğunda nemlenir ve ısınır. Yabancı madde ve mikroorganizmalardan temizlenir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak burun ve geniz bölgesinin epitelyum dokusunda iltihaplanma gerçekleşirse sıvının kıvamında artış ortaya çıkar. Bu da geniz akıntısı problemine neden olur. Geniz akıntısı ise iltihaplı salgının dokulara ulaşmasıyla ağız dokusunda, gırtlak ve yutakta iltihaplanmaları beraberinde getirir. Geniz akıntısı belirtilerinde kulak, burun, boğaz uzmanına başvurulması şarttır.

İzleyin: Geniz Akıntısı Yaşam Kalitenizi Engellemesin – Op. Dr. Mahzar Çelikoyar

Geniz Akıntısı Nasıl Gelişir?

Üst solunum yolunu oluşturan anatomik bölgeler kan damarlarının yoğun olduğu özel bir dokuyla kaplıdır. Bu dokuya mukoza adı verilir. Yüzeyinin bol damarlı ve nemli olmasıyla havanın nemlendirilmesi ve ısıtılmasında büyük bir rol oynar. Solunmakta olan havanın içeriğiyle ve vücutta meydana gelen fizyolojik olaylarla mukozada bir takım değişimler olur. Mukozada iltihaplanma ya da ödemleşme oluşabilir.

Oluşan bu değişimler yüzeyin nemlenmesini sağlayan salgıların miktarını artırır. Bu durum üst solunum yolu boyunca akıntılara sebebiyet verir. Bu akıntı yani salgı sıvı kıvamdadır. Mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam meydana getirir.

Başlarda berrak bir renge sahip bir sıvı halindedir. Ancak; zaman içinde iltihaplı bir kıvam halini alır. Sarı ve yeşil bir renk alır. Bu iltihaplı akıntı üst solunum yolu boyunca bütün dokularda enfeksiyon ve iltihaplanmalara sebebiyet verir. Bahsi geçen akıntı geniz bölgesinden ağız ve yutağa doğru akar. Buna geniz akıntısı ya da diğer adıyla postnazal akıntıdır.

Geniz akıntısına ne iyi gelir?

Geniz akıntısına ne iyi gelir?

Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı belirtileri;

  • Boğaz ağrısı; İlk belirtilerinden biridir. İltihaplı geniz akıntısı gırtlağa doğru ilerlediğinde bu geçtiği bu bölgelerde de iltihaplanmaya sebep olur. Buna bağlı olarak da boğazda ağrı hissedilmeye başlar.
  • Boğazda şişlik; iltihap kapan gırtlak ve çevresi boğaz bölgesinde şişliklere neden olur.
  • Burun akıntısı; genizdeki bu akıntı burunda da akıntı olarak kendini gösterir.
  • Öksürük; geniz akıntısı sebebiyle gırtlakta tahriş meydana gelir. İltihaplanmayla beraber öksürük başlar. Mukozanın zarar görmesiyle birlikte öksürük refleksi tetiklenir.
  • Baş ağrısı; sinüzitin gelişmesiyle beraber başta ağrılar hissedilir.
  • Ağız kokusu; uzun dönem yaşanan geniz akıntıları iltihaba bağlı olarak ağızda kötü kokulara neden olur.

Bunlara ek olarak kulak ağrısı da belirti olarak kendini gösterir. İlerleyen vakalarda işitme kaybına varan şikayetler yaşanma riski de vardır. Geniz bölgesi orta kulakla bağlantılıdır. Dolayısıyla iltihaplı salgı orta kulağa geçebilir ve bu geçişle birlikte bölgenin iltihap kapmasına sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da orta kulak iltihabına bağlı belirtiler ve şikayetler baş gösterir.

İLGİLİ MAKALE  4-5 bardaktan fazla içildiğinde bakın hangi hastalıkları tetikliyor! Tüketirken dikkat

Geniz Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Geniz akıntısı pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu sağlık sorununun nedeni kişilere, yaşam alanlarına, özel dönemlerine göre değişiklik gösterir.

Geniz akıntısının genel nedenleri şunlardır;

  • Grip, nezle
  • Alerjik bazı sorunlar
  • Sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit yani sinüs iltihabı
  • Sinüsleri etkisi altına alan anatomik anomaliler (septum deviasyonu, iki burun deliğini ayırmakta olan duvarın anormal bir şekilde yerleşmiş olması)
  • Üst solunum yolu viral enfeksiyonları
  • Hamilelik dönemi
  • Aniden soğuyan, ısınan hava. Normalin dışında gelişen farklı hava şartları
  • Bazı ilaçların yan etkileri ve vücudun bu ilaçlara verdiği reaksiyonlar (tansiyon ilaçları ve doğum kontrol ilaçları)
  • Klimalı ve kaloriferli ortamda aşırı derecede kuruyan havaya maruz kalınması ve bu havanın solunması
  • Dumanlı ortamlarda bulunmak
  • Baharatlı gıdaların fazla tüketilmesi mukus artışını hızlandırır
  • Kimyasal maddelere ve ürünlere maruz kalınması (temizlik ürünleri, parfüm ve deodorant ya da diğer tahriş etme özelliği bulunan uçucu ve kimyasal maddeler)
  • Çocuklarda ise geniz akıntısı buruna bir nesne sıkışması sonucu ortaya çıkabilir.

Bu nedenler kişilerden kişilere değişir. Herkes geniz akıntısını farklı bir nedenden dolayı yaşıyor olabilir. Kimi hastalar çok hafif geniz akıntısı yaşarlar. Bu nedenle bunu farkına varmayabilirler.

