Hafif ılık havalarda Eminönü sahilde içmek bir başka haz verir insana. Sirkeden ayrı limondan ayrı yapımı bulunan ve her iki şekilde de lezzetinden şüphe duyulmayacak turşu suyu, tıpkı turşunun ta kendisi gibi bir sağlık deposu. Bölgeden bölgeye sunumu değişse de tadı damaklarda kalan, hafif acı hafif ekşi tadıyla turşu suyunu günde en az 1 kere olacak şekilde tüketmek ise sağlıklı bir yaşamın ve dinç bir vücudun sırrı.

Turşu suyu nasıl yapılır?

Turşuluk sebzeleri hazırlayıp suyun içine bırakırız ve turşumuz hazır olduğunda bir de enfes turşu suyu elde etmiş oluruz. Beyaz sirkeyle, üzüm sirkesiyle, elma sirkesiyle, limonla ve limon tuzuyla yapmayı tercih edenler olmakla beraber turşu suyunu olduğundan daha da lezzetli hale getirmenin püf noktaları hakkında bilmeniz gereken şeyler de var. İşte onlardan birkaçı:

  • Turşunun lezzetli olmasını sağlayan şeyler arasında tuz vardır. Ancak bu bildiğimiz sofra tuzu değil. Turşular için özel satılan kaya tuzları tercih edilmelidir.
  • Sirke ve limon ise sebzelerinizin turşu olmasını sağlayan, mayalanmanın önemli faktörleridir. Hangi tarzda bir aroma istediğinize bağlı olarak seçim ise size kalmış.
  • Lezzetli ve içilebilir bir turşu suyu elde etmek için nohut, sarımsak ve limon gibi baskın tada sahip besinler kullanarak turşunuzu kapalı bir bidonda bekletmeniz gerekir.
  • Hazırlanan turşunun lezzetinin tam olarak oturması için 20 gün kadar bekletmeniz gerekiyor.
  • Turşunuza renk katması ve mayhoş bir tada erişmesi için ise kırmızı pancar tercih edebilirsiniz.

Turşu suyu neden bulanıklaşır?

Büyük bir heves ile turşuyu hazırlayıp beklettiniz ve bir de baktınız ki daha birkaç gün geçmiş olmasına rağmen turşu suyunuzun rengi bulanıklaşmaya başlamış. Bu durumda akıllara ilk gelen ihtimal turşunun bozulmuş olabileceği olmakla birlikte, bu tam olarak doğru olmayabilir. Eğer turşuyu hazırlarken musluk suyu kullanmış iseniz, elde edeceğiniz turşunun suyu da bulanık bir görüntüye sahip olabilir. Bu noktada hem daha sağlıklı hem de daha içilebilir olduğu için arıtılmış su kullanmak faydalı olacaktır. Bir diğer faktör ise turşu hazırlarken kullandığınız malzemelerde eksiklik olması. Bu nedenle turşunuzu hazırlamaya başlamadan önce tüm malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmanız gerekmekte.

İLGİLİ MAKALE  Doğal şifa kaynağı sumağın faydaları

Turşu suyu bozulursa ne yapılmalı?

Turşu suyunuzun bozulduğunu anlamak için birden fazla belirti görebilirsiniz. Turşularınız olması gerekenden daha yumuşak bir hal almışsa, turşu suyunuz daha bulanık ve daha koyu bir renge sahipse turşu suyunuz bozulmuş demektir. Turşu suyunun bozulması halinde turşularınızı içinde bir parçası bile kalmayacak şekilde kavanozdan almanız ve ayırmanız gerekmektedir. Ardından kavanozun içine bir kaşık yağ ekleyerek ağzını sıkıca kapatarak bekletebilirsiniz. Ancak ciddi bir bozulma seviyesine gelmiş ve kokan turşu suyunu tüketmek ciddi zararlara sebep olabilir.

Turşu suyunun faydaları

Öncelikle yüksek tu oranına sahip olduğu için tansiyon hastalarının tüketimi konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulamakta fayda var. Ve her ne kadar faydalı olsa da asidik bir sıvı olduğundan ve yine yüksek tuz oranından dolayı turşu suyunun tüketimini günde 1 fincan ile sınırlamak önemlidir. Buna dikkat edildiğinde ise faydalarının inkar edilemez olduğu görülecektir. Turşu suyunun faydaları:

  • Turşu suyunu günde 1 fincan tüketmeniz halinde kaslarınızda güçlenme sağlayacaktır. Kasların arasında zaman içinde toksinler birikir ve turşu suyu bu toksinleri atmamızı sağlar.
  • Turşu suyu tüketimi vücutta meydana gelen su kaybını dengeler ve böbrek üstü bezlerinin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Turşu suyu doğal bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple bağışıklık sistemini düzenler ve özellikle kış aylarında kolay hastalanmamamızı sağlar.
  • Metabolizmanın daha hızlı ve düzenli çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyenler için idealdir. Aynı zamanda turşu suyu vücudun belirli bölgelerinde yağ birikimine engel olarak bölgesel yağlanmanın önüne geçer.
  • Turşu suyu mide rahatsızlıklarından korunmamızı sağlar.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Sindirim sistemini düzenler ve güçlendirir.

Yine belirtmekte fayda var ki, her ne kadar sağlıklı da olsa her zaman olduğu gibi turşu suyunu da tüketirken dozuna dikkat etmek gerekiyor. Günde 1 fincan içildiğinde birçok faydası olduğu gibi aşırı tüketiminde ya da istisnai hastalık durumlarında tansiyonun yükselmesine, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple hastalığı olan ya da hassas bünyeli bireyler kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.