Ülkemizin sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacun, her yörede tüketilmektedir. Ancak diyete girip de kilo vermek isteyenler için lahmacun büyük bir soru işareti. Çünkü bakıldığında oldukça kalorili bir yiyecek gibi duruyor. Karbonhidrat bakımından zengin olan lahmacun, aynı zamanda protein ve yağ da içermektedir. Bütün bunlar ile beraber lahmacun, çok az bir miktar da olsa lif de içermektedir. Bu yazımızda sizlere, herkesin severek tükettiği lahmacunun kaç kalori olduğunu anlattık.

Lahmacunun besin değerleri nedir?

Lahmacunun 100 gramı, yaklaşık olarak 148 kaloridir. Ancak bir porsiyon lahmacun 150 grama tekabül etmekte olup, 1 porsiyon lahmacun yaklaşık olarak 221 kaloridir. Lahmacun yüzde 59.0 karbonhidrat, yüzde 18.0 Protein, yüzde 23.0 yağ içermektedir. Lahmacunun bütün besin değerlerini incelediğimizde ise diyet için çok da mantıklı bir yiyecek olmadığını, fakat ara sıra 1 porsiyon lahmacunun çok fazla zararlı olmayacağını söyleyebiliriz. Lahmacunda hamur olsa bile hamurun ince olması diyet sırasında abartıya kaçmadan belirli aralıklarda tüketilmesi, herhangi bir soruna yol açmayacaktır.

Lahmacun alırken nelere dikkat edilmeli?

Genellikle lahmacunları kebap salonlarında tüketmekteyiz. Ancak lahmacun alırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki ise lahmacunun yanık olmaması. Çünkü lahmacun ince bir hamura sahip olduğu için fırında bazı bölümleri yanabilir. Ayrıca ince bir hamurun yanık olması, lahmacunun lezzetini azaltabilir. Bu yüzden lahmacunun yanık olmaması gerekiyor.

İkinci nokta ise lahmacunun iç harcının taze olması. Eğer aldığınız lahmacunda taze bir kıyma kullanılmamışsa, belirli mide sorunları ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu sorunu yaşamak istemiyorsanız, güvenilir yerlerden lahmacun alabilir ya da iç harcını kendiniz hazırlayıp fırınlarda lahmacun pişirttirebilirsiniz. Bu şekilde de lahmacunun iç harcının güvenilirliği konusunda herhangi bir endişe duymamış olacaksınız.

Lahmacunun faydaları nedir?

Lahmacun, ülkemizin insanları tarafından sevilen bir yiyecektir. Bu kadar sevenin olması da lahmacunu bir hayli popüler bir konuma sokmakta. Lahmacun, kalori açısından diğer hamur işlerine göre çok daha düşüktür. Ancak neticede lahmacunda hamur kullanılmaktadır. Fakat lahmacunun ince bir hamura sahip olması, ondan vazgeçmenize neden olmasın. Kilo vermeye çalışıyorsanız bile lahmacunu çok fazla abartmamak şartı ile belirli aralıklar ile tüketebilirsiniz. Ayrıca lahmacunun besin değerleri incelendiğinde, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm maddeler bulunuyor. 1 porsiyon lahmacun ile günlük protein ve yağ ihtiyacınızın belirli bir kısmını karşılayabilmektesiniz. Ayrıca lahmacun içerisine koyacağınız sebzeler ile birlikte lahmacunun faydalarını oldukça üst bir seviyeye çıkartabilirsiniz. Hatta lahmacunu tam bir vitamin ve mineral bombası olarak düşünebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Lezzetiyle sizi kendine hayran bırakacak! Çıtır çıtır fındık lahmacun tarifi (Kaynak: soru.com.tr)

Lahmacun nasıl saklanır?

Aslına bakacak olursak, pişirdikten sonra lahmacunu saklamak çok da mantıklı bir hareket değil. Çünkü lahmacunun iç harcında kullanılan kıyma, soğudukça bakteri biriktirebilmektedir. Bu yüzden de lahmacun piştikten sonra, kısa bir süre içerisinde tüketilmelidir. Ancak lahmacunu satın aldıktan bir süre sonra tüketecekseniz, mutlaka buzdolabında tüketmelisiniz. Ancak bu süre de çok fazla uzun tutulmamalı.

Lahmacunun tarihi

Lahmacun doğu anadolunun yöresel yemeklerinden biridir. Ancak lahmacunun seveninin fazla olması, lahmacunun her yörede yapılmasını sağlamıştır. Lahmacunun tarihine bakacak olursak, ilk başta Babillerin lahmacun yaptığını söyleyebiliriz. Bu durum da lahmacunun günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl önce de yapıldığı anlamına gelmektedir.

Lahmacun için bazı ülkeler “Türk pizzası” ismini kullanırken Arap ülkeleri ise “etli hamur” demektedir. Ayrıca lahmacunun anavatanı Urfa ve Antep yöresi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat lahmacun günümüze gelene kadar pek çok farklı çeşitlerde yapılmıştır. Kalın hamur, ince hamur, etsiz, soğanlı, soğansız ve daha birçok farklı tarzlarda lahmacun yapılmaktadır