BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi, 2001 yılında duyurulmuş ve 2003 yılı itibari ile hayata geçirilmiş bir projedir. Bireysel Emeklilik Sistemi ile hedeflenen ise kişilerin çalışma hayatları sona erip emeklilik dönemleri başladığında kullanabilecekleri bir yatırım oluşturmaları. Bireysel emeklilik hesabı olanların her ay maaşlarının bir kısmı bu hesaba düşüyor ve emekli olacakları süreye kadar sigortalı çalıştıkları her ay bu hesapta paraları birikiyor. Emekli olduktan sonra isterseniz bu hesapta birikmiş olan paranızı toplu olarak çekebilir, isterseniz de emekli maaşı şeklinde yararlanabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi nasıl işler?
Bireysel emeklilik sistemi temel olarak kişilerin seçtikleri yatırım fonu ile hem tasarruf yapmalarını hem de rahat bir emeklilik dönemi geçirmelerini sağlamaya dayanıyor. Sigortalı bir çalışan olduğunuz sürece bireysel emeklilik fonu oluşturabilirsiniz. emeklilik döneminde ise isterseniz bu fonu yatırım amaçlı kullanabilir, toplu şekilde tek ödeme olarak alabilir ya da emekli maaşı olarak aydan aya tahsil edebilirsiniz. 10 yıl boyunca bireysel emeklilik sistemi içerisinde kaldıysanız ve 56 yaşını doldurduysanız bireysel emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Özel sektör ya da devlet emekliliği gibi geçmiş günlerinizi beklemenizin gerekmediği bu sistemde kendi emeklilik hesabınızı kendiniz açabileceğiniz gibi bazı firmalar tarafından bireysel emeklilik hesabı otomatik olarak da açılıyor.
Bireysel emeklilik sistemi sorgulaması
Bireysel emeklilik sistemine katılan kişiler, e-Devlet üzerinden devlet katkı payını, yıl içerisindeki birikmiş ücretlerini ve temel sözleşme bilgilerini istedikleri an takip edebiliyorlar. Türkiye Sigortalar Birliği açıklamasına göre bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla e-Devlet sistemi içerisinde e-Hizmetler kısmında yer alan Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde ”Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı kullanım ve limit bilgileri sorgulama” isminde bir alan yer alıyor. Bu bilgilere erişmek için ise kişisel bilgilerinizi e-Devlet resmi internet sitesi ya da e-Devlet mobil uygulaması üzerinden girerek arama çubuğuna ‘Bireysel Emeklilik ve otomatik katılım sistemlerinde devlet katkısı sorgulama’ yazarak sorgulama ekranına erişebilirsiniz. Bu işlemi aynı zamanda sisteme katıldığınız bankanın internet bankacılığı uygulamasını kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde para çekme işlemi
Bireysel emeklilik fonunuzda biriken parayı çekme işlemi e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilemiyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için sisteme katılım sağladığınız sigorta şirketi ya da bankanız ile iletişime geçmeniz ve paranızı onlar ile nasıl değerlendireceğiniz bilgisini verdiğiniz takdirde çekebiliyorsunuz. Her banka bireysel emeklilik sistemi için farklı bir sigorta şirketi ile anlaşma sağlıyor. e-Devlet üzerinden bu banka ya da sigorta şirketinin tam adını tekrar sorgulayabilir ve iletişime geçmeyi bu şekilde sağlayabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılma
Bireysel emeklilik sistemi istediğiniz dahilinde çıkabileceğiniz bir sistemdir. Ancak eğer 10 yılınız içeride birikmemiş ise içeride biriken paranız kalan süreniz üzerinden kesintiye uğratılarak ödenir. Devlet katkısının tamamını alabilmek için ise 56 yaşını doldurmuş ve bireysel emeklilik sistemi içerisinde 10 yılı geçirmiş olmanız gerekir. Bu şartlar dışında anlaşmalı olduğunuz banka ile iletişime geçerek sistemden çıkış sağlayabilirsiniz.