Çıtır çıtır dış katmanı ve yumuşacık içiyle kahvaltıların, ara sıcakların ve gün arası atıştırmalıklarının vazgeçilmezi börek. Kahvaltı sofrasında yanında sıcacık çayıyla mis gibi tüketebileceğiniz gibi akşam yemeklerinde ana yemeğe geçişi hazırlayan börekler pek tabii gün arasında gelen misafirlere de hazırlanabilir ve hem sohbetleri pekiştirir hem tarifleri paylaştırır. Börek tek başına leziz bir yemek olsa da yanına aperatif bir şeyler hazırlamak isteyenler için de farklı tarifler ve fikirler sunulabilir.
Böreğin yanına ne gider?
Börek yağlı yapısı ile kimilerine ağır gelen bir yemek olarak da sayılabilir. Bu nedenle yanına hazırlanacak diğer çeşitler de onun yağlı yapısını hafifletecek ve yemeyi kolaylaştıracak yapıda olmalıdır. İçecek ve yiyecek grubundan böreğin yanına en çok yakışacak tarifler ve ürünler ise şu şekilde sıralanabilir:
Tarator
Yoğurt ve sebze tabanlı bir meze olan tarator ile böreğin ağır yapısını hafifletebilir ve aykırı bir lezzet katabilirsiniz. Tarator evlerde 5 dakika adar kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz hızlı tarifi ile ansızın gelen misafirlere sunmak için ideal bir yan ürün olarak sayabileceğimiz tatlardan biri. Tarator hazırlamak için istediğiniz başka bir sebze de kullanabilirsiniz ya da en ünlü çeşidi olan havuç taratoru tercih edebilirsiniz. Havuç tarator hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise:
- Porsiyon kadar havuç
- Rende
- Yoğurt
- Sıvı yağ
- İsteğe bağlı sarımsak
- Süsleme ve lezzet açısından ceviz ya da fındık
Hazırlanışı
Hazırlık olarak havuçlarınızı yıkadıktan sonra ince ince rendeleyin. Ardından tava içerisinde az miktarda sıvı yağ ile kavrulmaya bırakarak bir kap içerisinde yoğurdunuzu topaklık kalmayacak şekilde karıştırın. İsteğe bağlı olarak kullanılacak sarımsakları ekleyecekseniz, 1- 2 baş sarımsağı havana koyun ve üzerine göz kararı tuz ekleyerek iyice ezin. Ardından sarımsağı yoğurdun içerisine ekleyerek karıştırın ve kavrulmuş havuçları tavadan alarak bir tabağa yoğurt ile harmanlayarak koyun. Ardından ceviz, fındık ya da suyunu çekmesi için ekmek kırıntılarını kullanacaklar bu malzemeleri ufak ufak parçalara ayırarak hazırladıkları tarator içerisine karıştırabilir ya da üzerine serperek bırakabilirler.
Makarna salatası
Makarna salatasını hemen hemen her ara sıcak yanında sunabilirsiniz. Hazırlama konusundaki pratikliği ve lezzeti ile böreğin yanına yakışacak bir başka isim ise makarna salatası oluyor. Porsiyonda değişiklik gösterse de ortalamak bir sunumda hazırlamak için gereken malzemeler:
- Yarım ya da 1 paket boncuk makarna (porsiyona göre değişir.)
- 1.5 su bardağı sarımsaklı ya da sade yoğurt
- 8-10 adet kornişon turşu
- 1 konserve mısır
- 1 küçük kavanoz garnitür
- Yarım demet maydanoz
- Sıvı yağ
- İsteğe bağlı olarak yeşil zeytin
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
Makarnanızı tuzlu suda haşlayın ve ardından süzgece alarak soğumaya bırakın. Ardından kornişon turşuları ve eğer kullanacaksanız yeşil zeytinleri küp halinde küçük küçük doğrayın. Maydanozunuzu temizledikten sonra onu da önce dikey, ardından yatay şekilde küçük küçük doğrayarak kornişon turşu ile bir kabın içerisine koyun. Garnitür ve konserve mısırın fazlalık sularını akıtarak aynı kabın içerisine koyun. Ardından y8oğurt ve mayonezi birbiri ile birleştirin ve kenarda bekletin. Makarnalarınızı malzemelerinizi koyduğunuz kaba ilave edin ve üzerine mayonez-yoğurt karışımını dökerek tüm malzemeleri karıştırmaya başlayın. Üzerine çok olmayacak kadar yağ, tuz ve karabiber ilave ederek karıştırmaya devam edin. Tadında bir eksiklik var ise baharat ilavesini isteğe bağlı yapabilirsiniz.
Şakşuka
Özellikle kıymalı börek ve paçanga böreği gibi ağır tada sahip böreklerin yanına sebze kızartması olan şakşuka hazırlayarak farklı bir tat elde edebilir ve öğününüze katkıda bulunabilirsiniz. Şakşuka hazırlamak için gereken malzemeler:
- Patlıcan
- Yeşil biber
- Soğan
- Sarımsak
- Domates
- Salça
- 1 çay bardağı su
- Tuz, karabiber ve yumuşatması adına 1 çay kaşığı şeker
- Sıvı yağ
- 2-3 su bardağı su
Hazırlanışı
Patlıcanlarınızı küp küp doğradıktan sonra acı tadını alması için tuzlu suda bekletin. Ardından yeşil biber ve soğanları doğrayarak kenara alın. Domateslerinizi de çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Sarımsakları bir havanda tuz ekleyerek iyice ezin. Patlıcanları bir tavada iyice kızartın ve yağını süzmesi için peçete üzerine bırakarak bekleyin. Sosunu hazırlamak için tavaya 2-3 yemek kaşığı kadar yağ ilave edin ve biber, soğan ve sarımsakları bu yağa ekleyerek kavurun. Ardından salçanızı göz kararı şekilde belirleyerek kızaran yağa ekleyin ve kavurmaya devam edin. Bir süre kavurduktan sonra domatesler, şeker tuz ve baharatlarınızı ekleyin. Domatesler biraz kavrulduktan sonra su ekleyin ve patlıcanları üzerine ilave edin. bir müddet suyunu çekmesini bekledikten sonra altını kapatabilir ve servis edebilirsiniz.
Vişne kompostosu
Yemek önerilerinin yanı sıra meyveler ile hazırlayabileceğiniz tarifleri de böreğin yanında kullanarak tadını yumuşatabilirsiniz. Limonata, ayran gibi içeceklerin dışında bir alternatif arayanlar için hem lezzetli hem doğal bir tarif olarak vişne kompostosu önerilebilir. Vişne kompostosu için gereken malzemeler:
- 2 kg vişne
- 3 litre su
- 4 su bardağı şeker
Hazırlanışı
Malzemeler sizin için fazla geliyorsa miktarlarını orantılı olarak düşürebilir, aynı zamanda arttırabilirsiniz. Öncelikle vişneleri sap ve yapraklarından ayırın. Güzelce yıkadıktan sonra tencereye koyun ve üzerine su ilave edin ve ocağın altını yakın. Vişneler kaynamaya başladıktan 15 dakika kadar sonra şekeri ilave edin ve kaynatmaya devam edin. 15 dakika daha bu şekilde kaynadıktan sonra sıcak halde kavanozlara koyun ve ağzını hava almayacak şekilde kapatarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.