Hemen hemen her insan hayatının belli bir döneminde baş ağrısı problemiyle karşı karşıya kalmış ve bu ağrı dolayısıyla pek çok ilaç içmek zorunda kalmıştır. Tekerrür eden baş ağrısına sürekli olarak içilen ağrı kesici ilacı, vücutta bağışıklık kazanmasına neden olmaktadır. Vücut tarafından ilaca karşı olan duyarlılık sonucunda da ağrı kesici etkisini göstermeyi bırakmaktadır. Baş ağrısının şiddetine ve ağrıma süresine göre kişinin hayat kalitesinde belli başlı düşmeler meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda günlük olarak baş ağrısı çeken insanların günlük işlerini dahi yaparken belli başlı problemleri yaşadıkları gözlemlenmiştir. Peki ya sürekli olarak baş ağrısının olmasının nedeni nedir, hangi hastalığın göstergesidir?

Baş ağrısı neden olur?

Baş ağrısını tek başına değerlendirmek doğru olmayan durumlar arasında yer almaktadır. Bağ ağrısının yanı sıra devam eden bulgularla değerlendirmek önemlidir. Bu bulgular arasında; bulantı, ışığa ve sese karşı hassasiyet ve kusma şeklinde görülmektedir. Bazı durumlarda şiddetli bağ ağrısı, ciddi problemlerin sebebi olmazken bazı durumlarda da acil müdahale edilmesi gereken hayati tehlike oluşturan durumlar arasında yer almaktadır. Baş ağrınız sürekli olarak devam ediyorsa kesinlikle bir nöroloji uzmanına görünmeniz doğru olacaktır.

Baş ağrılarını iki şekilde değerlendirmek doğru olacaktır

Birincil ve fonksiyonel olarak meydana gelen baş ağrılarının altında herhangi bir hastalığın olduğu görülmeyen baş ağrı çeşitlerinden birincisidir. Bunun tam aksine gerilim tipi baş ağrısı migren, nevraljik baş ağrısı ve küme tipi ağrıların oluşumundan oluşmaktadır. İkinci grupta yer alan baş ağrılarında başkaca hastalıkların semptomu dolayısıyla ortaya çıktığı da gözlemlenmektedir. Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi durumlar ikincil bağ arısının oluşmasında tetikleyenler arasında yer almaktadır. Bakıldığında baş ağrılarının oluşumu oldukça masumdur ve genellikle sık baş ağrısının oluşumunda gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı oluşmaktadır.

Gerilim tipi baş ağrısının belirtileri nelerdir?

  • Gerilim tipi baş ağrısı problemi çeken insanların kafasının içerisinde büyük bir doluluk hissinin olduğu ve bu dolulukla beraber büyük bir baş ağrısının olduğu belirlenmiştir.
  • Gerilim tipi baş ağrısı çeken insanların alın ve şakaklarında basınç hissetmeleri mümkündür.
  • Şiddetli baş ağrısı çeken ve bu ağrı sebebinin gerilim baş ağrısının olduğu kanıtlandığında kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyetler görülmektedir.
  • Migrendeki kadar şiddetli olmasa da gerilim tipi baş ağrısı yaşayan insanlarda, ışığa ve sese karşı hassasiyetlerinin olduğu gözlemlenmektedir.
  • Gerilim baş ağrısı yaşayan insanlarda migrende olduğu gibi mide bulantısı ve görmek bozukluğu olmamaktadır. Fiziksel olarak yapılan çeşitli aktiviteler gerilim baş ağrısına sahip kişilerin etkilenmesine neden olmaz, aksine bu aktiviteler kişiye iyi gelebilmektedir.
İLGİLİ MAKALE  Kesinlikle ihmale gelmez! 'Gece krampı' bakın hangi hastalığa işaret ediyor

Baş ağrısına ne iyi gelir?

Şiddetli bir migren ağrınız varsa o noktada yapmanız gereken en büyük şey, alnınıza ya da ensenize soğuk press uygulaması yapmanızdır. Bir havlu ya da dondurulmuş pedlei ağrıyan başınıza uygulamanız kısa süre içerisinde ağrınızın dinmesine ve zamanla ağrının tamamıyla geçmesine yardımcı olacaktır. Fakat soğuk uygulamayı yaparken yapılan yanlışlardan en büyüğü, soğuk presi direkt olarak cilde uygulamaktadır. Bu uygulamadan kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Bir havlu ya da farklı bir cisimler ağrıyan bölgenize soğuk tedavisi yapabilirsiniz. Aynı zamanda soğuk tedavinizi yaparken, 15 dakikalık aralıklarda yapmanız baş ağrınıza çok daha iyi gelecek formüller arasında yer almaktadır. Soğuk presin yanı sıra karanlık bir ortamda dinlenmeniz de mevcut olan baş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır. Eğer yatmanızın mümkün olmayacağı bir ortamdaysanız kafein tüketmeyi deneyebilirsiniz. Vücuda çay ya da kahve yoluyla alınan kafein baş ağrısının geçmesine yardımcı olacaktır.