Hastanın geniz akıntısı sorununun nedeni hekim muayene ve tetkikleri sonrasında tespit edilir. Neden tespit edildikten sonra hekim bu nedenin ortadan kaldırılmasın isteyebilir ve tedaviyi bu nedeni göz önüne alarak gerçekleştirir.

Geniz Akıntısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Geniz akıntısı için evde yapılabilecek bazı yöntemler mevcut. Elbette hastanın muayene olup tedavi görmesi önerilir. Ancak; ilk müdahale olarak bu doğal yöntemler uygulanarak geniz akıntısını hafifletmek mümkün.

  • İlk ve en sık uygulanan yöntem tuzlu su yöntemidir. Bir miktar tuzlu su buruna çekilerek burun temizlenir.
  • Diğer bir doğal yöntem ise üzüm suyu içmektir. Bu su geniz akıntısına karşı etkilidir.

Video: Geniz Akıntısı İçin Kür Prof İbrahim Saraçoğlu

Geniz Akıntısı Tanısı Nasıl Konur?

Geniz akıntısı muayene, tetkik ve incelemelerden sonra tanısı konulan bir sağlık sorunudur. Uzman hekim gerekli işlemler sonrasında tanı koyarak tedaviye başlar.

Geniz Akıntısı Tedavisi

Geniz akıntısı tanısı konduktan sonra tedaviye geçilir. Tedavide ilk olarak aşırı mukusun üretilmesine neden olan koşulların kaldırılması hedeflenir. Dolayısıyla öncelikle bu koşulların belirlenmesi oldukça önemlidir.

Ne tür bir tedavi uygulanacağı yapılan muayene, tetkik ve analizler sonucu belirlenir. Uzman hekim hastanın genel sağlık durumu ve geniz akıntısı sorununun durumuna göre hasta için uygun bir tedavi şekli belirlenerek uygulanır.

İLGİLİ MAKALE  Cildinizde sürekli morluklar oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir (Kaynak: soru.com.tr)

İlaçlı tedavi yapılabileceği gibi ilaçsız tedavi de uygulanabilir. Ancak; bu noktada önemle belirtilmesi gerekir ki; hastalar bilinçsizce ilaç kullanmamalıdırlar. İlaç kullanımı mutlaka doktor reçetesi ile olmalıdır. Hasta tedavi süresince uzman hekimin önerileri doğrultusunda hareket ederek tedavi sürecini destekler.

Geniz Akıntısı Karşı Ne Önlemler Alınabilir?

Geniz akıntısının yaşanmaması için birkaç hususa dikkat edilebilir. Gün boyu su tüketimine özen gösterilmelidir. Gün içinde en az sekiz on bardak su içilmesi önerilir. Bunun dışında geniz akıntısı sorunu yaşayanlar gün içinde ılık çay, çorba gibi içecekler tüketebilirler. Bu ılık ya da sıcak besin ve içecekler geniz akıntısına iyi gelir.

Solunum yollarını açarak rahatlama sağlar. Bulunulan ortamın havalandırılması, temiz hava solunması da bu sorunun yaşanma sıklığını azaltır. Bunun için bulunulan ortamda belli aralıklarla cam açılarak içerideki havanın değişmesi sağlanabilir.

Geniz Akıntısı İhmale Gelmez

Geniz akıntısı evde doğal yöntemlerle azaltılabilen bir rahatsızlıktır. Ancak; bununda bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla geniz akıntısı uzun bir süre devam ediyorsa ve evde yapılan doğal yöntemlerden tam bir sonuç alınamadıysa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Geniz Akıntısında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Geniz akıntısı belirtileri görülüyor ve bunu takiben burna kötü kokular geliyorsa bu durum basit bir geniz akıntısı sorunu olmayabilir. Bu durum daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Genelde bu durum alerji kaynaklı bir sağlık sorununa ya da sinüs sorununun belirtileridir. Bir iltihap, alerji ya da sinüs problemi mevcutsa geniz akıntısının yanı sıra en belirgin belirti olarak kötü kokular alma durumu başlar.

Bununla beraber ağızda kötü bir tat meydana gelir. Bu belirtiler hissedildiğinde kişinin mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekir. Zira bu sorun ciddi bir sağlık sorunudur. Bu sorunun teşhisi ve gerekli tedavisi yapılmalıdır.

Geniz Akıntısı Kronikleşebilir Mi?

Geniz akıntısı sorununa dair en sık sorulan sorulardan biri de bu sorunun kronik hale gelip gelmeyeceğidir. Elbette bu durum için bir genelleme yapılamaz. Her geniz akıntısı kronik hale gelmez ya da geniz akıntısı yaşayan her kişide bu sorunu kronikleşecek demek doğru olmaz. Ancak; bazı hastalar geniz akıntısı yaşadığını fark etmiyor olabilirler.

Fark edilmeyen bu geniz akıntısı zaman içinde kronik bir hal almaya başlar. Bu kronikleşme hali kişinin ciddi ağrılar yaşamasına ve geniz akıntısının belirtilerini şiddetlenmesine yol açar. Dolayısıyla bu durumun yaşanmaması işçin geniz akıntısının belirtileri fark edildiği anda hekime başvurulmalıdır. Böylece erken tanı ve teşhis mümkün olacaktır. Erken dönemde yapılan doğru tedavilerle bu sorunun kronik hale gelmesinin önüne geçilir.