Aspiratör temizliği pek çok kadının mutfakta en çok vakit geçirmesine neden olan durumlar arasında yer almaktadır. İnatçı ve kalıplaşmış şekilde görülen yağ lekeleri, sararmış tellerden ayrılmayacakmış gibi görülmektedir. Aspiratör temizliği için kimyasal maddelere başvuran kadınlar, hem istedikleri verimim yakalayamazken hem de kimyasal maddeler dolayısıyla aspiratör filtresini deforme edecek durumlarla baş başa kalıyor. Aynı zamanda aspiratörde oluşan kirlerin çıkmayacağına dair ön yargılarda bulunarak aspiratör temizliği için saatlerini harcıyorlar. Oysaki bu durum oldukça yorucu ve gereksizdir. Doğru bileşenler ile temizliğin yapılmasında aspiratörde bulunan inatçı gibi gözüken kirlerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. İşte aspiratör kirlerinin temizlenmesine yardımcı olan o mucizevi kürler…

Aspiratör temizliği nasıl yapılmalı?

Mutfakta uzun süreler vakit geçiren kadınların yemek yapmaktan ziyade yemek sonrası mutfağı temizleme noktasında daha çok yorulmaktadır. Özellikle sıçraması en yüksek kızartma başta olmak üzere, pek çok yemeğin sıçraması ya da buharı aspiratöre yapışarak aspiratörün inanılmaz kirli ve yağlanmasına neden olmaktadır. Bu yağlardan kurtulmak isteyen kadınlar pek çok kimyasal bileşene başvurarak, aspiratör filtresinin deforme olmasına neden oldu. Oysaki evde hazırlayabileceğiniz pratik temizleme kürleri sayesinde aspiratör filtrelerinizi deforme etmeden, kolay bir şekilde bu tariflerle mümkün. İşte o temizliği kolaylaştıran formüller…

1-Soda ile aspiratörünüzü temizleyin

Malzemeler:

  • 2 şişe soda
  • Aspiratörün filtresi büyüklüğünde bir tencere

Yapılışı;

Kimyasal bileşen kullanmadan tamamıyla doğal ürünlerle aspiratör temizliği yapmak isteyenler için harika bir formül. İlk olarak aspiratörünüzden filtresini çıkarın, ardından filtrenin sığabileceği bir tencereye koyun. Tencerenin içerisine su ekleyin ve ardından koyduğunuz suyu kaynatmaya başlayın. Akabinde kaynayan suyun içerisine 2 şişe maden suyu güzelce dökün. Dökerken dikkatli olun. Ardından soda ile de takribi 10 dakika kadar kaynatma işlemine devam edin. Kaynama süresince, aspiratör filtresinin üzerinde bulunan yağların suya karıştığını ve filtreden tamamıyla ayrılacağını gözlemleyeceksiniz. Akabinde kaynayan sudan çıkarttığınız aspiratör filtresinin üzerini küçük bir fırça yardımıyla fırçalayın ardından suyla durulayın. Bu uygulamayı her ay 1 gün yapmanız aspiratörün temizliği için oldukça önemlidir.

2-Karbonatın gücünden yararlanın

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı karbonat
  • Büyük bir  tencere

Yapılışı;

Aspiratör filtresini kolay ve pratik bir şekilde nasıl temizleyebilirim şeklinde kafasında soru işareti olan pek çok kişinin imdadına her derde deva olan karbonat yetişiyor. Sararan ve belli başlı noktalarında kararmalar meydana gelen aspiratörünüzün temizliğini sağlamak için karbonattan yardım alabilirsiniz. İlk olarak aspiratörünüzden filtreyi çıkarın. Ardından çelin bir tencere içerisine su kaynatın ve kaynattığınızın suyun içerisine filtreyi yerleştirin. Akabinde 1 çay bardağı karbonatı yavaş yavaş olacak şekilde filtrenin üzerine dökmeye başlayın. Karbonatı kesinlikle yavaş yavaş dökmeniz gerekir. Aksi taktirde karbonatı bir anda dökerseniz, su ve filtrede bulunan yağlarla tepkimeye giren karbonat bir anda kabarmaya başlayacak ve tüm mutfağınız kirlenecek. Karbonatı filtre üzerinde yavaş yavaş gezdirdikten sonra bir miktar bekleyin. Ardından filtreleri su içerisinden çıkarın ve mutfak temizleme süngeriyle hafifçe temizleyin. Temizleme işlemini tamamladıktan sonra filtrenizi güzelce durulayın ve kurumaya bırakın. Bu işlemi uyguladığınız aspiratörünüzde bulunan tüm kir ve yağlardan arınmış olduğunu gözlemleyeceksiniz. Herhangi bir şekilde yorulmadan pratik temizleme yöntemlerinden en olumlu sonuç veren karbonat uygulaması yer almaktadır. Kimyasal ürünlerin filtre yüzeyinde oluşturduğu deformelerin oluşmasına engel olarak doğal yollarla bu şekilde aspiratör filtrelerinizi temizleyebilirsiniz. Bu işlemi uyguladıktan sonra kuruyan filtrenizi tekrar aspiratöre yerleştirerek, sıfırlanmış bir görüntüye ve hijyene sahip olabilirsiniz. Bu uygulamayı her ay 1 kere uygulayarak aspiratörünüzün çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.