Mutfakta en çok ve en sık kullanılan alanlardan bir tanesi olan mutfak tezgahları ister istemez en çok kirlenen alanlardan bir tanesi haline geliyor. Yağlı yemeklerin ardından lavabo içerisinde kalan yağ kalıntıları kadar, tezgah üzerine dökülen çay kahve lekeleri de bir hayli zorlayıcı lekeler arasında yerini almaktadır. Bazen de üzerine dökülmese dahi suyun içerisinde bulunan kireç, lavabo kenarlarında tezgah birleşim yerlerinde, kireç problemleriyle karşı karşıya kalındığı durumlar sıkça yaşanır. Peki temizlik noktasında en ince davranılması gereken mutfak tezgahlarının temizliği için ne yapılması gerekir?

Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?

Tezgah üzerinde temizliğe başlanılmadan evvel dikkat edilmesi gereken en öncelikli konu mutfak tezgahının hangi malzemeden yapıldığıdır. Birçok malzeme kullanılan kimyasal malzemelere karşı farklı reaksiyonlar gösterebileceği için öncelikli olarak bu malzemenin cinsini bilmek gerekir. Ülke genellikle kullanılan 3 tür malzemeler vardır. Bunlar genellikle, granit, mermer ve laminant olmaktadır. Bu üç malzeme cinsi için farklı temizlik malzemeleri kullanmak önemlidir. Kullanılan malzemenin yanı sıra, kullanım şekli de tezgahın temizliği için önemlidir. Nemli ve ıslak bir bezle tezgahınızı sildikten sonra kuru bir bezle tezgah üzerini kurutmanız gerekmektedir. Bu uygulamanın yapılmaması durumunda, tezgah üzerinde kalıcı su lekeleri oluşabilmektedir. Elbette mutfak tezgahını süngerin sert yüzeyi ya da temizlik teliyle silmemek gerekmektedir. Bu sert cisimler mutfak tezgahının çizilmesine neden olmaktadır. Mutfak tezgahını silmek için mikrofiber temizlik bezi kullanmanız önemlidir. Bu fiber bez tüm yüzeyleri temizlerken aynı zamanda tezgahınızın sağlığını da korumaktadır. Peki mutfak tezgahları nasıl temizlenmelidir?

Granit yüzeylerin temizliği için şu adımlar kullanılmalıdır

Granit malzeme yapısal olarak kolay lekelenebilen ve lekeyi kendinde hapsedebilen bir özelliğe sahiptir. Şık görünmesinin yanı sıra bu durum granit yüzeyler için büyük bir handikaptır. Fakat granit yüzeylerinizi şu şekilde temizleyebilirsiniz;

Malzemeler;

  • 2 adet çizmeyen mutfak bezi
  • Temiz içme suyu (musluk suyunun olmamasına dikkat edin, su içerisinde bulunan kireç, yüzeyin kireçlenmesini sağlanmaktadır.
  • 1 adet limon ya da temizliğin bir numaralı çıkarıcısı beyaz sirke (lekeler çok zorluysa)
  • 1 adet içi temiz sprey

Yapılışı;

İLGİLİ MAKALE  Fayans ve derz aralarını bu karışım ile temizleyin. Fayans temizliği hiç bu kadar kolay olmamıştı!

1 adet temiz sprey şişenin içerisine ilk olarak temiz içme suyunu alın akabinde bu şişenin içerisine taze sıkılmış bir adet limon suyunu ekleyin. Tezgahınızda inatçı lekelerin olması durumunda beyaz sirke yi de su içerisine ekleyin. Şişeyi güzelce karıştırın ve tüm malzemelerin karıştığından emin olduktan sonra, kirli yüzeye bu sudan sıkın. Temiz bir mikrofiber bezle bu bölgeyi güzelce ovalayın. Lekenin çıktığını göreceksiniz. Lekenin çıktığından emin olana dek bu işlemi uygulayın ve kuru bir bezle, tezgahın ıslaklığını alarak kurumasını sağlayın.

Laminant  ve mermer yüzeylerin temizliği nasıl olmalı

Tıpkı granit malzeme gibi laminant ve mermer yüzeyler de bir hayli hassastır. Bu malzemelere de hasar vermeden temizlemek mümkündür. Bu yüzeyleri en güzel ve etkili şekilde temizlemek için şu adımları inceleyebilirsiniz;

Malzemeler;

  • 1 şişe oksijenli su
  • 2 adet temiz  bez
  • 1 adet temiz sprey şişe
  • Temiz su

Yapılışı;

Sararan ve inatçı gibi görülen lekeleri doğal yöntemlerle çıkarmak mümkündür. Sararan ve kirli görünen tezgahı ovalamadan temizlemek için, bu formülü kullanmak çok daha etkili olacaktır. Temiz bir sprey şişenin içerisine temiz suyu alalım ve içerisine oksijenli sudan dökelim. Akabinde kirlenmiş ve lekeli yüzeylere bu karışımı püskürtelim. Lekenin yüzeyüne püskürtülen bu suyu biraz beklettikten sonra temiz bir bezle silelim. Ardından hafifçe bu suyu leke üzerinde gezdirelim. Lekenin tezgah üzerinden kolaylıkla arındığını göreceksiniz. Lekeden arınan tezgahı kuru bir bezle sildikten sonra kurduğundan emin olmanız gerekmektedir.